Terug naar nieuwsoverzicht

Aventus-studenten testen AG Leader-precisiezaaimachine

Op een stuk grasland in Heerde (Gld.) testen studenten van opleidingsinstituut Aventus de 3 meter brede AG Leader-precisiezaaimachine vier Kinze-zaaielementen uitvoerig. Een beetje meer gewicht om de zaaidiepte te halen kan de machine nog wel hebben. - Foto's en video: Annelies Bakker

Tien studenten van opleidingsinstituut Aventus in Apeldoorn (Gld.) hebben eind vorige week de precisiezaaimachine van de Amerikaanse fabrikant AG Leader uitvoerig getest. Ze werken al een paar maanden aan hun project.

De 3 meter brede AG Leader-precisiezaaimachine met vier Kinze-zaaielementen werd getest op een stuk grasland in Heerde. De mais werd rechtstreeks in de graszode gezaaid.

Lees verder onder de video

Afregelen zaaielementen uitdaging

Het afregelen van de zaaielementen en de onderdelen van fabrikant AG Leader was een uitdaging volgens de studenten. Deze waren afgesteld op grote zaaimachines met maximaal 36 zaaielementen. Met twee smoringen hebben de studenten ervoor gezorgd dat de ventilator bestemd voor vier zaaielementen zachter draait. Als eerste stelden ze de volumestroom die door de generator gaat af, daarna volgde de afstelling van de ventilator. De studenten gebruiken een generator omdat het systeem op 24 volt werkt.

Ook de aanpassing van de hydrauliek was een heikel punt. Die was namelijk afgestemd op de Amerikaanse markt met Amerikaanse maten en koppelingen. Daarmee hadden de studenten weinig ervaring.

Lees verder onder de foto

De Aventus-studenten vinden het afregelen van de zaaielementen en de onderdelen van de Amerikaanse fabrikant AG leader een uitdaging. Deze zijn allemaal afgeregeld op grote zaaimachines met maximaal 36 zaaielementen. Deze versie heeft er vier.

De Aventus-studenten vinden het afregelen van de zaaielementen en de onderdelen van de Amerikaanse fabrikant AG leader een uitdaging. Deze zijn allemaal afgeregeld op grote zaaimachines met maximaal 36 zaaielementen. Deze versie heeft er vier.

Zaaiwerk controleren

In Heerde controleerden de studenten of het zaad, afkomstig van Pioneer Seeds, op de juiste zaaidiepte en correcte onderlinge afstand kwam te liggen. Daarbij liepen ze tegen kleine storingen in de elektronica en software aan. Vervolgens controleerden de studenten de bodemdichtheid. Want nadat het zaadje is neergelegd, mag er niet te veel lucht in de grond blijven zitten.

Demo in Duitsland

Na de test gaat de zaaicombinatie retour naar opleidingsinstituut Aventus in Apeldoorn. Daar wordt de machine gedemonteerd, het frame in de juiste kleuren gespoten en naar Duitsland getransporteerd. AG Leader wil de zaaimachine daar aan een aantal geïnteresseerde klanten tonen.

De door de studenten ontwikkelde zaaimachine is bestemd voor demo’s en trainingsdoeleinden. AG Leader wil in Europa laten zien dat zijn SureForce-techniek kan worden geïntegreerd in andere merken zaaimachines. Als laatste bouwen de studenten nog een bok waarop de zaaimachine kan staan tijdens beurzen en evenementen.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Amazone levert Centaya 4000-C Special met 1.500 liter tweekamertank

Amazone levert een kleinere variant van de Centaya-C Super: opbouwzaaimachine Centaya-C Special met 1.500 liter tweekamertank.
Afbeelding artikel

Merknaam Sulky wordt Sky

Per direct stapt werktuigenfabrikant Burel over op een nieuwe kleurstelling en introduceert hij Sky als merknaam voor alle producten.
Afbeelding artikel

Evers Agro en Landkracht Agri introduceren combi-zaaimachine

Machinefabrikant Evers Agro heeft in samenwerking met Landkracht Agri combi-zaaimachine Dartmoor ontwikkeld.
Beheer
WP Admin