fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Telescooplader Paus TL9065 biedt extra’s voor een kleine meerprijs

De Paus TL9065 is een instapmodel telescooplader voor wie net wat hoger wil dan een shovel, maar geen zin heeft in een verreiker. De TL9065 is prijstechnisch het interessantste instapmodel van Paus. Een hoogwaardige machine met een basic aandrijflijn. - Foto's: Matthijs Verhagen

Geen witte rook te zien, maar er is toch écht een nieuwe Paus: de TL9065. Een instapmodel telescooplader voor wie net wat hoger wil dan een shovel, maar geen zin heeft in een verreiker. Ten opzichte van een shovel biedt de Paus TL9065 een boel extra mogelijkheden, voor een beetje extra geld.

De Duitse machinefabrikant Paus kwam dit jaar op de markt met de TL9065, een 6,5-tons telescoopkniklader met een geknikte kieplast van iets meer dan 3 ton en een bakpenhoogte van 5 meter. Een hoge voermengwagen of zelfs een walking-floor-oplegger laden is voor machines in dit segment geen enkel probleem dankzij de telescoopmast.

Ook als zwenktelescooplader verkrijgbaar

Machinefabrikant Paus is actief in de mijnbouwapparatuur en bouwt daarnaast telescoopladers. Het bedrijf is gevestigd in de Duitse regio Emsland, waar ook veel landbouwmachinefabrikanten zitten. In de wielladerwereld zijn het grote concerns die in massa bouwen. Daar kan Paus als bescheiden familiebedrijf met een jaarproductie van 220 machines simpelweg niet tegenop, zo zagen de eigenaren al tijdig in. Daarom stopten ze met het bouwen van shovels en richt de onderneming zich nu volledig op de telescoopladers, zwenkladers of machines die kunnen zwenken én telescoperen.

Dankzij de kleinschaligheid kan Paus een machine ook helemaal naar wens bouwen. Er kan veel, leert een blik in de optielijst. Een tweede joystick om te sturen, een extra vierde functie tot 120 l/min, een aftakas en hydrauliekventielen achterop; het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Ook kun je kiezen voor een draaikrans onder de giekvoet, waardoor een knikbestuurde zwenktelescoop ontstaat. Hiermee kun je, door de giek naar de zijkant te zwenken, in een smalle sleufsilo prima een hoge voermengwagen laden zonder telkens te steken. Voor extra stabiliteit over de zijkant bouwt Paus dan een automatische stabilisatie op de achteras. Reken op een meerprijs van zo’n € 10.000 voor een upgrade naar dat model; de TSL9075.

Lees verder onder de foto’s

De bakcilinder ligt languit in het mastdeel, een gebruikelijke constructie. Paus verbeterde de kinematiek. Het ventiel is drukloos te zetten met de rode knop. De snelwissel is volgens eigen maatvoering, andere maten zijn te krijgen.

De bakcilinder ligt languit in het mastdeel, een gebruikelijke constructie. Paus verbeterde de kinematiek. Het ventiel is drukloos te zetten met de rode knop. De snelwissel is volgens eigen maatvoering, andere maten zijn te krijgen.

Nieuwe pompen, assen en verbeterde ergonomie

Wil je al die opties en mogelijkheden, dan betaal je daar uiteraard voor. Dat is eigenlijk precies niet de visie bij deze TL9065. Deze machine is juist bedoeld als instapmodel in een vaste, relatief basic uitvoering en daarmee ook uit voorraad leverbaar door importeur Geert Jan de Kok in Esbeek (N.-Br.).

Deze TL9065 is de opvolger van de vroegere TL8.7. Paus heeft deze 90-serie nieuw ontwikkeld met nieuwe pompen, assen en verbeterde ergonomie. Ook de bak-kinematiek zelf is fors vereenvoudigd en verzwaard. Een derde functie is standaard. Om makkelijk aan te koppelen is deze met een drukknop mechanisch drukloos te zetten bij de aansluitingen. Ook als de machine loopt. Dankzij een 12 V-aansluiting is een omschakelventiel simpel te realiseren, om zo ook een vierde functie te verkrijgen. De cilinders zijn voortaan voorzien van einddempingen voor een wat soepeler bedieningskarakter. Binnen in de cabine zijn het dashboard en de joystick gemoderniseerd.

