fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Veldrobot Agilehelper voor smalle wijngaarden

De nieuwe veldrobot Agilehelper richt zich vooral op wijngaarden met kleinere rijafstanden. De Agilehelper is 3,96 meter lang, 1,25 meter breed en 1,76 meter hoog. - Foto's: René Koerhuis

PeK Automotive heeft op de World FIRA een nieuwe en kleinere veldrobot gepresenteerd: de Agilehelper. Het model richt zich op wijngaarden van 5 tot 20 hectare.

De Sloveense robotfabrikant PeK Automotive, die ook de multifunctionele wijngaard- en boomgaardveldrobot Slopehelper produceert, koos dit jaar de World Fira om zijn nieuwe veldrobotmodel Agilehelper te introduceren.

Agilehelper is in feite een kleinere versie van de Slopehelper. De Agilehelper is 3,96 meter lang, 1,25 meter breed en 1,76 meter hoog. Ook zijn batterij is kleiner. De powerpack van Agilehelper is 28 kWh, terwijl Slopehelper een batterij van 42 kWh heeft. De nieuwe veldrobot richt zich vooral op wijngaarden met kleinere rijafstanden.

Drie standaard gereedschappen

De Slopehelper bestaat uit een basisplatform, dat 13 verschillende gereedschappen voor wijn- en boomgaarden kan dragen en bedienen, waaronder een appelplukker. De Agilehelper is standaard uitgerust met drie verschillende gereedschappen voor wijngaarden: een rotorkopeg met een rotor, een trommelmulcher voor het maaien van gras tussen de rijen en horizontale en verticale messen.

De fabrikant werkt momenteel ook aan een spuitopzetstuk dat al beschikbaar is op hun andere robotmodel.

De batterij is 28 kWh. Met een volledig opgeladen accu werkt de Agilehelper 8 tot 12 uur bij snelheden variërend van 0,5 en 5 km/u.

Tussen 8 en 12 uur werken

Agilehelper weegt 1.900 kilo en kan op een volledig opgeladen accu tussen de 8 en 12 uur werken bij snelheden tussen 0,5 en 5 km/u. Het opladen van de 28 kWh-accu duurt met een standaardlader 8 uur en met een binnenkort verkrijgbaar snellaadsysteem 3 uur. De robot navigeert zoals Slopehelper: op 3 radars, sensoren en een IMU. Het mist GNNS-navigatietechnologie.

Door het begin en einde van elke rij fysiek te markeren met een metalen reflector, weten zowel Agilehelper als Slopehelper wanneer en waar ze (autonoom) moeten afslaan. De voertuigen kunnen hellingen tot 42 graden aan.

Verkoopprijs vanaf €50.000

De verkoopprijs van Agilehelper begint bij € 50.000. Slopehelper is te koop vanaf € 100.000 met aanbouwdelen variërend in prijs van € 20.000 tot € 60.000.

PeK Automotive heeft momenteel vier robots operationeel in Slovenië en in Italië. Het bedrijf streeft ernaar om dit jaar 50 tot 60 exemplaren te verkopen in verschillende Europese landen.

Auteur: René Koerhuis

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

FOTO | Braziliaanse mechanisatie toont eigen gezicht op Rural Show Coopavel

TREKKER-lezers zagen op de Rural Show Coopavel in Brazilië verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse mechanisatie, maar zeker ook overeenkomsten.
Afbeelding artikel

Gerobotiseerde snoeiarm van Robotic Perception snoeit in boom- en wijngaarden

Start-up Robotic Perception demonstreerde een prototype van een gerobotiseerde snoeiarm op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.).
Afbeelding artikel

FOTO | Mix van tech en staal op World Ag Expo 2024

World Ag Expo in Californië (VS) staat bekend om zijn grootschalige groente- en fruitteelt. Tech-broedplaats Silicon Valley is om de hoek.
Beheer
WP Admin