fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Oogsten, bewerken en oldtimers bij Werktuigendagen in Oudenaarde

Foto: Martin Smits

Met een recordaantal van 216 exposanten, waarvan 89 specifiek in de mechanisatie, zijn de tweejaarlijkse Werktuigendagen in Oudenaarde (B.) het grootste evenement voor de landbouw in Vlaanderen. Als buitenevenement is het ook een van de grotere evenementen in Europa: het totale oppervlak is maar liefst 120 hectare. De deelnemers krijgen bij elke editie volop de gelegenheid om machines te demonstreren op het demoterrein van 80 hectare groot . Dat varieert van grondbewerking en zaaien tot bieten en prei rooien en mais hakselen.

Op zaterdag 23 september plaagde nattigheid de organisatie. De zondag was echter een zonovergoten dag en het terrein was goed toegankelijk. Zo konden de demo’s volop doorgang vinden en het publiek stroomde dan ook massaal toe. In totaal wisten 55.000 bezoekers hun weg naar Oudenaarde te vinden. Dit is in lijn met andere jaren.

Oogstmachines

Bij de oogstmachines viel de overlaadwagen van Deroo op. Met een zeefband aan de achterzijde kan deze machine bieten hoog storten en eventueel meteen een vrachtwagen beladen.

De mais stond er mooi bij op de percelen bij Oudenaarde. Verschillende hakselaars draaiden onder grote publieke belangstelling een aantal silagewagens vol. Het publiek stroomde ook toe voor het inkuilen. Verschillende wielladers reden om beurten de kuil aan: Ahlmann, New Holland en Case. Bij de Ahlmann-shovel was de omkeerbare bak voor veel bezoekers bijzonder om aan het werk te zien.

Case-importeur Delvano demonstreerde een Case-shovel met een Flingk-maisbak met hydraulisch verstelbare zijkanten.

Grondbewerking en zaaien

De makkelijk bewerkbare zandgrond bij Oudenaarde maakt het mogelijk herhaaldelijk te ploegen, te schijfeggen of te cultiveren. Een enkele zaaimachine werd ook gedemonstreerd. Bij de vollegrondsgroente kwam een band-plantmachine in actie. Deze machine plant in hoog tempo sla, met minimale inzet van personeel. Bezoekers uit de sector volgden en beoordeelden dit dan ook aandachtig.

Oldtimers

Liefhebbers van klassiekers en oldtimers konden hun hart ophalen in Oudenaarde. Op de zondag vond een ploegwedstrijd voor oldtimers plaats. Dat was ook de dag van het grootste aantal bezoekers. In België zijn dat ook opvallend vaak complete gezinnen. Bij de ploegwedstrijd, waar het er serieus aan toe ging, domineerden de Fergusons (TE), Massey Fergusons (35) en de Fordson Dexta’s. Trekkers waar het na de tweede wereldoorlog wat de mechanisatie betreft voor veel boeren mee begon.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Afbeelding artikel

FOTO | Braziliaanse mechanisatie toont eigen gezicht op Rural Show Coopavel

TREKKER-lezers zagen op de Rural Show Coopavel in Brazilië verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse mechanisatie, maar zeker ook overeenkomsten.
Afbeelding artikel

Gerobotiseerde snoeiarm van Robotic Perception snoeit in boom- en wijngaarden

Start-up Robotic Perception demonstreerde een prototype van een gerobotiseerde snoeiarm op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.).
Beheer
WP Admin