fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kijkje onder de kap van maairobot Lely Exos

TREKKER neemt een exclusief kijkje onder de kap van maairobot Lely Exos. Vooral de manier van maaien en opladen is interessant. - Foto's: Jacco van Erkelens

Wie de media de laatste vier jaar een beetje heeft gevolgd, weet dat machinefabrikant Lely al een aantal jaren bezig is met een maairobot. De Lely Exos werd jarenlang ontwikkeld en getest met camouflagekappen. In Krabbendijke (Zld.) neemt TREKKER een exclusief kijkje onder het kappenwerk met tijdelijke zwarte kleurstelling.

De tijd van geheimhouding is voorbij. Lely gaat zijn Exos-maairobot presenteren aan de markt. TREKKER nam als eerste een kijkje onder de Lely Exos.

Met name de manier van maaien en opladen is interessant. De Exos heeft namelijk een dubbele-messenbalkmaaier die aan een rvs glijbaan vastzit. Kunststof meenemers kammen het gras over de maaibalk en nemen dit vervolgens mee naar boven. Het gras valt na het maaien dus niet op de grond, en zo voorkom je vervuiling en heb je geen veldverliezen. Ook wordt het product niet door een rotor naar binnen geperst, maar het wordt luchtig opgestapeld in de bunker. De voorzichtige behandeling van het gras kun je goed terugzien aan het voerhek: het is zoeken naar grassprieten met een donkergroene beschadiging.

Lichtgewicht op zachte banden

Nog een voordeel van de Exos-maairobot is dat er slechts twee wielen per keer door hetzelfde spoor gaan. Bij een trekker met opraap-/maaiwagen gaan al snel drie of vier wielen achter elkaar door hetzelfde spoor. Bij natte omstandigheden richt je dan al snel schade aan. Het eigengewicht van de Lely Exos is 3.400 kilo. Het gewicht rust op vier 520/50 R17-banden die op 0,8 bar staan. De Exos laadt maximaal 1.200 kilo gras, waardoor het totale gewicht op 4.600 kilo uitkomt.

Lely is nog bezig om de maaipatronen en routes in het veld te verbeteren. Zo zou je in natte omstandigheden ook makkelijk in hondengang kunnen rijden. Het bedrijf heeft daar overigens nóg een oplossing voor. Normaal gezien maait de robot vier keer rond het perceel en begint dan aan een zogenoemd Wembley-patroon: heen-en-weer maaien, waardoor de grasmat lijkt op het maaipatroon van Wembley Stadium in Londen.

Bij een nat voor- of najaar kun je ervoor kiezen dat de robot de buitenrondes niet maait. Het voordeel is dat de Lely Exos de kopakker minder vaak berijdt. Nadeel is dat de maairobot dan driehoekjes laat staan.

Lees verder onder de foto

Het geheim van de Lely Exos is een dubbele messenbalk-maaier die aan een rvs glijbaan vastzit. Het gras valt na het maaien niet op de grond. Zo voorkom je vervuiling en  veldverliezen.

Het geheim van de Lely Exos is een dubbele messenbalk-maaier die aan een rvs glijbaan vastzit. Het gras valt na het maaien niet op de grond. Zo voorkom je vervuiling en veldverliezen.

Elektrische aandrijving

De robot is volledig elektrisch. De stroom hiervoor is opgeslagen in een 14 kWh-accu die na iedere maai-voerbeurt oplaadt. Met één acculading is gras tot 1,5 kilometer afstand te halen. De basis van de robot is een smal chassis met daaronder twee starre assen die in het midden scharnieren. Alle wielen zijn individueel en elektrisch aangedreven. Moet de Exos een bochtje om, dan remt-ie de twee binnenste wielen af en drijft hij de buitenste twee wielen extra aan. De as scharniert dan automatisch, en zo maakt de robot de bocht. In hondengang gaan, gaat op dezelfde manier.

Vanwege de veiligheid is de rijsnelheid maximaal 4,3 kilometer per uur. Mocht de robot met die snelheid een obstakel of persoon aanrijden, dan is er genoeg remweg en kreukelzone in de kussen-achtige veiligheidsbumper om op tijd te stoppen. De achterbumper is compacter, en daarom rijdt de robot achterwaarts niet harder dan 1,8 kilometer per uur. Rijdend is de machine goed te voet bij te houden. Op de Exos zitten twee camera’s aan de voor- en achterzijde die personen en voorwerpen kunnen herkennen. De robot stopt netjes als je voor hem gaat staan. Mocht de camera je tóch missen, dan stoppen de sensoren in de veiligheidsbumper de machine direct als ze worden geactiveerd.

