fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Grimme levert nieuwe Toppa-loofklappers in vijf varianten

Grimme levert de nieuwe Toppa-loofklappers in vijf varianten. Deze varianten maken het loofklappen mogelijk van een 2, 4, 6 of 8-rijige in front- of achteraanbouw of als alternatief in een front/achter-combinatie. - Foto's: Grimme

De Duitse machinefabrikant Grimme heeft een nieuwe generatie Toppa-loofklappers gebouwd. Deze loofklappers zijn in vijf varianten leverbaar. Ze waren voor het eerst te zien op vakbeurs Agritechnica 2023.

Grimme levert de nieuwe Toppa-loofklappers in vijf varianten. Deze varianten maken het loofklappen mogelijk van een 2-, 4-, 6- of 8-rijige in front- of achteraanbouw of als alternatief in een front/achter-combinatie. De machinefabrikant biedt hiervoor alle gangbare rijafstanden en spoorbreedtes en houdt daarbij rekening met verschillende klepelcontouren voor de teelt in ruggen of bedden.

2- en 4-rijig in solomodus

De Toppa 200 en 400 zijn respectievelijk 2- en 4-rijige loofklappers die je voor de front- en achteraanbouw aan een trekker monteert. De hoek van de aftakas naar de trekker is bij de nieuwe Toppa-loofklapper afgevlakt. Volgens Grimme is op die manier de slijtage van de aftakassen te verminderen – met name tijdens het heffen van de loofklapper op de kopakker. De Toppa 400 is de opvolger van de KS 75-4, dat is 4-rijige loofklapper voor achter- en frontaankoppeling.

Lees verder onder de foto’s

Bij de Toppa 400-loofklapper is de hoek van de aandrijving aanpasbaar. Zo is de slijtage van de aftakassen tijdens heffen op de kopakker te reduceren.

Bij de Toppa 400-loofklapper is de hoek van de aandrijving aanpasbaar. Zo is de slijtage van de aftakassen tijdens heffen op de kopakker te reduceren.

Eenvoudige reiniging

De 4-rijige Toppa 400-loofklapper met een rijafstand van 90 cm is uitgevoerd met een klepelas. Daarmee beschikt de loofklapper niet meer over een middenlagering. Grote onderhoudskleppen over de gehele breedte vereenvoudigen volgens de fabrikant de reiniging en het wisselen van de klepels.

6- en 8-rijige Toppa-loofklapper als front/achter-combinatie

De 6-rijige front/achter-combinatie bestaat uit een Toppa 200 in de frontaanbouw van de trekker en een Toppa 600 Combi achterin. De Toppa 600 Combi is hydraulisch opklapbaar zodat aan weerszijde van de trekker twee rijen worden geklapt. Voor een snelle perceelwisseling kun je de loofklapper op 3 meter transportbreedte opklappen.

Bij de 8-rijige front/achter-combinatie worden de Toppa 400 in de frontaanbouw en de Toppa 800 achterin gecombineerd. De beide klappers klappen hydraulisch uit om tweemaal twee rijen te klappen. De Toppa 400-loofklapper met 27 cm rijafstand heeft een transportbreedte van 3,29 meter.

Stuurventiel of Isobus

Loofklappers Toppa 600 Combi en de 800 Combi zijn apart van elkaar aan te sturen via een stuurventiel of optioneel via Isobus met AUX-N-bediening. In combinatie met de groothoekaftakassen is het mogelijk de loofklappers in geren onafhankelijk van elkaar op te tillen. Beide klapperhuizen zijn pendelend opgehangen.

Grimme levert optioneel een sideshift. Deze wordt manueel aangestuurd of in de automatische modus aan de ruggen aangepast. Dat is van belang wanneer het aantal rijen van de pootmachine niet gelijk is aan de loofklapper.

RidgeRunner-wielen

Voor iedere rij zijn optioneel aan twee kanten gelagerde rugdrukwielen verkrijgbaar. Deze zogenoemde RidgeRunner-wielen rollen na het loofklappen over de rugkroon. De aparte ophanging per wiel zorgt volgens de fabrikant voor een goede aanpassing aan iedere rij.

De geringe bandenspanning laat de wielen flexibel werken zodat er geen scheuren in de aardappelrug komen. Op die manier worden de aardappelen zoveel mogelijk tegen direct zonlicht beschermd. Dit om het aandeel groene knollen te verkleinen.

Voor iedere rij zijn optioneel aan twee kanten gelagerde rugdrukwielen verkrijgbaar. Deze RidgeRunner-wielen staan in werkpositie.

Voor iedere rij zijn optioneel aan twee kanten gelagerde rugdrukwielen verkrijgbaar. Deze RidgeRunner-wielen staan in werkpositie.

Leverbaar in beperkte oplage

Grimme levert deze nieuwe generatie Toppa-loofklappers dit jaar in een beperkte oplage in Nederland. De Toppa 400 is verkrijgbaar vanaf €14.235. De Toppa 800 Combi is leverbaar vanaf €33.140.

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook: Vergelijking loofklappers: de uitvoering maakt het verschil

De nieuwe generatie Toppa-loofklappers van machinefabrikant Grimme bestaat uit vijf varianten. met de loofklappers kan in verschillende combinaties worden gereden. Op de foto de Toppa 200 en Toppa 600 Combi.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Met 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede Ecorobotix ARA-spotsprayer een ongekend succes in Nederland.
Afbeelding artikel

Twee Britse bedrijven ontwikkelen spotsprayer

De Britse bedrijven Techneat engineering en Tillet and Hague hebben een spotsprayer ontwikkeld voor het werken in uien, prei en wortelen.
Afbeelding artikel

ARA-spotsprayer van Ecorobotix nu ook SKL-gekeurd

De ARA-spotsprayer van Ecorobotix maakt gebruik van een bijzondere spuittechniek die inmiddels SKL-goedgekeurd is.
Beheer
WP Admin