fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Robotkatoenplukker van Afara verzamelt overgebleven katoen

Volgens de Turkse start-up Afara blijft 5 tot 20% van de katoenopbrengst achter nadat zelfrijdende oogstmachines het veld hebben verlaten. - Foto's: Afara

De nieuwe robotkatoenplukker van Afara is bedoeld om medewerkers te ontlasten die de katoenresten plukken die zelfrijdende oogstmachines achterlaten in katoenvelden.

De Turkse start-up Afara Agricultural Technologies, ontwikkelt een autonoom voertuig om overgebleven katoen uit velden te plukken. De veldrobot was in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik op de familieboerderij van de uitvinder. Daarna werd Afara Agricultural Technologies in 2023 opgericht om het prototype op de markt te brengen.

5 tot 20% overgebleven katoenresten

Volgens Afara, mede opgericht door de zoon van een Turkse katoenboer, blijft 5 tot 20% van de katoenopbrengst op het veld achter nadat zelfrijdende oogstmachines het veld hebben verlaten. Dit zijn restanten als gevolg van machinebeperkingen, plantdichtheid en opbrengsthoeveelheden. Normaal gesproken verzamelen medewerkers de katoenresten met de hand. Dat is arbeidsintensief en zwaar werk.

Camera’s en sensoren

De volledig elektrische Afara-katoenplukrobot is uitgerust met 4 RGB-camera‘s, 2 Lidar-sensoren en ultrasone sensoren. De camera’s worden gebruikt om het overgebleven katoen te detecteren, terwijl de Lidar-sensoren obstakels en mensen op het pad van de robot detecteren.

Afara zegt dat de katoendetectie 99,8% bedraagt. De ultrasone sensoren bepalen de afstand tussen de armen met zuignappen en de grond. De armen met zuignappen zuigen vervolgens het overgebleven katoen op en leveren dit af in een container aan boord. De efficiëntie ligt momenteel op 70%, terwijl de verwachte efficiëntie op 90% ligt.

Afara streeft ernaar om zijn katoenplukrobot eind dit jaar op de markt te brengen. Het huidige tweerijige model is verkrijgbaar voor €120.000 tot €130.000.

Tot 200 kilo katoen

In de boordcontainer is 150 tot 200 kilo (deels samengeperst) katoen te vervoeren. De machine wikkelt het katoen met een touw of net in de container. Zodra de container vol is, of voorafgaand aan het werken in een nieuwe rij als de container bijna vol is, navigeert de robot naar een vooraf bepaald lospunt. Daar leegt een medewerker de container in een aanhanger. Indien nodig wordt het katoen vervolgens in balen geperst en daarna verpakt.

Handmatige kopakkerbediening

Het eerste model verzamelt overgebleven katoen uit twee rijen. Bredere modellen komen waarschijnlijk later beschikbaar. Tijdens het verzamelen van het katoen rijdt de robotplukker tot 3,2 kilometer per uur. Zodra de robot het einde van een rij bereikt, draait een medewerker de robot met de afstandsbediening en positioneert hij het voertuig voor een volgende rij.

De volledig elektrische machine werkt op een accupakket dat tot 6 uur rijden mogelijk maakt. Opladen bij normale snelheden duurt 6 tot 7 uur. In de nabije toekomst zal snelladen bij 84 kW naar verwachting 1,5 uur duren.

Eind dit jaar op de markt

Afara streeft ernaar om eind dit jaar zijn katoenplukrobot op de markt te brengen. Het huidige tweerijige model is verkrijgbaar voor € 120.000 tot € 130.000. Ook werkt Afara aan modules die geschikt zijn voor het verzamelen van overgebleven pinda’s met hetzelfde verzamelprincipe en een software-update. De robotkatoenplukker van Afara was helaas niet te zien op robotbeurs World Fira. Dus voorlopig moeten we het houden bij foto’s en een video van het bedrijf.

Auteur: René Koerhuis

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Foto | Nog meer precisielandbouwtechnieken op DLG Feldtage

Een aantal precisielandbouwtechnieken was voor het eerst te zien op de DLG Feldtage, zoals de sensortechnologie voor spotsprayen van Kubota.
Afbeelding artikel

Autonome Fendt 716 werkt zonder constante supervisie

Loonwerker en akkerbouwer Brian Salomé in IJzendijke (Zld.) trapte onlangs de NPPL-praktijktest 2024 af met een autonoom werkende Fendt 716.
Afbeelding artikel

Foto | Robots speerpunt nieuw FarmRobotix-programma op DLG Feldtage

DLG Feldtage presenteert het FarmRobotix-programma: praktijkrijpe robot- en precisielandbouwoplossingen voor biologische en gangbare akkerbouw.
Beheer
WP Admin