fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lezer van de maand: Gemko van Schaick

Zelfstandig aannemer Gemko van Schaick werkt met drie minigravers, een minishovel van 2,5 ton en een Deutz-Fahr van 110 pk met een kieper. "Deutz-Fahr heb ik vooral omdat een goede dealer hier dichtbij zit.”- Foto: Herbert Wiggerman

TREKKER-lezer Gemko van Schaick is zelfstandig aannemer infra en tuinaanleg. Hij werkt met drie minigravers variërend van 1-tonner tot 4,5-tonner, en een minishovel van 2,5 ton. Voor transport gebruikt hij een Deutz-Fahr van 110 pk met een kieper.

Wat voor werk doe je als zelfstandig aannemer?

“Aan de ene kant is dat tuinaanleg, aan de andere kant van alles in de infra. Bijvoorbeeld bouwputten uitgraven, kleinschalig betonwerk, riolering en straatwerken.”

Gewoon voor brood op de plank, of ook echt leuk om te doen?

“Zeker wel, ik houd van de afwisseling. En je komt bij veel mensen langs. Je maakt echt dingen, ik kan met een voldaan gevoel vertrekken als een klus klaar is. Na mijn opleiding heb ik eerst ergens een paar jaar als freelance machinist gewerkt, maar eigen klussen aanpakken sprak me meer aan. Ik ben echt een doener.”

Hoe ben je in het vak gerold?

“De basis is gelegd met de lagere landbouwschool, daarna heb ik de Soma-machinistenopleiding in Ede gedaan. Maar ik zag het niet zitten om vijftig, zestig jaar op een kraan te zitten. Vanaf mijn 19e verhuurde ik mezelf als kraanmachinist aan aannemers. Een jaar of vijf later werd het serieuzer, toen ben ik samen met mijn vader – die toen met zijn eigen bedrijf was gestopt – echt zelfstandig gaan werken in een vof.”

Loopt het goed vandaag de dag?

“Ja, ik heb een kringetje vrij vaste opdrachtgevers. In de loop der jaren is veel goodwill opgebouwd, en via mond-tot-mondreclame komt er werk binnen. Er zijn ook contacten met collega’s in het wereldje; als ik extra handen of machines nodig heb, huur ik hen in. En omgekeerd kloppen zij bij mij aan voor versterking.”

Hoe ziet je mechanisatie eruit?

“Ik heb drie minigravers van 1-tonner tot 4,5-tonner, en een minishovel van 2,5 ton. En voor onder meer transport een Deutz-Fahr van 110 pk met een kieper. Dat merk heb ik vooral omdat een goede dealer hier dichtbij zit.”

En al abonnee als 15-, 16-jarige? Toen nog van Trekker & Werktuig … daar was je snel bij dan.

“Ik reed al rond mijn 13e op de trekker bij een boer in de buurt. Geleerd bij mijn opa toen ik tien was. Die leerde het een neef van elf op een ochtend, en de neef leerde het mij in de middag, haha. Ik had toen al oog voor techniek, en nam een abonnement ergens op een landbouwbeurs. Nog steeds vind ik het een mooi, breed opgezet magazine. Ik lees het nog graag!”

Auteur: Eric Wientjes

Ken je deze TREKKER-lezers van de maand al?

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

​Lezer van de maand: Michiel Drummen

TREKKER-lezer en akkerbouwer Michiel Drummen heeft drie New Holland-trekkers, een Renault en zijn grote liefde: een Unimog U 1000 uit 1977.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Jarno Hofsteenge

TREKKER-lezer Jarno Hofsteenge werkt als vertegenwoordiger maar is van huis uit monteur. Hij sleutelt graag aan zijn Deutz-Fahr Agrostar.
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Wilfred Jonker

TREKKER-lezer en boomkweker Wilfred Jonker werkt met twee grotere Fendt-trekkers en twee kleine trekkers, waaronder een Branson.
Beheer
WP Admin