fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Loonwerker: ‘Schijvenbemester kan het best overweg met gewasresten’

Niek Altena, medewerker van Loon- en grondverzetbedrijf Van de Peppel uit Dedemsvaart (Ov.), rijdt met een driewielige Vervaet-zelfrijder waarachter een 6 meter brede Toric-schijvenbemester is gemonteerd. Zie het grote verschil door de bewerking van het Italiaans raaigras.- Foto's: Evers

“Kijk naar links en je ziet mooie zwarte vlakliggende grond. Mest zie je niet, en ook geen gewasresten.” Niek Altena, medewerker van Loon- en Grondverzetbedrijf Van de Peppel in Dedemsvaart (Ov.), is tevreden over het resultaat van het werk van de Toric-schijvenbemester van Evers.

​We rijden met Niek mee in de cabine van driewielige Vervaet-zelfrijder waarachter een 6 meter breed werkende schijvenbemester is gemonteerd. Op de akker groeit een weelderig gewas Italiaans raaigras. “Voor ons zien we een dik pak gras en links het al bemeste deel van het perceel. Het verschil is groot. De schijvenbemester heeft niet alleen de mest netjes in de grond gebracht, maar ook de groenbemester keurig ondergewerkt”, wijst Altena. Vandaag doseert hij 50 kuub varkensdrijfmest per hectare op een groot perceel bouwland tussen Dedemsvaart en Ommen.

Chauffeur Niek: “Kijk naar links en je ziet mooie zwarte vlakliggende grond. Mest zie je niet, en ook geen gewasresten.”

Chauffeur Niek: “Kijk naar links en je ziet mooie zwarte vlakliggende grond. Mest zie je niet, en ook geen gewasresten.”

“Bouwland wordt in Nederland steeds ruwer. Vaker hebben we bij het uitrijden van drijfmest te maken met gewasresten en groenbemesters. Daarom hebben we drie jaar geleden geïnvesteerd in een schijvenbemester. Dat is een ideale machine voor het bemesten van percelen met groenbemester of gewasresten,” Aan het woord is Gerjo Van de Peppel. Met zijn broer Martijn bestiert hij Loon- en Grondverzetbedrijf Van de Peppel in Dedemsvaart (Ov.).

“Al een paar jaar had ik in mijn hoofd dat een schijvenbemester binnen ons bedrijf goed zou passen”, zegt Van de Peppel. “In de zomer van 2020 zag ik hoe moeizaam het bemesten van een graanstoppelperceel met veel stroresten verliep. We deden dat met een traditionele bouwlandbemester waarbij tanden de grond lostrekken. Het stro stroopte op tot bulten. Dat was niet naar mijn zin, we willen onze klanten optimaal bedienen en werk afleveren waar we trots op zijn.”

Daarop hakte Van de Peppel de knoop door om te investeren in een schijvenbemester. Die kocht hij bij Evers. “Daar zijn ze gespitst op en gespecialiseerd in het leveren van machines die voorzien in de behoefte van de klant.”

Lees verder onder de foto’s

De gekartelde schijf snijdt de bodem open en creëert een ruim depot voor de drijfmest. Door de precisie positionering van de mest zijn ook grote giften keuring ondergewerkt.

De gekartelde schijf snijdt de bodem open en creëert een ruim depot voor de drijfmest. Door de precieze positionering van de mest zijn ook grote giften keurig ondergewerkt.

Al ruim 1.200 hectare bemest met Evers Toric-schijvenbemester

De loonwerker heeft de afgelopen drie jaar al ruim 1.200 hectare bemest met de Evers Toric-schijvenbemester achter één van de zelfrijders waarmee het loonbedrijf werkt. De bemester is voorzien van een dubbele rij schijven en dat maakt de machine geschikt voor bemesten, intensief inwerken van gewasresten en stoppelbewerking in één werkgang.

In Nederland zijn schijvenbemesters relatief onbekend. In buurland Duitsland dat een langere traditie van grootschalige graanteelt en groenbemesters heeft, is de schijvenbemester een machine die je veel vaker ziet.

Toen Van de Peppel net een schijvenbemester had aangeschaft, merkte de loonwerker dat onbekendheid een rol speelde bij zijn klanten. “Sommige boeren gaven aan dat ik gewoon met de vertrouwde tandenbemester moest blijven komen. Maar dat veranderde al snel. Klanten zagen bij de buurman dat zo’n schijvenbemester heel mooi werk levert. Van een flink groenbemestergewas zie je niets meer terug”, vertelt Van de Peppel. “Doordat we als loonbedrijf zowel een schijvenbemester als een bemester met tanden tot onze beschikking hebben, kunnen we in alle situaties inspelen op de wensen van onze klanten. Een tandenbemester is goed inzetbaar op percelen zonder groenbemester.”

De Toric schijvenbemester beschikt over twee rijen schijven. De snijdende en goed mengende schijven creëren een perfecte bewerking in groenbemesters of gewasresten. Een buizenrol als naloper zorgt voor een exacte diepteregeling, goede egalisatie en optimale aandrukking van de bodem.

De Toric-schijvenbemester beschikt over twee rijen schijven. De snijdende en goed mengende schijven creëren een perfecte bewerking in groenbemesters of gewasresten. Een buizenrol als naloper zorgt voor een exacte diepteregeling, goede egalisatie en optimale aandrukking van de bodem.

Grote gewasstroom moeiteloos verwerken

De schijvenbemester laat niet alleen mooi land achter, de machine kan ook beter uit de voeten met flinke hoeveelheden groenbemester of gewasresten, weet chauffeur NIek Altena. “Als je met een traditionele bouwlandbemester over een perceel met veel gewasresten gaat, krijg je al snel last van slepen en opstropen van die gewasresten. Bij een schijvenbemester heb je dat niet. Die kan een grote stroom gewas moeiteloos verwerken, snijden en onderwerken”, vertelt hij. Het liefst gaat hij met de schijvenbemester over onbewerkt land. “Dat werkt het fijnst en levert het mooiste resultaat.”

Omdat een schijvenbemester goed werk levert, volstaat doorgaans een beperkte grondbewerking voordat een volgend gewas gezaaid wordt. “Vaak gaan we er met de spitzaaimachine achteraan”, zegt Van de Peppel.

Ondanks het iets grotere investeringsbedrag van een schijvenbemester ten opzichte van een bouwlandbemester met tanden, hanteert loonwerker Van de Peppel geen hoger tarief. “We onderscheiden ons in de markt met deze machine. Dat is ook wat waard. Ik denk wel dat er steeds meer klanten zijn die best iets meer zouden willen betalen als we met deze machine komen bemesten.”

De loonwerker overweegt om te investeren in een schijvenbemester met een werkbreedte van 9 meter om de werkcapaciteit verder te vergroten. Deze heeft Evers ook in het assortiment. ‘We hebben er al eens mee proefgereden”, zegt Van de Peppel met een lach.

Gerelateerde tags: , ,

Beheer
WP Admin