fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Aventus-studenten testen AG Leader-precisiezaaimachine

Op een stuk grasland in Heerde (Gld.) testen studenten van opleidingsinstituut Aventus de 3 meter brede AG Leader-precisiezaaimachine vier Kinze-zaaielementen uitvoerig. Een beetje meer gewicht om de zaaidiepte te halen kan de machine nog wel hebben. - Foto's en video: Annelies Bakker

Tien studenten van opleidingsinstituut Aventus in Apeldoorn (Gld.) hebben eind vorige week de precisiezaaimachine van de Amerikaanse fabrikant AG Leader uitvoerig getest. Ze werken al een paar maanden aan hun project.

De 3 meter brede AG Leader-precisiezaaimachine met vier Kinze-zaaielementen werd getest op een stuk grasland in Heerde. De mais werd rechtstreeks in de graszode gezaaid.

Lees verder onder de video

Afregelen zaaielementen uitdaging

Het afregelen van de zaaielementen en de onderdelen van fabrikant AG Leader was een uitdaging volgens de studenten. Deze waren afgesteld op grote zaaimachines met maximaal 36 zaaielementen. Met twee smoringen hebben de studenten ervoor gezorgd dat de ventilator bestemd voor vier zaaielementen zachter draait. Als eerste stelden ze de volumestroom die door de generator gaat af, daarna volgde de afstelling van de ventilator. De studenten gebruiken een generator omdat het systeem op 24 volt werkt.

Ook de aanpassing van de hydrauliek was een heikel punt. Die was namelijk afgestemd op de Amerikaanse markt met Amerikaanse maten en koppelingen. Daarmee hadden de studenten weinig ervaring.

Lees verder onder de foto

De Aventus-studenten vinden het afregelen van de zaaielementen en de onderdelen van de Amerikaanse fabrikant AG leader een uitdaging. Deze zijn allemaal afgeregeld op grote zaaimachines met maximaal 36 zaaielementen. Deze versie heeft er vier.

De Aventus-studenten vinden het afregelen van de zaaielementen en de onderdelen van de Amerikaanse fabrikant AG leader een uitdaging. Deze zijn allemaal afgeregeld op grote zaaimachines met maximaal 36 zaaielementen. Deze versie heeft er vier.

Zaaiwerk controleren

In Heerde controleerden de studenten of het zaad, afkomstig van Pioneer Seeds, op de juiste zaaidiepte en correcte onderlinge afstand kwam te liggen. Daarbij liepen ze tegen kleine storingen in de elektronica en software aan. Vervolgens controleerden de studenten de bodemdichtheid. Want nadat het zaadje is neergelegd, mag er niet te veel lucht in de grond blijven zitten.

Demo in Duitsland

Na de test gaat de zaaicombinatie retour naar opleidingsinstituut Aventus in Apeldoorn. Daar wordt de machine gedemonteerd, het frame in de juiste kleuren gespoten en naar Duitsland getransporteerd. AG Leader wil de zaaimachine daar aan een aantal geïnteresseerde klanten tonen.

De door de studenten ontwikkelde zaaimachine is bestemd voor demo’s en trainingsdoeleinden. AG Leader wil in Europa laten zien dat zijn SureForce-techniek kan worden geïntegreerd in andere merken zaaimachines. Als laatste bouwen de studenten nog een bok waarop de zaaimachine kan staan tijdens beurzen en evenementen.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Amazone breidt serie Cataya-opbouwzaaimachines uit

Machinefabrikant Amazone presenteert in de serie Cataya-opbouwzaaimachines het nieuwe instapmodel Cataya Special Ecoline.
Afbeelding artikel

Monosem ValoTerra zaait variabel met QuadRate Pro

Software-uitbreiding QuadRate Pro maakt het mogelijk variabel te zaaien met de elektrisch aangedreven precisiezaaier Monosem ValoTerra.
Afbeelding artikel

​Pöttinger Vitasem-zaaimachine heeft 25% meer tankinhoud

Pöttinger heeft zijn Vitasem-zaaimachines voorzien van 25% meer tankinhoud en een bredere vulopening van de zaadtank. En niet te vergeten: er...
Beheer
WP Admin