fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Tractorpulling Loerbeek zet ook in 2024 een stapje extra

De tractorpullingwedstrijd in Loerbeek in 2023. Tractorpulling Loerbeek zet ook dit jaar een stapje extra: de wedstrijd begint op zaterdag 25 mei een uurtje eerder, de feesttent wordt iets groter en na afloop speelt er een band. Maar de hoofdmoot blijft tractorpulling.- Foto: Stichting Tractorpulling Loerbeek

De 33ste editie van wat nu Tractorpulling Loerbeek heet, wordt gehouden op 24 en 25 mei 2024. Twee dagen truck- en tractorpulling op twee banen tegelijk. Hoe is dit evenement zo ontstaan, en wat doet de organisatie voor een optimale tractorpullingbeleving?

Eind jaren tachtig was er in de omgeving van Didam nog weinig trekkertrek, zoals dat toen heette. Alleen het AJK organiseerde eens per twee jaar een wedstijd. Uitsluitend standaard; een opgevoerde trekker moest tussen de loonwerkers meerijden. De Stoppelhaene had toen een mooie competitie.

Eerste trekkerslep-wedstrijd in 1990

Onder hun reglement organiseerden Harry Bolck en zijn maten op tweede pinksterdag 1990 de eerste trekkerslep-wedstrijd bij manege De Baerle in Didam. Driehonderd bezoekers zagen ineens het spektakel van sportklassen.

Tweede pinksterdag werd jarenlang een gezellig uitje voor hele families van boeren en buitenlui uit de omgeving. Harry, voorzitter van het eerste uur, vertelt: “In 1993 richtten we Stichting Trekkerslep Voluut op, en gingen we van één naar twee banen. Door de groei moesten we de terreinindeling steeds aanpassen, we hebben daar alle hoeken van het veld gezien. In het elfde jaar gingen we naar de overkant van de weg. Een heel natte hoek die we compleet draineerden. Hier konden we weer vier jaar vooruit.”

Harry Bolck is mede-oprichter van wat nu Stichting Tractorpulling Loerbeek heet. Met kleine tussenposen is hij al voorzitter vanaf de oprichting. - Foto: Ruben Fortuin

Harry Bolck is mede-oprichter van wat nu Stichting Tractorpulling Loerbeek heet. Met kleine tussenpozen is hij al voorzitter vanaf de oprichting. – Foto: Ruben Fortuin

Flink sparen voor verhuizing naar nieuwe locatie

Uiteindelijk kwamen ze aan het eind van de mogelijkheden, het terrein zat rondom in een natuurgebied. Tijd voor een nieuwe locatie. Die kwam beschikbaar in Loerbeek – een groot stuk grond waar voorheen de autocross plaatsvond. Harry: “Zij stopten ermee, en wij maakten daar dankbaar gebruik van. Voor de verhuizing hebben we drie jaar gespaard. We maakten een flinke stap in de begroting. De ene baan brachten we over van De Baerle, de klei van de andere baan haalden we uit de Pannerdense uiterwaarden, uit een afgraving van een steenfabriek.”

De eerste wedstrijd was in 2015. Het evenement wisselde ook van datum, naar het laatste weekend van mei, want rond Pinksteren was er altijd een conflict met EuroCup-wedstrijden. “Sinds 2018 hebben we de vrijdagavond erbij; eerst op één baan, later op twee. We hebben nu twee dagen een volle wedstrijd met voor iedereen wat wils: Farmstock, Trucks en Grand National.”

Samenwerken met NTTO

Met het tienjarig bestaan ging Stichting Trekkerslep Voluut de samenwerking aan met de Nederlandse Truck en Tractor pulling Organisatie (NTTO). “We vonden het jammer dat bij de Stoppelhaene soms de helft van de klasse niet aanwezig was. Met de NTTO ben je gegarandeerd van een vol deelnemersveld. In kleine stapjes, en in elk jubileumjaar een iets grotere stap, groeiden we door naar vijf klassen Grand National”, zegt Harry.

Volgens Harry Bolck verwacht de NTTO veel van een organisatie, maar geeft de organisatie daar ook een mooie wedstrijd voor terug. “Het kost een lieve duit, maar de NTTO-functionarissen dragen hun vrijwilligerswerk uit alsof het hun beroep is. Iedereen neemt zijn of haar taak zeer serieus. Samen zetten ze een mooie en snelle wedstrijd weg. Voor de NTTO-mensen – en ook voor onze eigen vrijwilligers – staat er op vrijdagmiddag voorafgaand aan de wedstrijd een complete warme maaltijd klaar. Gezonde kost, want al die dagen dat ze van huis zijn, krijgen ze al genoeg vette hap voorgeschoteld.”

