fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lezer van de maand: Jan Kasius

Jan Kasius in Westbroek (U.) werkt al 40 jaar als loonwerker. In 1996 begon hij voor zichzelf. Hij heeft niet veel eigen materieel, alleen de kraan op de foto. "Heb ik meer nodig, dan huur ik anderen in." - Foto: Herbert Wiggerman

TREKKER-lezer Jan Kasius in Westbroek (U.) werkt al 40 jaar als loonwerker. Hij is gestart in het boerenloonwerk, in loondienst. In 1996 begon hij voor zichzelf. De hoofdmoot is infra.

Je bent jong begonnen in het loonwerk. Hoe is de belangstelling voor landbouwmachines er gekomen?

“Mijn moeder was een boerendochter, en mijn vader een daggelder, zoals dat toen heette. Als kind kwam ik veel op de boerderij van mijn oma. Daar hielp ik wel mee met bijvoorbeeld de ladewagen, gras en hooi ophalen. Als er wat moois voorbij kwam, dan stond ik altijd aan de weg te kijken. Dat viel een loonwerker op, en toen ben ik gevraagd of ik niet kon bijspringen in drukke tijden.”

Dus daar is het echt gaan lopen?

“Ja, op een gegeven moment moesten twee van zijn mensen in militaire dienst, toen heb ik daar twee jaar in loondienst gewerkt. Later heb ik 8,5 jaar bij een andere loonwerker gewerkt. Mest rijden, op een vrachtwagen gereden. Van alles bijgeleerd.”

En toen ben je voor jezelf begonnen?

“Dat zat zo: ik kreeg verkering met de dochter van iemand met een grondverzetbedrijf. Die zeiden: in plaats van zes dagen voor een ander te werken, kun je beter voor jezelf beginnen. Koop eens een kraantje. Zo is het begonnen, al heeft die verkering verder niet lang geduurd, haha. Het begin was lastig, ik had nog weinig ervaring. Een klein kraantje, dat kende ik wel. Maar voor je met een wielkraan volleerd aan de slag kunt, dat duurt een tijd. Opdrachtgevers willen liever dat een ervaren iemand de klus oppakt. Maar door schade en schande heb ik veel geleerd. Inmiddels heb ik volop werk. Ze bellen, ik adverteer nooit.”

Heb je een specialiteit als loonwerker?

“Ik pak van alles aan, maar de hoofdmoot is toch wel de infra. Bestraten, bouwputten uitgraven, riool leggen, ecostroken aanleggen, puin breken en grond zeven met de mobiele graafmachine. Ik heb niet veel eigen materieel, alleen deze kraan. Heb ik meer nodig, dan huur ik anderen in. En anderen schakelen mij weer in als ze hulp nodig hebben, zo help je elkaar.”

Leuke manier van werken?

“Ja, ik werk graag met zo’n ploeg die ik bij elkaar verzamel. We hebben een goede klik. Teamwerk staat centraal. Ik laat de mensen graag meedenken, goede ideeën spuien. Wat denk jij? Ze waarderen het als ze eigen inbreng kunnen leveren.”

Auteur: Eric Wientjes

Ken je deze ‘lezers van de maand’ al?

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Robert Eisses

TREKKER-lezer Robert Eisses heeft drie bedrijven in de landbouwtechniek en is al sinds zijn 27e gespecialiseerd in het merk Fendt. Hij...
Afbeelding artikel

Lezer van de maand: Dion Filius

TREKKER-lezer Dion Filius is mede-eigenaar van een mechanisatiebedrijf. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan een Inter 833-smalspoortrekker.
Afbeelding artikel

​Lezer van de maand: Michiel Drummen

TREKKER-lezer en akkerbouwer Michiel Drummen heeft drie New Holland-trekkers, een Renault en zijn grote liefde: een Unimog U 1000 uit 1977.
Beheer
WP Admin