fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Claas test deels elektrische aandrijving voor Lexion-maaidorsers

Machinefabrikant Claas werkt aan een Lexion e-hybrid. Dat is een deels elektrische aandrijving voor Lexion-maaidorsers. Het idee is dat dat het motortoerental tijdens het dorsen meer constant blijft, ondanks een steeds wisselende motorbelasting.- Foto: Claas

De Duitse machinefabrikant Claas werkt aan een hybride aandrijving voor Lexion-maaidorsers. Deze bestaat uit een diesel- en elektromotor. Het idee is dat de elektromotor bijspringt als de motorbelasting toeneemt. Dat resulteert volgens de fabrikant in een stabiel motortoerental.

Claas benadrukt dat de nieuwe ontwikkeling de komende drie tot vijf jaar nog niet te koop is, maar zegt wel te werken aan een Lexion e-hybrid. Dat is een deels elektrische aandrijving voor maaidorsers. Daarmee is Claas genomineerd voor de prijs DLG Agrifuture Concept Winner 2023, waarvan de prijsuitreiking in november op vakbeurs Agritechnica plaatsvindt.

Stabiele motorbelasting

Het idee achter de Lexion e-hybrid, is dat het motortoerental tijdens het dorsen meer constant blijft, ondanks een steeds wisselende motorbelasting. Daartoe voegt Claas een generator, een accu en een elektromotor toe aan de aandrijflijn.

De accu wordt continu opgeladen. Op het moment dat de motorbelasting toeneemt, helpt de elektromotor kortstondig mee. Daardoor schommelt het motortoerental minder volgens de fabrikant. Uit tests van Claas blijkt dat op die manier een brandstofbesparing is te halen van 8 tot 10%.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Uitgelekt: John Deere T5-combine komt eraan

Op een Facebook-pagina staan foto’s van een nieuwe T5-maaidorser van John Deere. Is dit de opvolger van de T-serie uit 2015?
Afbeelding artikel

Bobcat presenteert elektrische verreiker op Intermat in Parijs

Bobcat presenteert elektrische verreiker TL25.60e op Intermat in Parijs. Deze heeft hetzelfde nominale en hefvermogen als de dieselvariant.
Afbeelding artikel

Combines met slagkracht in rijstoogst Mississippi

Het lijkt een gewone graanoogst; drie combines werken hun weg door de Mississippi Delta (VS). Het gaat echter om rijst; de...
Beheer
WP Admin