fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Hollands Noordkop ontwikkelt klepelbak voor groenbemesters

Hollands Noordkop presenteert op vakbeurs Mechanisatietentoonstelling Bollenstreek (SMTB) een nieuwe frontklepelmaaier. De machine is gebaseerd op hakselaars (loofklappers) die het bedrijf al langere tijd bouwt. - Foto’s: Bob Karsten

Mechanisatiebedrijf Hollands Noordkop in Breezand (N.-H.) heeft een klepelbak ontwikkeld voor het verkleinen van groenbemesters. Volgens de fabrikant onderscheidt de klepelbak zich door een krachtige zuigende werking en forse verkleining van het materiaal.

Hollands Noordkop bouwt al langere tijd hakselaars (loofklappers) die worden gebruikt voor de bloembollenteelt. Op basis van die techniek presenteert Hollands Noordkop nu een klepelbak op vakbeurs Mechanisatietentoonstelling Bollenstreek (SMTB), van 9 tot en met 11 januari in Vijfhuizen (N.-H.).

Forse verkleining groenbemester

Volgens het mechanisatiebedrijf tonen praktijktests aan dat zijn hakselaar vanuit de bloembollenteelt een groenbemester forser verkleind dan andere geteste klepelmaaiers. Daarom heeft het bedrijf een frontklepelmaaier ontwikkeld met dezelfde eigenschappen als de hakselaars. Dat betekent een grote klepelas, een effectief tegenmes en een flink afgeronde kap eromheen. Die combinatie zorgt volgens Hollands Noordkop voor een krachtige zuigende werking, waardoor platliggend gewas eveneens wordt meegenomen in de klepelmaaier.

Lees verder onder de foto

De klepelmaaier telt 42 klepels die een grote slag maken. In combinatie met een afgeronde kap eromheen en een de vorm van de klepels zorgt dat volgens de fabrikant voor een krachtige zuigende werking. Op die manier worden ook platliggende planten meegenomen.

De klepelmaaier telt 42 klepels die een grote slag maken. In combinatie met een afgeronde kap eromheen en een de vorm van de klepels zorgt dat volgens de fabrikant voor een krachtige zuigende werking. Op die manier worden ook platliggende planten meegenomen.

Dikke looprol

Hollands Noordkop ontwikkelde de machine voor gebruik in groenbemesters als Japanse haver en bladrammenas. De machine geeft tot ongeveer 10 km/u een goed werkresultaat, aldus de fabrikant. Aan de achterkant heeft Hollands Noordkop een ruim 32 cm dikke looprol gemonteerd, waarop de klepelmaaier – die in zweefstand wordt gedragen – rust.

De op de SMTB getoonde FBLK2600-frontklepelmaaier is net geen 3 meter breed en heeft een werkbreedte van 2,6 meter. Aan de linkerzijde is de V-snaaraandrijving geplaatst met vijf getande riemen. De klepelbak telt 42 klepels. Hollands Noordkop biedt de klepelbak aan voor € 13.920.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

FOTO | Braziliaanse mechanisatie toont eigen gezicht op Rural Show Coopavel

TREKKER-lezers zagen op de Rural Show Coopavel in Brazilië verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse mechanisatie, maar zeker ook overeenkomsten.
Afbeelding artikel

Gerobotiseerde snoeiarm van Robotic Perception snoeit in boom- en wijngaarden

Start-up Robotic Perception demonstreerde een prototype van een gerobotiseerde snoeiarm op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.).
Afbeelding artikel

FOTO | Mix van tech en staal op World Ag Expo 2024

World Ag Expo in Californië (VS) staat bekend om zijn grootschalige groente- en fruitteelt. Tech-broedplaats Silicon Valley is om de hoek.
Beheer
WP Admin