Terug naar nieuwsoverzicht

Fabrikanten kiezen ook Innov-Agri om innovaties te tonen

Bugnot is een Franse fabrikant die onder andere bekend is door zijn ecoploeg. De fabrikant maakt ook werktuigen voor de bosbouw. Dit jaar introduceert het een bijna 8 meter breed werkende stenenverzamelaar. Die legt de stenen in een zwad dat door een aangebouwde stenenbreker wordt verpulverd. De rotor is gebaseerd op een zware bosfrees. Bij 5 centimeter diep loskrabben en naar het midden werken van de stenen rekent Bugnot dat 200 pk noodzakelijk is, plus nog een keer 180 pk voor de stenenbreker.

Innov-Agri is vooral een thuiswedstrijd voor Franse werktuigenfabrikanten. Op Innov-Agri is ruimte voor demo’s en daar maakten vooral de robotfabrikanten, veelal startups, graag gebruik van. Niet alle fabrikanten wachten af tot de Agritechnica in november om alvast wat van hun nieuws te laten zien.

Foto’s en tekst: Martin Smits

In Frankrijk zitten er wel eens stenen in de grond en daar spelen de fabrikanten op in met werktuigen die tegen een stootje kunnen. Zoals deze met veren beveiligde woeler van Agrisem.

Over stenen in de grond gesproken: op het perceel ter plaatse is een profielkuil gegraven die weinig aan de verbeelding over laat. Op bouwvoordiepte een massief pakket kalksteen. Het perceel bevindt zich toch in het hart van een belangrijk aardappelteeltgebied.

Het Deense Dalbo is vrij recent ook ingestapt in de markt voor kettingschijveneggen. De Powerchain 800 heeft 8 meter werkbreedte en weegt 5.590 kilo. Dalbo adviseert een trekker van minimaal 180 pk.

Precision Planting is een onderdeel van Agco en specialist in elementen voor precisiezaaimachines. Die levert het aan het Agco-concern maar ook aan enkele andere fabrikanten waaronder New Holland, Agrisem, het Braziliaanse Jacto, Horizon in het Verenigd Koninkrijk en naar verluidt volgend jaar ook Kuhn. Voor de aftermarket toont het hun zaaielementen voor Monosem en Väderstad precisizaaiers.

Bonnel was ooit een bekende Franse ploegenfabrikant. Het bedrijf bouwde heel eigenzinnig kantel- in plaats van wentelploegen. Bonnel bestaat nog steeds en bouwt onder andere wielstellen voor combinatie met een fronttank. Het levert die onder eigen naam, maar in Frankrijk ook in het blauw voor Lemken en in het grijs voor Sky Agriculture (tot voor kort Sulky).

Innovagri biedt de mogelijkheid werktuigen te demonstreren. Dat blijft bij een rondje met een cultivator of een schijveneg door de droge grond rijden, maar geïnteresseerden kunnen ook een proefritje met een nieuwe trekker maken. Michelin maakt van de gelegenheid gebruik de nieuwe EVOBIB-banden onder de aandacht te brengen.

Op Franse beurzen worden trekkers graag imposant op dubbellucht vertoont. Hier de EVOBIB-banden 710/70R42 als dubbelluchtbanden.

Bijzonderheid is niet alleen de EVOBIB als dubbelluchtband, maar Fendt toont de trekker met drukwisselsysteem waarbij de doorvoer van de lucht vanuit het midden van de steekas naar de velg wordt gebracht.

Duro begon in Frankrijk al in 1952 als ploegenfabrikant. Het produceert nog steeds ploegen en andere werktuigen voor de grondbewerking, striptill, maar ook pneumatische zaaimachines en pneumatische kunstmeststrooiers. Twee jaar geleden bouwde het voor Oost-Europa pneumaten met een 10.000-liter bak. De Eole 6000T is nieuw en heeft twee 3.000 liter-bakken en een 36 meter brede aluminium boom van Pommier (inmiddels eigenaar van Duro).

AgXeed demonstreert de rupsvariant van hun autonome trekker met een cultivator, maar bracht ook de variant op wielen naar Iinnovagri. In dit geval in combinatie met een cameraschoffel van Schmotzer.

Rabewerk is aanwezig met een 6 meter-rotorkopeg en de bekende Albatros-wentelploeg. Al langere tijd is Rabe op de achtergrond geraakt en na overnames en faillissementen al enkele jaren geleden in Chinese handen.

Een ruime opzet kenmerkt Innovagri. Bij John Deere is dat het meest zichtbaar. Die kiest voor een opstelling, zoals ze dat in Amerika op buitenbeurzen gewend zijn.

Op de eerste beursdag was het 38 graden in de schaduw. Bezoekers weten de schaduwrijke plekken goed te vinden en te waarderen.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Innov-Agri 2023: wat viel op?

Innov-Agri is een Franse buitenbeurs waar trekkers en werktuigen de boventoon voeren. De opzet is vergelijkbaar met de tweejaarlijkse Werktuigendagen in...
Afbeelding artikel

​Video | Robots op landbouwbeurs Innov-Agri

Veldrobot Trektor met hybride aandrijflijn was begin september te zien in een demo op landbouwbeurs Innov-Agri in Outarville (Fr.)
Afbeelding artikel

Foto | Case IH blikt terug met klassieke trekkers op Innov-Agri

Op de stand van Case IH hebben beursbezoekers van landbouwbeurs Innov-Agri uitzicht op een verzameling klassieke trekkers.
Beheer
WP Admin