fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Gerobotiseerde snoeiarm van Robotic Perception snoeit in boom- en wijngaarden

Startup Robotic Perception heeft een gerobotiseerde snoeiarm ontwikkeld voor snoeiwerk in boomgaarden en wijngaarden. - Foto's: René Koerhuis

Start-up Robotic Perception heeft een gerobotiseerde snoeiarm ontwikkeld voor boom- en wijngaarden. De Israëlische start-up toonde zijn eerste prototype begin februari op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.).

Robotic Perception is in 2019 gestart en ontwikkelt autonome en robotoplossingen voor telers. Het bedrijf heeft inmiddels octrooi aangevraagd voor zijn oplossing om de spuitdrift met 25% te reduceren. De start-up is nog niet bereid hierover veel details vrij te geven.

De start-up wil wel meer vertellen over een prototype van een gerobotiseerde snoeiarm, die het bedrijf onlangs heeft gedemonstreerd op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.). Voor die gelegenheid werd de robotarm bevestigd op een elektrische snoeischaar aan de voorkant van een New Holland T4.90N-trekker.

De robotarm met een elektrische snoeischaar werd voor een demonstratie op robotbeurs World Fira bevestigd aan de voorkant van een New Holland T4.90N-trekker.

De robotarm met een elektrische snoeischaar werd voor een demonstratie op robotbeurs World Fira bevestigd aan de voorkant van een New Holland T4.90N-trekker.

Camera’s testen

Momenteel test Robotic Perception 2D- en 3D-camera’s die de boomstructuur detecteren om zo de juiste takken te snoeien. Daarbij wordt gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie (AI)-tools van het bedrijf.

De focus ligt op het snoeien van wijnstokken met sporen, wat volgens het bedrijf relatief eenvoudig is. Tijdens de demo op World Fira had gerobotiseerde snoeiarm echter behoorlijk wat moeite om de juiste takken te vinden. Dat kan te wijten zijn aan de aangepaste installatie op de demotrekker, waarvoor nogal wat improvisatie nodig was.

2 hectare per dag snoeien

De belangrijkste motivatie voor de ontwikkeling van een gerobotiseerde snoeiarm is het tekort aan arbeid en expertise wereldwijd, aldus Robotic Perception. De start-up richt zich vooral op Frankrijk en Italië evenals Zuid-Afrika, hoewel in Zuid-Afrika beschikbare arbeid nog geen probleem is. Robotic Perception streeft ernaar om hun gerobotiseerde snoeiarm eind dit jaar marktrijp te hebben.

Volgens de start-up is een aanhanger met zes tot acht robotarmen en elektrische snoeischaren getrokken door een PTO-aangedreven trekker – in staat tot 2 hectare druivenstokken, appel- of andere fruitbomen per dag te snoeien en te monitoren. Een enkele robotarm weegt 30 kilo. Robotic Perception laat de gerobotiseerde snoeiarmen maken in China.

Lees verder onder de video

Richtprijs 150.000 dollar

De prijs voor de gerobotiseerde snoeiarm is nog niet vastgesteld, al noemt het bedrijf een richtprijs van 150.000 dollar per arm. Robotic Perception richt zich op brancheorganisaties, zoals Cuma in Frankrijk en Confagricoltura in Italië, om de de gerobotiseerde snoeiarmen te verhuren aan hun leden.

Auteur: René Koerhuis

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Is veldrobot Farmdroid het aanschaffen waard?

Hoe zit het met de terugverdientijd van de Farmdroid? In de cichoreiteelt wordt het verdienmodel mede bepaald door de premie van...
Afbeelding artikel

Gangbare trekker is nog lang niet uit beeld

Onbemande autonome machines zijn in de toekomst van groot belang voor de landbouw, maar de gangbare trekker is nog niet weg...
Afbeelding artikel

Foto | Nog meer precisielandbouwtechnieken op DLG Feldtage

Een aantal precisielandbouwtechnieken was voor het eerst te zien op de DLG Feldtage, zoals de sensortechnologie voor spotsprayen van Kubota.
Beheer
WP Admin