fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Sleepslangen met Eland-tankbemester Mani-Ject 790 achter John Deere 6R 150

Door de modulaire bouw is sleepslangbemester Mani-Ject 790 van Eland Machines op elke nieuwe tankbemester te monteren. - Foto's: Jacco van Erkelens

Vanaf 2023 heeft Eland Machines uit Nijbroek (Gld.) zijn Mani-Ject 790-schijvenbemesters met een werkbreedte van 7,9 tot 10,15 meter voorbereid voor montage van een sleepslangarm. TREKKER bekijkt de werking van de nieuwe sleepslangcombinatie in Kerk-Avezaath (Gld.). Een impressie.

Loonwerker Johan de Wit heeft een 7,9 meter brede Mani-Ject-sleepslangbemester van Eland Machines gekocht. We nemen een kijkje bij de nieuwe sleepslangcombinatie, die aan het werk is op een perceel in Kerk-Avezaath.

Voor de bemester staat een nieuwe John Deere 6R 150 van Loon en Verhuurbedrijf Schelling, die ogenschijnlijk speelt met de combinatie. Met 1.200 motortoeren trekt de trekker met een aardige snelheid over het land.

De Wit wilde bewust een 8 meter brede bemester om zo het combinatiegewicht laag te houden. Klanten lijken die visie aardig te delen: sinds 16 februari heeft de machine slechts enkele dagen stil gestaan, ondanks de regenval. De Wit heeft inmiddels zo’n 8.000 kuub ervaring met de sleepslangcombinatie. Ook nu rijdt-ie, terwijl de bodem onder onze voeten sopt.

Lees verder onder de video

Modulaire bouw

Als basis dient een Eland Mani-Ject 790-schijvenbemester. Vanaf 2023 zijn de bemesters met een werkbreedte van 7,9 tot 10,15 meter van Eland voorbereid voor montage van een sleepslangarm. Aan de driepunt van de bemester zit een zwaar frame met boutgaten, waar de armconstructie aan vastgeschroefd zit. Deze modulaire bouw heeft het voordeel dat geen aparte machine gebouwd hoeft te worden.

Een sleepslangbemester is weer makkelijk te ontdoen van de arm. Je kunt hem dan achter een tank hangen. Andersom kan natuurlijk ook: een gebruikte tankbemester is nu makkelijk te gebruiken als sleepslangmachine.

Doordat de arm direct aan de driepunt bout, komen de krachten niet op de bemester. Je trekt met de trekker rechtstreeks aan de slang. Die zit vast aan een dikwandig kokerprofiel van de sleeparm. De mest gaat vervolgens omhoog en komt in een verticale drukverdeler van Alrena terecht. Onder de verdeler zit nog een afsluiter met een slang naar achteren. Deze fungeert als afblaasklep.

Lees verder onder de foto’s

De constructie wordt aan de driepuntsbok van de bemester gebout. Hierdoor trek je rechtstreeks aan de slang, en dat beperkt de krachten die op de bemester komen. Bemesters vanaf bouwjaar 2023 zijn hierop voorbereid.

De constructie wordt aan de driepuntsbok van de bemester gebout. Hierdoor trek je rechtstreeks aan de slang, en dat beperkt de krachten die op de bemester komen. Bemesters vanaf bouwjaar 2023 zijn hierop voorbereid.

Schijven hydraulisch op druk

De druk op de schijven regel je hydraulisch. Door ze vanuit de cabine drukloos te zetten, volgen de schijven de bodem en kun je zonder insnijding (in dit geval met toevoeging van water) bemesten. Wil je op bouw- of grasland wel insnijden, dan kun je de schijven op druk zetten en bepaal je met de hefinrichting hoeveel druk je op de bodem wilt geven. Loopwielen zijn er niet. De diepte regel je direct vanuit de cabine met de hefinrichting. Sommige klanten willen liever geen insnijding in de graszode omdat die open blijft staan en indroogt.

Het afsluiten van de uitlopen gebeurt standaard met pneumatische afsluiters. Daarvoor heb je een trekker met lucht nodig. Heeft de trekker dit niet, dan kan Eland Machines optioneel een 12- of 24-volts compressor met luchttank opbouwen voor het bedienen van de afsluiters.

