fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Loonwerker bouwt precisiezaaimachine voor eiwitrijke mengteelt

Loonwerker Ad Buys (wijzend, in het midden) legt de werking van zijn Kverneland Optima-precisiezaaimachine uit aan een groep telers. Buys bouwde de machine voor onder meer de (meng)teelt van veldbonen in combinatie met tarwe. - Foto: Bas van Hattum

Loonwerker Ad Buys heeft een precisiezaaimachine gebouwd voor de (meng)teelt van veldbonen in combinatie met tarwe. Op een studiedag veldbonen en mengteelten, georganiseerd door Limagrain Nederland, legt de loonwerker de werking van zijn precisiezaaier uit aan een groep telers uit Zuid-Nederland.

Loonwerker Ad Buys heeft inmiddels acht jaar ervaring met de (meng)teelt van winter- en zomerveldbonen. Met de Kverneland Optima-precisiezaaimachine zaait hij veldbonen op een rijafstand van 50 centimeter, met ertussen rijen tarwe. De machine heeft daartoe aparte zaadbakken voor bonen en tarwe. Desgewenst kan er apart kunstmest en een (ontsmettings-) granulaat aan worden toegevoegd.

Alles apart instellen en regelen

Alles aan de precisiezaaimachine is apart in te stellen en te regelen, zo legt Buys uit. De winterveldbonen zaait hij op een zaaidiepte van 8 tot 10 centimeter, wintertarwe op een zaaidiepte van grofweg 2 à 4 centimeter. Bij de mengteelt zomerveldbonen zaait hij de bonen op een diepte van 5 à 6 centimeter.

Auteur: Bas van Hattum

Lees ook: 25% mest besparen met Pudama-zaaitechniek van Kverneland

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Amazone breidt serie Cataya-opbouwzaaimachines uit

Machinefabrikant Amazone presenteert in de serie Cataya-opbouwzaaimachines het nieuwe instapmodel Cataya Special Ecoline.
Afbeelding artikel

​Pöttinger Vitasem-zaaimachine heeft 25% meer tankinhoud

Pöttinger heeft zijn Vitasem-zaaimachines voorzien van 25% meer tankinhoud en een bredere vulopening van de zaadtank. En niet te vergeten: er...
Afbeelding artikel

Sneller en makkelijker zaaien met Monosem ValoTerra

TREKKER zag de ValoTerra-precisiezaaimachine van Monosem afgelopen voorjaar aan het werk in Nederland. Een impressie.
Beheer
WP Admin