fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Dichtgeslagen grond openen met zelfgebouwde maislandwoeler

Vanwege de extreme regenval (230 millimeter) in de maand mei is de grond van het maisland dichtgeslagen. Reden voor Slaghekke en Kenkhuis om een maislandwoeler te bouwen. Foto’s: Michel Velderman

Om de door zware regenval dichtgeslagen grond open te breken, bouwden loonwerker Marcel Slaghekke en melkveehouder Tom Kenkhuis een maislandwoeler.

Slaghekke en Kenkhuis, beiden uit Bornerbroek (Ov.), hebben een woeler ontwikkeld om dichtgeslagen grond tussen maisrijen open te trekken. In mei viel 230 millimeter regen in de regio, waardoor de grond dicht sloeg. Volgens de Twentenaren heeft de mais te lijden onder de dichtgeslagen grond. Maisplanten ontwikkelen niet goed. De verschillende kleuren van de plantjes zijn daarvoor een indicatie.

De woelpoten gaan 35 tot 40 centimeter de grond in, maken de grond los en breken de ploegzool. Hierdoor komt het bodemleven weer op gang.
De woelpoten gaan 35 tot 40 centimeter de grond in, maken de grond los en breken de ploegzool. Hierdoor komt het bodemleven weer op gang.

Frame rijenbemester

Slaghekke en Kenkhuis hebben het frame van een Busa-schoffel gebruikt. Daaraan monteerden zij woelertanden met een ganzenvoet, een zaaimachine en egtanden. De woelpoten gaan 35 tot 40 centimeter de grond in.

Bodemleven weer activeren

Het doel van de bewerking is om de grond los te maken en de ploegzool te breken. Dit resulteert in meer lucht in de grond. Daarmee zou het bodemleven weer op gang komen en worden de mineralen omgezet. Op die manier krijg je volgens de Twentenaren in een diepere beworteling en een betere groei van de maisplant.

Zaaien van Italiaans raaigras.
Zaaien van Italiaans raaigras.

Groenbemester inzaaien

Naast het losmaken van de bodem wordt in één werkgang ook Italiaans raaigras gezaaid. Dit dient in het najaar als groenbemester. De komende weken is het spannend of deze actie resultaat gaat opleveren.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Tsjechische SMS levert Talon Green-graslandwoeler

De Tsjechische machinefabrikant SMS heeft diepwoeler Talon Green gebouwd om verdichte graslandbodems weer los te maken.
Afbeelding artikel

Bijzonder: super grote zelfrijdende Sgariboldi-voermengwagen in Benelux

De zelfrijdende Sgariboldi-voermengwagen is 14 m lang en 3,87 m hoog. Deze afmetingen zijn uniek in Nederland. Bekijk de wagen op...
Afbeelding artikel

Nieuwe Krone Swadro S460 DB-rotorhark focust op rijcomfort

Krone levert een nieuwe 4,60 m brede enkele rotorhark: de Swadro 460 DB. Volgens Krone bieden de vier wielen van het...
Beheer
WP Admin