Bedieningskast sectieafsluiting

In de basis kun je de bemester bedienen met twee hydrauliekventielen: één voor het in- en uitklappen en de schijven op druk zetten, de andere voor de verdeelmolen. Kies je voor sectieafsluiting, dan komt in de cabine een kast te hangen. Daar kun je secties individueel afsluiten en optioneel de elementen uitheffen. Kom je een slang tegen waar je overheen wil bemesten, dan kun je het element optillen en de afsluiters openhouden om over de slang te bemesten.

De bedieningen voor de secties en de elementen zijn slim boven elkaar geplaatst. Die voor het heffen en zakken van de elementen is zwart, openen en sluiten van de secties rood. De sleepslangarm, afblaasklep en hoofdafsluiter bedien je met groene tuimelschakelaars. In totaal zijn er vijf secties in en uit te schakelen. Iedere sectie is circa 1,6 meter breed.

Kies je voor sectieafsluiting, dan komt er een kast in de cabine. Daar sluit je secties individueel af en je heft optioneel de elementen uit. De bedieningen voor de secties en de elementen zitten boven elkaar met verschillende kleuren, zodat het makkelijk uit elkaar te houden is.

Kies je voor sectieafsluiting, dan komt er een kast in de cabine. Daar sluit je secties individueel af en je heft optioneel de elementen uit. De bedieningen voor de secties en de elementen zitten boven elkaar met verschillende kleuren, zodat het makkelijk uit elkaar te houden is.

Maximaal vermogen 200 pk

De bemester heeft een eigengewicht van 2 ton. Daar komt de sleepslangarm nog bij. Bij elkaar kom je op 2.300 kilo. Eland geeft voor deze bemester maximaal 200 pk op. Veel meer vermogen is eigenlijk ook niet relevant voor een 8 meterbemester, dan kijk je toch al snel naar wat breders. Die mogelijkheden zijn er ook: Eland Machines bouwt de sleepslangarmen op bemesters tot 10,15 meter werkbreedte. De grotere machines zijn qua constructie redelijk gelijk, met als verschil dat de verdelers aan de voorzijde van de bemester staan. Hierdoor kan de sleepslangarm korter worden opgebouwd.

Eland bouwt ook bredere bemesters tot 12,5 meter, maar ziet niet direct een markt om ook daarvoor een sleepslangarm te bouwen. Die bemesters worden vaak gecombineerd met een losse sleepslangarm op de trekker of op de zelfrijder.

De machine klapt in transportstand op tot een hoogte van 3,3 meter. Hij is dan 3 meter breed en 1,8 meter lang.

De machine klapt in transportstand op tot een hoogte van 3,3 meter. Hij is dan 3 meter breed en 1,8 meter lang.

Wat kost een sleepslangset?

Een eenvoudige sleepslangset bestaande uit sleepslangbemester, mestpomp, slangen en slanghapsel is al leverbaar vanaf € 120.000 bruto. Deze combinatie is eenvoudig uit te breiden met meer luxe, bestaande uit: sectieregeling, afstandsbediening, grotere slanglengtes en haspels. Daarmee heeft Eland vooral de loonwerkers in beeld die met wat meer luxe capaciteit willen draaien.

Heb je een Eland-bemester gebouwd vóór 2023, dan is het in principe mogelijk om een sleepslangarm op te bouwen. Daarvoor zijn echter wel enkele aanpassingen nodig.

Auteur: Jacco van Erkelens

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Onderhoud van de mestpomp? Zo gaat dat in de praktijk

Mest in de tussenkamer, een mestpomp die niet wil pompen. Wat kun je voorkomen en welke onderdelen van de mestpomp vervang...
Afbeelding artikel

Briri introduceert vaste mestverspreider Manure Professor

Briri omschrijft de vaste mestverspreider Manure Professor als een ‘high performer’ die met Isobus-besturing tot 50 meter breed kan strooien.
Afbeelding artikel

Evers Agro levert schijvenbemester voor Nexat-werktuigendrager

De werktuigendrager van de Duitse fabrikant Nexat is leverbaar met een schijvenbemester van Evers Agro.
Beheer
WP Admin