fbpx
Terug naar video overzicht

Video | Stichting Polderpioniers brengt historie tot leven op velddag

De Stichting Polderpioniers beheert sinds vorig jaar een bezoekerscentrum in Swifterbant waar het een collectie trekkers en werktuigen tentoonstelt die door de voormalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) zijn gebruikt bij het in cultuur brengen van de Wieringermeer, Noordoostpolder en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Doel van de stichting is ook om het materiaal zoveel mogelijk rijdend te houden. Op zaterdag 24 juni organiseerde de Stichting haar eerste velddag om een aantal trekkers en machines te demonstreren.

De stichting beheert een relatief groot aantal rupstrekkers. Tot midden jaren 70 is veel ontginningswerk met rupstrekkers uitgevoerd. Maar nog voor er gewassen werden geteeld, werden er voor de ontwatering greppels getrokken. Meestal met 3 rupstrekkers voor de greppelploeg. Ook dat werd op de velddag gedemonstreerd.

Caterpillar RD6 2H uit 1936

De oudste rijdende trekker uit de collectie, een Caterpillar RD6 2H uit 1936 die destijds in de Wieringermeer is gebruikt, trok een rondgaande ploeg. Een Caterpillar D4 trok 2 4-schaar Rudsack-ploegen. Een combinatie waarvan er destijds tientallen door de RIJP in gebruik waren.

Types

Enkele genodigden demonstreerden trekkers die niet bij de stichting in de collectie zijn ondergebracht, maar wel van een type zijn dat de RIJP destijds heeft gebruikt, zoals een County 1164 en een County 1124. De 1124 met 7-schaar Rumptstad rondgaande ploeg is een ploeg die destijds specifiek voor de MF 1200’s is gebouwd en waar de RIJP er een groot aantal van in gebruik had. Ze zijn destijds als vervanging van de rupstrekkers aangeschaft.

Lees ook de reportage: Stichting Polderpioniers bewaart werktuigen voor het nageslacht

Beheer
WP Admin