Over de verplichte livestream, waarvoor Tractorpulling Loerbeek moet betalen, is de voorzitter duidelijk: “Die kost ons bezoekers. Het is leuk voor in het bejaardenhuis, zodat mijn moeder van 86 nog kan meekijken.”

NTTO-functionarissen dragen hun vrijwilligerswerk uit alsof het hun beroep is. Een ieder neemt zijn of haar taak zeer serieus. Samen zetten ze een mooie en snelle wedstrijd weg.

NTTO-functionarissen dragen hun vrijwilligerswerk uit alsof het hun beroep is. Een ieder neemt zijn of haar taak zeer serieus. Samen zetten ze een mooie en snelle wedstrijd weg. – Foto: Stichting Tractorpulling Loerbeek

Alles draait om vrijwilligers, verenigingen en sponsoren

De indeling van het terrein is doeltreffend en opbouwvriendelijk. Alles ligt digitaal vast, met behulp van gps slaat het team piketpaaltjes voordat de opbouw begint. Een gespecialiseerd bedrijf bouwt de tribunes op. Het bedrijf dat die tribunes opbouwt geeft een certificaat af, daarmee ligt ook de aansprakelijkheid bij hen. Verder is het evenement één grote samenwerking van vrijwilligers, verenigingen, andere wedstrijdorganisaties en sponsoren. Ze zijn allemaal onmisbaar op hun eigen vlak.

Het bestuur van Tractorpulling Loerbeek telt zeven leden. Het bestuur wordt bijgestaan door een aantal vrijwilligers. “We zijn er tien maanden per jaar mee bezig. Dat begint al in september, als we plannen maken voor het nieuwe jaar. In het begin vergaderen we ééns per maand. In aanloop naar de wedstrijd neemt de frequentie toe tot twee keer per week vlak voor de wedstrijd. Na de wedstrijd houden we nog vier vergaderingen om te evalueren en af te sluiten. In juli en augustus zijn we vrij”, aldus voorzitter Harry Bolck.

De organisatie laat tribunes plaatsen waarvan de voorste rij al op hoogte staat, zodat de toeschouwers over de mensen heen kijken die voor hen aan het hek staan. - Foto: : Stichting Tractorpulling Loerbeek

De organisatie laat tribunes plaatsen waarvan de voorste rij al op hoogte staat, zodat de toeschouwers over de mensen heen kijken die voor hen aan het hek staan. – Foto: : Stichting Tractorpulling Loerbeek

Samen bier inkopen

Tijdens het tractorpullingweekend werken ruim honderd vrijwilligers in uiteenlopende functies als parkeerwacht, kassamedewerker, biertapper, EHBO’er. Een groot deel van de vrijwilligers is afkomstig van verenigingen in de buurt: twee carnavalsverenigingen, de schutterij en de plaatselijke voetbalvereniging. De verenigingen spekken hiermee hun clubkas.

Omgekeerd staat Stichting Tractorpulling Loerbeek altijd klaar als vanuit deze verenigingen een beroep op hen wordt gedaan. Een aggregaat en wat stroomkabels kunnen altijd worden geleend. Daarnaast kopen ze met andere evenementen samen het bier in, dat geeft toch een betere prijs.

Samenwerking met sponsoren

De voorzitter vergeet ook de sponsoren niet: “Wij zijn trots op elke sponsor, groot of klein. We gaan bij allemaal persoonlijk langs om onze waardering uit te spreken. Zonder sponsoren geen Tractorpulling Loerbeek. Wij geven elke sponsor maximale exposure met banners, vlaggen, spandoeken, flyers en de beeldschermen aan het eind van de baan. Deze exposure bieden we niet alleen tijdens de wedstrijd maar door het hele jaar heen. Daarom maken wij ook elk jaar een programmaboek zo dik als een telefoonboek. Naast advertenties staan daarin leuke artikelen over lokale deelnemers en een sponsor in beeld. Dit boekwerk ligt nog lang na de wedstijd bij menigeen op de kantinetafel”, vertelt Harry.

