fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Gerobotiseerde snoeiarm van Robotic Perception snoeit in boom- en wijngaarden

Startup Robotic Perception heeft een gerobotiseerde snoeiarm ontwikkeld voor snoeiwerk in boomgaarden en wijngaarden. - Foto's: René Koerhuis

Start-up Robotic Perception heeft een gerobotiseerde snoeiarm ontwikkeld voor boom- en wijngaarden. De Israëlische start-up toonde zijn eerste prototype begin februari op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.).

Robotic Perception is in 2019 gestart en ontwikkelt autonome en robotoplossingen voor telers. Het bedrijf heeft inmiddels octrooi aangevraagd voor zijn oplossing om de spuitdrift met 25% te reduceren. De start-up is nog niet bereid hierover veel details vrij te geven.

De start-up wil wel meer vertellen over een prototype van een gerobotiseerde snoeiarm, die het bedrijf onlangs heeft gedemonstreerd op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.). Voor die gelegenheid werd de robotarm bevestigd op een elektrische snoeischaar aan de voorkant van een New Holland T4.90N-trekker.

De robotarm met een elektrische snoeischaar werd voor een demonstratie op robotbeurs World Fira bevestigd aan de voorkant van een New Holland T4.90N-trekker.

De robotarm met een elektrische snoeischaar werd voor een demonstratie op robotbeurs World Fira bevestigd aan de voorkant van een New Holland T4.90N-trekker.

Camera’s testen

Momenteel test Robotic Perception 2D- en 3D-camera’s die de boomstructuur detecteren om zo de juiste takken te snoeien. Daarbij wordt gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie (AI)-tools van het bedrijf.

De focus ligt op het snoeien van wijnstokken met sporen, wat volgens het bedrijf relatief eenvoudig is. Tijdens de demo op World Fira had gerobotiseerde snoeiarm echter behoorlijk wat moeite om de juiste takken te vinden. Dat kan te wijten zijn aan de aangepaste installatie op de demotrekker, waarvoor nogal wat improvisatie nodig was.

2 hectare per dag snoeien

De belangrijkste motivatie voor de ontwikkeling van een gerobotiseerde snoeiarm is het tekort aan arbeid en expertise wereldwijd, aldus Robotic Perception. De start-up richt zich vooral op Frankrijk en Italië evenals Zuid-Afrika, hoewel in Zuid-Afrika beschikbare arbeid nog geen probleem is. Robotic Perception streeft ernaar om hun gerobotiseerde snoeiarm eind dit jaar marktrijp te hebben.

Volgens de start-up is een aanhanger met zes tot acht robotarmen en elektrische snoeischaren getrokken door een PTO-aangedreven trekker – in staat tot 2 hectare druivenstokken, appel- of andere fruitbomen per dag te snoeien en te monitoren. Een enkele robotarm weegt 30 kilo. Robotic Perception laat de gerobotiseerde snoeiarmen maken in China.

Lees verder onder de video

Richtprijs 150.000 dollar

De prijs voor de gerobotiseerde snoeiarm is nog niet vastgesteld, al noemt het bedrijf een richtprijs van 150.000 dollar per arm. Robotic Perception richt zich op brancheorganisaties, zoals Cuma in Frankrijk en Confagricoltura in Italië, om de de gerobotiseerde snoeiarmen te verhuren aan hun leden.

Auteur: René Koerhuis

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische akkerbouwer in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Afbeelding artikel

VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt fronthef

De VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt een fronthef en -aftakas evenals een nieuwe kleurstelling.
Beheer
WP Admin