fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Zocon Greenkeeper getest: effectieve agressieve graslandbeluchter

TREKKER test de Zocon Greenkeeper G-06 Plus met 6 meter werkbreedte, zes tastwielen en een Zocon Z300-opbouwzaaimachine. - Foto: Michel Velderman

Het merk Zocon zal niet iedereen bekend in de oren klinken. Het merk komt uit Joure (Fr.). Zocon staat voor Zonderland Constructie, een afzonderlijke tak van Zonderland. Sinds 2012 ontwikkelt de fabrikant eenvoudige, kwalitatief goede machines, zoals de Zocon Greenkeeper-graslandbeluchter. TREKKER test deze eenvoudige, effectieve en agressieve graslandbeluchter.

De Zocon Greenkeeper is leverbaar met werkbreedtes van 3, 6 en 8 meter. Er is een basisuitvoering. De graslandbeluchter is ook te koop als Plus-uitvoering, met een frame dat aan de achterzijde omhoog loopt en daardoor open is.

TREKKER neemt de Zocon Greenkeeper G-06 Plus met 6 meter werkbreedte, zes tastwielen en een Zocon Z300-opbouwzaaimachine met een tankinhoud van 300 liter onder de loep. De meerprijs is € 4.690. De Greenkeeper G-06 Plus is het populairste model. Je kunt ook kiezen voor een zaadtank van 150 of 450 liter. De testmachine weegt 1.060 kilo. Je klapt de graslandbeluchter hydraulisch in en uit nadat je het werktuig via een categorie 2-aankoppeling aan de trekker hebt gehangen.

Eenvoudige, solide constructie

De opbouw van de Zocon Greenkeeper is eenvoudig. In een open frame zoals we dat kennen van een weidesleep, plaatst Zocon drie rijen tanden aan buizen dwars op de rijrichting. Die buizen zijn op hun beurt via een verstelmechanisme gemonteerd aan framebuizen in de rijrichting. Het ‘Plus-frame’ loopt naar achteren toe omhoog voor een grotere doorlaat. Het frame van de basisuitvoering is geheel vlak. Dat is aan de achterzijde voorzien van een hoekprofiel, en komt altijd zonder tastwielen aan de achterzijde. Mede hierdoor is het basismodel voordeliger.

Tekst gaat verder onder de foto

In een open frame, net als bij een weidesleep, plaatst Zocon drie rijen tanden aan buizen dwars op de rijrichting. Die buizen zijn op hun beurt via een verstelmechanisme gemonteerd aan framebuizen in de rijrichting. Het frame van de Plus-modellen loopt naar achteren toe omhoog voor een grotere doorlaat. - Foto: Michel Velderman

In een open frame, net als bij een weidesleep, plaatst Zocon drie rijen tanden aan buizen dwars op de rijrichting. Die buizen zijn op hun beurt via een verstelmechanisme gemonteerd aan framebuizen in de rijrichting. Het frame van de Plus-modellen loopt naar achteren toe omhoog voor een grotere doorlaat. – Foto: Michel Velderman

In de Plus-uitvoering kun je kiezen uit vier of zes tastwielen aan de voorzijde en twee aan de achterzijde. De voorste tastwielen lopen vóór de twee egalisatiebalken. Onze testmachine had er vier aan de voorzijde gemonteerd, en twee aan het middenframe aan de achterzijde. Wij merkten dat de tastwielen goed van pas kunnen komen als het nog wat natter is tijdens het werk. De op grip staande tanden drukken de egalisatiebalken daarbij tegen de grond. Dan voorkomen de tastwielen en de brede verstelbare glijsloffen dat de egalisatiebalken te diep ‘duiken’, terwijl de topstang in een sleufgat kan bewegen.

De topstangpen die wij hadden, was te kort en draaide in het sleufgat, waardoor de splitpen brak. Inmiddels monteert Zocon een andere pen met ring tussen splitpen en frame. Mede dankzij de tastwielen kun je de machine eenvoudig aan- en afkoppelen en verplaatsen.

De achterste tastwielen zijn verend en zwenkend opgehangen. Eén ervan geeft de rijsnelheid door aan de opbouwzaaimachine. De computer berekent daarmee hoe snel de doseerwals moet draaien voor de juiste hoeveelheid zaad per hectare. Onder natte omstandigheden komt het voor dat het tastwiel slipt. Een gekarteld stalen loopwiel is alleen op het basismodel leverbaar. Maar je kunt (indien mogelijk) natuurlijk ook het snelheidssignaal van de trekker als input gebruiken.

Korte dikke tanden met agressieve werking

De 10 millimeter dikke tanden van de Zocon Greenkeeper is relatief dik. Verdeeld over de drie rijen heb je op 6 meter werkbreedte in totaal zestig tanden ter beschikking. Dit levert een effectieve tandafstand van 5 centimeter op.

