fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Dichtgeslagen grond openen met zelfgebouwde maislandwoeler

Vanwege de extreme regenval (230 millimeter) in de maand mei is de grond van het maisland dichtgeslagen. Reden voor Slaghekke en Kenkhuis om een maislandwoeler te bouwen. Foto’s: Michel Velderman

Om de door zware regenval dichtgeslagen grond open te breken, bouwden loonwerker Marcel Slaghekke en melkveehouder Tom Kenkhuis een maislandwoeler.

Slaghekke en Kenkhuis, beide uit Bornerbroek (Ov.), hebben een woeler ontwikkeld om dichtgeslagen grond tussen maisrijen open te trekken. Dat is een gevolg van zware regenval in de regio; er viel 230 millimeter regen in de maand mei. Volgens de Twentenaren heeft de mais te lijden onder de dichtgeslagen grond. Maisplanten ontwikkelen niet goed en verschillende kleuren van de plantjes zijn daarvoor een indicatie.

De woelpoten gaan 35 tot 40 centimeter de grond in, maken de grond los en breken de ploegzool. Hierdoor komt het bodemleven weer op gang.
De woelpoten gaan 35 tot 40 centimeter de grond in, maken de grond los en breken de ploegzool. Hierdoor komt het bodemleven weer op gang.

Frame rijenbemester

Slaghekke en Kenkhuis gebruikten het frame van een Busa-schoffel. Daaraan monteerden zij woelertanden met een ganzenvoet, een zaaimachine en egtanden. De woelpoten gaan ongeveer 35 tot 40 centimeter de grond in.

Bodemleven weer activeren

Het doel van de bewerking is om de grond los te maken en de ploegzool te breken. Dit moet resulteren in meer lucht in de grond. Daarmee zou het bodemleven weer op gang komen en er worden de mineralen omgezet. Dit resulteert volgens de Twentenaren in een diepere beworteling en een betere groei van de maïsplant.

Zaaien van Italiaans raaigras.
Zaaien van Italiaans raaigras.

Groenbemester inzaaien

Naast het losmaken van de bodem wordt in één werkgang ook Italiaans raaigras gezaaid. Dit dient in het najaar als groenbemester. De komende weken is het spannend of deze actie resultaat gaat opleveren.

Tekst: Annelies Bakker

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Tsjechische SMS levert Talon Green-graslandwoeler

De Tsjechische machinefabrikant SMS heeft diepwoeler Talon Green gebouwd om verdichte graslandbodems weer los te maken.
Afbeelding artikel

Rozenkweker Seuren verwijdert onkruiden met persluchtschoffel

Seuren Kwekerijen heeft een schoffelbalk uitgerust met perslucht. Daarmee blaas je kleine onkruiden uit de rozenrijen en hoef je geen chemie...
Afbeelding artikel

New Holland brengt kleinere ‘giga-maaidorser’ CR10 op de markt

New Holland presenteert zijn nieuwe maaidorser CR10. Grotendeels gelijk aan de giga-grote CR11, maar met een kleinere motor en bunkerinhoud.
Beheer
WP Admin