Dankzij de hoge zit is het zicht rondom prima. De hydrauliekleidingen liggen in de mast, de hefcilinders staan er aan weerszijden naast. De Paus TL9065 is optioneel ook te krijgen met een zwenkgiek. De giekvoet is dan op een draaikrans is gemonteerd.

Dankzij de hoge zit is het zicht rondom prima. De hydrauliekleidingen liggen in de mast, de hefcilinders staan er aan weerszijden naast. De Paus TL9065 is optioneel ook te krijgen met een zwenkgiek. De giekvoet is dan op een draaikrans is gemonteerd.

Grotere hefhoogte, meer zicht

Met een hoogte van 2,75 meter is de machine wel iets hoger gebouwd dan sommige concurrenten in deze klasse. Dat is alleen een probleem als je lage stallen hebt. Dat de cabine iets hoger staat, komt in praktijk het zicht ten goede. De rubbervloer is gemakkelijk te reinigen en de instap is degelijk. Ook de bouw van de giek, afwerking, cabine en frame stralen een zekere degelijkheid uit.

Aandrijflijn eenvoudig gehouden

Het gaat meer om de aandrijflijn. Die heeft Paus op dit type basic gehouden, met een relatief eenvoudige tandwielpomp (die evengoed wel 80 liter per minuut levert) gekoppeld aan een 2,9 liter Deutz-motor van 75 pk. Deze motor heeft voldoende aan een roetfilter om aan de emissienormen te voldoen, maar blijft slim onder de vermogensgrens waar een prijzige SCR-installatie verplicht wordt. Zodoende is AdBlue tanken niet nodig.

De prestaties zijn voldoende, de machine is zeker niet traag. Wel lever je uiteraard op de snelheid in wanneer je meerdere functies tegelijk bedient. Wil je de machine écht intensief gaan inzetten, dan kun je kiezen voor de TL9078. Deze machine is in de basis gelijk, hij beschikt echter over een zwaardere 3,6 liter TCD Deutz-motor met 115 pk, een loadsensingpomp en andere assen om een (optie) topsnelheid van 40 km/u te halen. Daar hangt ook een ander prijskaartje aan.

De telescooplader Paus TL9065 is prijstechnisch het interessantste instapmodel van Paus. Een hoogwaardige machine met een basic aandrijflijn; de 2,9 liter Deutz en 80 l/min tandwielpomp doen wat ze moeten doen. De massieve bumper biedt volop bescherming.

De telescooplader Paus TL9065 is prijstechnisch het interessantste instapmodel van Paus. Een hoogwaardige machine met een basic aandrijflijn; de 2,9 liter Deutz en 80 l/min tandwielpomp doen wat ze moeten doen. De massieve bumper biedt volop bescherming.

Meerprijs is te overzien

Voor boeren die op zoek zijn naar een nieuwe shovel, is juist deze instap-Paus prijstechnisch nog het overwegen waard. Hij is inclusief palletvork te koop voor € 82.500. De meerprijs van de TL9065 ten opzichte van een standaard wiellader in deze gewichtsklasse ligt daarmee op grofweg € 10.000 à € 15.000. Dat is te overzien, zeker als je de eventuele aanschaf van een hoogkiepbak kunt uitsparen.

Los daarvan krijg je voor deze meerprijs ook een boel extra mogelijkheden. Stro hoog wegzetten, met gemak de hoge mengwagen laden zonder het risico te lopen dat je de vijzels raakt, of net wat verder kunnen reiken bij het zand van de kuil afschuiven. De extra hefhoogte maakt veel klussen net wat gemakkelijker. Voordelen die een verreiker ook biedt. Die komt echter ook met andere zichtlijnen, terwijl bij deze kniktelescoop het wielladergevoel blijft overheersen.

Auteur: Matthijs Verhagen

Lees meer artikelen over verreikers en telescoopladers op Trekkeronline

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

25% mest besparen met Pudama-zaaitechniek van Kverneland

Kverneland ontwikkelde voor de Optima TF Profi SX een innovatieve zaaitechniek, die 25% kunstmest bespaart met behoud van opbrengst.
Afbeelding artikel

Telescoopwiellader in Torion-serie Claas (+ video)

De Torion-serie van Claas krijgt de toevoeging van een telescoopwiellader. De Torion 738 T Sinus. Met bijna 5 meter werkhoogte en...
Afbeelding artikel

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Met 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede Ecorobotix ARA-spotsprayer een ongekend succes in Nederland.
Beheer
WP Admin