Elke actie of uiting op internet wordt door het mediateam van Tractorpulling Loerbeek geliked en gedeeld. Harry: “Bij de entree hebben we een demoveld waar sponsoren hun machines kunnen tonen. Zo hebben de bezoekers ook wat te kijken als ze even moeten wachten bij de kassa. Met een kerstkaart bedanken we onze sponsoren nogmaals en brengen we onze hoofdsponsor nog een keer onder de aandacht.”

Elk jaar stuurt Stichting Tractorpulling Loerbeek een kerstkaart naar de sponsoren, als dank voor hun bijdrage. Een mooi moment om de hoofdsponsor nog een keer in beeld te brengen. - Foto: Ruben Fortuin

Elk jaar stuurt Stichting Tractorpulling Loerbeek een kerstkaart naar de sponsoren, als dank voor hun bijdrage. Een mooi moment om de hoofdsponsor nog een keer in beeld te brengen. – Foto: Ruben Fortuin

Alles draait om de baan

Alle andere inspanningen van de organisatie ten spijt, de conditie van de baan is het belangrijkste van het hele weekend. De organisatie van het evenement kan nog zo goed zijn, met een slechte baan gaat de wedstrijd als een nachtkaars uit.

Bestuurslid Erik Haagen bekommert zich al weken van tevoren met twee vrijwilligers om de permanente kleibanen. Met de juiste vochtigheid pakken de pullers maximaal grip en kunnen ze hun vermogen goed kwijt voor een perfecte show.

Al weken van tevoren bewerkt bestuurslid Erik Haagen de banen, zodat die er op de wedstrijddagen in topvorm bij liggen.

Al weken van tevoren bewerkt bestuurslid Erik Haagen de banen, zodat die er op de wedstrijddagen in topvorm bij liggen. -Foto: Stichting Tractorpulling Loerbeek

In coronajaar 2021 pleegde de organisatie groot onderhoud. Een laag verse klei uit Bemmel werd in de baan vermengd. Een flinke uitdaging om de samenstelling over de hele baan gelijk te houden. Een afwijkende plek brengt onbalans in de machines en geeft een grotere kans op motorische schade. De banen gaan vroegtijdig onder plastic om te voorkomen dat ze door de zon te veel uitdrogen of door de regen te nat worden.

In het coronajaar pleegde de organisatie groot onderhoud aan de banen. Een laag verse klei uit Bemmel werd in de baan vermengd. Een flinke uitdaging om de samenstelling over de hele baan gelijk te houden. - Foto: Stichting Tractorpulling Loerbeek

In coronajaar 2021 pleegde de organisatie groot onderhoud aan de banen. Een laag verse klei uit Bemmel werd in de baan vermengd. Een flinke uitdaging om de samenstelling over de hele baan gelijk te houden. – Foto: Stichting Tractorpulling Loerbeek

Samenwerking over de grens

Het organiseren van een tractorpullingwedstrijd is er afgelopen jaren niet makkelijker op geworden. Extra regelgeving, gestegen kosten en meer moeite om voldoende vrijwilligers te vinden. Stichting Tractorpulling Loerbeek werkt daarom steeds meer samen met twee wedstrijdorganisaties vlak over de grens in Duitsland: Tractorpulling Anholt en Boeren Treck Spektakel Kalkar. Ze ondersteunen elkaar en leren waar mogelijk van elkaar.

Gezamenlijk delen ze veel materialen. Barriers, aggregaten, haspels en plastic om de baan af te dekken komen van Loerbeek. Kalkar levert de bouwhekken, tribunes, podium, kraan en shovel. Uit Anholt komen scraper en bandenwals. Hierdoor blijft ook in 2024 de entreeprijs voor Tractorpulling Loerbeek gelijk. De wedstrijd begint op zaterdag een uurtje eerder, de feesttent wordt iets groter en na afloop speelt er een band. De tent is om na afloop gezellig na te praten met een biertje, maar de hoofdmoot blijft tractorpulling.

Auteur: Ruben Fortuin

Lees meer artikelen over tractorpulling op Trekkeronline

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste....
Afbeelding artikel

Deutz-Fahr introduceert budgetversie van 5-serie

De Duitse trekkerfabrikant Deutz-Fahr brengt een nieuwe budget-trekkerserie op de markt: de 5 Keyline.
Beheer
WP Admin