Lees verder onder de foto

Buiten de stal gebruikt de Lely Exos-robot gps voor zijn positiebepaling. Binnen rijdt hij op twee camera’s voor en achter en ultrasoon-sensoren aan de zijkanten.

Buiten de stal gebruikt de Lely Exos-robot gps voor zijn positiebepaling. Binnen rijdt hij op twee camera’s voor en achter en ultrasoon-sensoren aan de zijkanten.

Eenvoudige installatie

De installatie van de Exos op het bedrijf is vrij eenvoudig. De enige fysieke aanpassingen op het erf is het laadstation en het eventueel automatiseren van de staldeuren. Houd je de deuren dag- en nacht open, dan is dit niet nodig. Je hoeft geen metalen herkenningsstrippen in te frezen: de robot werkt in de stal op twee ultrasoonsensoren en de twee camera’s. Buiten weet de robot zijn positie door gps. Mocht je een pad hebben waar veel bomen staan en de gps-ontvangst tegenvalt, dan kan een rode strip op de verharding worden aangebracht die door de camera herkend wordt.

Lely meet alle percelen, gebouwen en obstakels in en bepaalt met een eigen tekenprogramma de ruimtes waar de robot mag rijden, en barrières waar hij niet overheen mag gaan.

Lees verder onder de foto

De kunststof meenemers kammen het gras over de messenbalk, op een rvs-geleideplaat. Deze neemt het gras vervolgens mee naar boven. Hier valt het mooi luchtig in de wagen. Afhankelijk van het drogestofgehalte kun je 900 tot 1.200 kilo gras laden.

De kunststof meenemers kammen het gras over de messenbalk, op een rvs-geleideplaat. Deze neemt het gras vervolgens mee naar boven. Hier valt het mooi luchtig in de wagen. Afhankelijk van het drogestofgehalte kun je 900 tot 1.200 kilo gras laden.

Leverbaar voor seizoen 2025

De Lely Exos draait nog niet via het Lely Horizon-platform. Dat komt omdat de maairobot nog in ontwikkeling is. De planning van de robot kun je via de computer doen op een apart platform. Verder is de machine altijd live te volgen via een app op zowel je telefoon als computer. Je kunt daarin een maairoutine instellen, zodat je van meerdere percelen kunt voeren. Ook kun je hier de robot even op pauze zetten, bijvoorbeeld als je zelf in de stal moet zijn met een mengwagen.

Een richtprijs heeft Lely nog niet voor de machine. De verwachting is dat een koper minimaal 1.500 ton vers gras moet voeren, wat neerkomt op een minimum van ongeveer 150 koeien. De maximale capaciteit is afhankelijk van de verkaveling. Je kunt meer gras voeren als de percelen gunstig en dicht bij het erf liggen. De verwachting is maximaal 2.500 ton gras. Mocht meer capaciteit nodig zijn, dan kan een tweede Exos worden toegevoegd. De melkveehouder in Krabbendijke (Zld.) waar wij de machine bekeken, voert 300 koeien naar tevredenheid.

Eind volgend jaar verwacht Lely de testfase af te ronden en klaar te zijn voor de verkoop. Wél in de gebruikelijke rode kleurstelling overigens.

Auteur: Jacco van Erkelens

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Wild signaleren tijdens maaien met drone-interface Claas/AgXeed

Claas en AgXeed hebben samen met thermal Drones een drone-interface voor autonoom maaien ontwikkeld. Een drone signaleert locaties van wild tijdens...
Afbeelding artikel

Gangbare trekker is nog lang niet uit beeld

Onbemande autonome machines zijn in de toekomst van groot belang voor de landbouw, maar de gangbare trekker is nog niet weg...
Afbeelding artikel

Video | 8 machineprimeurs aan het werk op Grasdag 2024

Maaien, schudden, harken, oprapen, persen, hakselen en bemesten op Grasdag 2024 in Dronten. Dit zijn de 8 machineprimeurs.
Beheer
WP Admin