fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Icaro X4-robot beslist zelf wanneer hij schimmels aanpakt

Maschio Gaspardo verwacht in 2024 vijf Icaro X4-robots te verkopen in Italië en Frankrijk. In 2023 waren er al vijf in gebruik. - Foto: Geert Hekkert

De Icaro X4-robot van de Italiaanse fabrikant Maschio Gaspardo navigeert niet alleen autonoom door wijngaarden, maar bepaalt ook het beste moment om schadelijke schimmels te bestrijden met UV-C straling.

Voor de UV-C stralingsbehandeling is de robot aan weerszijden tussen de assen voorzien van panelen die als vleugels in- en uitklappen. Als de robot in actie is, buigen de panelen over de toppen van de wijnstokken en stoppen ze op enkele centimeters afstand van de bladeren voor een optimale behandeling.

Kohler 2-cilinder dieselmotor

Een kleine Kohler 2-cilinder dieselmotor drijft de robot aan. Een generator laadt de accu’s op als ze bijna leeg zijn. Met een dieseltank van 70 liter kan de Icaro X4 tot 24 uur per dag en drie opeenvolgende dagen continu werken. Navigatie werkt via RTK-GNSS in combinatie met interne 3D-sensoren.

Autonoom beslissen en navigeren

De Icaro X4-robot kan autonoom door een wijngaard navigeren en kan op basis van factoren als luchtvochtigheid en temperatuur zelf beslissen wanneer het optimale moment is om schimmels te bestrijden met UV-C-straling, met behulp van een eigen weerstation en algoritmen.

Volgens Maschio Gaspardo houdt de robot ongeveer 10 tot 15 hectare wijngaard schimmelvrij, waardoor het gebruik van fungiciden met 50 tot 70% is te verminderen. Hieraan hangt wel een prijskaartje van circa € 115.000.

Auteur: Geert Hekkert

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

FOTO | Braziliaanse mechanisatie toont eigen gezicht op Rural Show Coopavel

TREKKER-lezers zagen op de Rural Show Coopavel in Brazilië verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse mechanisatie, maar zeker ook overeenkomsten.
Afbeelding artikel

John Deere en GUSS Automation presenteren autonome spuitrobot Electric GUSS

John Deere en GUSS Automation tonen Electric GUSS, de eerste autonome en volledig elektrisch aangedreven spuitrobot ter wereld.
Afbeelding artikel

ARA-spotsprayer van Ecorobotix nu ook SKL-gekeurd

De ARA-spotsprayer van Ecorobotix maakt gebruik van een bijzondere spuittechniek die inmiddels SKL-goedgekeurd is.
Beheer
WP Admin