fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Zelfrijdende Lenthe-beregeningshaspel van Braakman werkt op waterkracht

Landbouwtechniek Braakman heeft speciaal voor het beregenen van gras- en maisland de zelfrijdende Lenthe-beregeningshaspel gebouwd. Deze wordt via waterkracht mechanisch aangedreven. - Foto's: Agrifoto.nl

Landbouwtechniek Braakman in Dalfsen (Ov.) heeft een zelfrijdende beregeningshaspel ontwikkeld onder de naam Lenthe. De zelfrijdende 500/100 Lenthe-beregeningshaspel beweegt op waterkracht door het veld.

Landbouwtechniek Braakman brengt de zelfrijdende Lenthe-beregeningshaspel met 500 m slanglengte en 100 mm diameter op de markt. De 500/100-beregeningshaspel staat op 150 cm spoorbreedte.

De haspel heeft een capaciteit van 40m3, waarbij 6 tot 7 bar werkdruk nodig is. Door deze spoorbreedte is het mogelijk in de mais te beregenen zonder schade te berokkenen aan het gewas. Om die reden is het waterkanon hoog op de machine gemonteerd.

Een lichte trekker van zo’n 30 pk volstaat om de Lenthe-beregeningshaspel te verplaatsen.

Een lichte trekker van zo’n 30 pk volstaat om de Lenthe-beregeningshaspel te verplaatsen.

Op waterkracht

De zelfrijdende 500/100 Lenthe-beregeningshaspel beweegt zich op waterkracht door het veld. Het voordeel hiervan is volgens Braakman de hoge efficiëntie dankzij een laag drukverlies, een geringe waterdrukbehoefte en de mogelijkheid om onregelmatig gevormde percelen te kunnen beregenen.

Bovenop de machine zit een propeller. Deze spuit een straaltje water naar links of rechts, waardoor de propeller gaat draaien en de machine mechanisch aandrijft op waterkracht. De snelheid kun je afhankelijk van de gift (15 mm tot 40 mm) zelf instellen. De Lenthe-beregeningshaspel maakt dankzij de stuuras moeiteloos een bocht van 180 graden, aldus Braakman.

Lees verder onder de video

Mechanische aandrijving

Braakman heeft bewust gekozen voor mechanische aandrijving (dus geen elektronica) op basis van een trekker-transmissie en achterbrug. Door de juiste versnelling te selecteren in combinatie met verwisselbare nozzles in het waterkanton, kun je variëren met de watergift. De capaciteit ligt op 5 hectare per beregeningsbeurt bij een gift van 20 mm.

De wielaandrijving gebeurt door middel van V-snaren. Een lichte trekker van 30 pk volstaat. De standaard spoorbreedte is 150 cm. Deze is instelbaar. Je kunt de beregeningshaspel ook op 2 m spoorbreedte zetten.

Lees verder onder de foto

De Lenthe-beregeningshaspel staat normaliter op 150 cm spoorbreedte. De capaciteit hangt af van het aantal bars, maar 40m3 is haalbaar.

De Lenthe-beregeningshaspel staat normaliter op 150 cm spoorbreedte. De capaciteit hangt af van het aantal bars, maar 40m3 is haalbaar.

De zelfrijdende 500/100 Lenthe-beregeningshaspel is te koop voor € 32.500. Afgelopen seizoen heeft Landbouwtechniek Braakman de eerste vijf beregeningshaspels al geproduceerd en verkocht.

Auteur: Annelies Bakker

Op zoek naar gebruikte beregeningsapparatuur? Kijk op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Verdwijnt de cabine op de robottrekker?’

Heeft de cabineloze robottrekker wel of geen toekomst? TREKKER-redacteuren René Koerhuis en Bob Karsten geven hun kijk op de zaak.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Robottrekker met of zonder cabine?’

De robottrekker wordt straks ingezet op grote percelen of bij repeterend werk. Dan heeft zo’n trekker geen cabine meer nodig. Of...
Afbeelding artikel

SIZA Robotics lanceert autonome Toogo-veldrobot

Het Franse SIZA Robotics presenteert zijn elektrische veldrobot Toogo die volledig autonoom werkt in onder meer suikerbieten en uien.
Beheer
WP Admin