De werkingsintensiteit van de tanden verstel je door per werkveld (drie in totaal) een hendel te verzetten en een bout om te steken. Daarvoor heb je dankzij een gatenpatroon twaalf posities te beschikking. Het verstellen van de drie korte hendels gaat eenvoudig. De eggetanden, met dubbele winding, zijn met 30 centimeter lengte relatief kort. Dit maakt, in combinatie met hun dikte, dat ze relatief vlak afgesteld al behoorlijk agressief hun werk kunnen doen. Dat komt met name goed van pas in blijvend grasland met een vervilte zode. In die omstandigheden belucht de Greenkeeper de zode buitengewoon goed.

Tekst gaat verder onder de foto

De werkingsintensiteit van de tanden verstel je door per werkveld een bout om te steken. Dat kan dankzij een gatenpatroon in twaalf posities. Het verstellen van de drie relatief korte hendels gaat eenvoudig. - Foto: Michel Velderman

De werkingsintensiteit van de tanden verstel je door per werkveld een bout om te steken. Dat kan dankzij een gatenpatroon in twaalf posities. Het verstellen van de drie relatief korte hendels gaat eenvoudig. – Foto: Michel Velderman

De relatief korte tanden hebben als nadeel dat de bodemaanpassing wat minder is, omdat ze minder voorgespannen zijn. Op jong(er) grasland moet je in de gaten houden dat je de zode niet te veel opentrekt. Van tandbreuk of -verlies was tijdens onze werktuigtest geen sprake. We waren onder de indruk van het goede werk van de egalisatiebalken. De twee hoekijzers tasten als het ware de bodem af en effenen molshopen perfect. Dat zagen we bij snelheden van 8 tot 10 kilometer per uur. In de daarvoor minimaal vereiste 75 pk kunnen we ons vinden.

Snel afdraaien en legen

Het succes van de pneumatische opbouwzaaimachine hing voor het doorzaaien van graszaad vooral af van de omstandigheden. Doorzaaien in het voorjaar op zandgrond was geen succes. In de nazomer daarentegen wel. Met andere woorden: goede timing is cruciaal. Technisch gezien functioneerde de relatief ver naar voren geplaatste zaaimachine zonder problemen. Pas wel op bij het uitheffen met een geopende achterruit van de trekker!

De ventilator is elektrisch aangedreven. Zocon adviseert rechtstreekse aansluiting op de accu. Wij gebruikten niettemin de Isobus-aansluiting, en dat functioneerde ook probleemloos. Wij zaaiden er geen ander zaad mee dan graszaad.

Via de optionele traptreden (€ 425) is de zaadtank goed bereikbaar. Zocon heeft het afdraaien en het legen van een resthoeveelheid zaad uit de tank perfect opgelost. Daartoe neem je de verdeler met de zaaipijpen eraan weg. Het zaad valt dan automatisch in een zijdelings uit te nemen opvangbak, die je vervolgens weegt.

Tekst gaat verder onder de foto

Zocon heeft het afdraaien en het legen van een resthoeveelheid zaad uit de tank perfect opgelost. Om af te draaien neem je de verdeler weg, zodat het zaad in een zijdelings uit te nemen opvangbak belandt.

Zocon heeft het afdraaien en het legen van een resthoeveelheid zaad uit de tank perfect opgelost. Om af te draaien neem je de verdeler weg, zodat het zaad in een zijdelings uit te nemen opvangbak belandt.

Het bedieningskastje laat zich wat minder intuïtief bedienen. Maar na een korte uitleg raak je ook daarmee snel vertrouwd. De dosering is via gekleurde ledlampjes in 24 stappen zichtbaar. Waar nodig kun je per knopdruk snel onder- of overdoseren.

Tekst gaat verder onder de foto

Met het bedieningskastje ben je na een korte uitleg snel vertrouwd. Tijdens het afdraaien kun je het meenemen naar machine. De dosering is via gekleurde ledlampjes in 24 stappen zichtbaar. - Foto: Michel Velderman

Met het bedieningskastje ben je na een korte uitleg snel vertrouwd. Tijdens het afdraaien kun je het meenemen naar machine. De dosering is via gekleurde ledlampjes in 24 stappen zichtbaar. – Foto: Michel Velderman

Voor de kalibratie van de doseerwals levert de fabrikant een afdraaitabel mee die je in een vakje op de machine kunt bewaren. De basisinstelling op basis van de tabel klopte bij ons echter totaal niet met de werkelijkheid. Maar dankzij het eenvoudige afdraaien vind je snel de juiste instelling. Het wisselen van doseerwalsen gaat probleemloos met een lage zaadtank.

Afneembare zaaimachine

Zocon past veel verzinkte onderdelen toe. Dat levert, ondanks een paar scherpe randjes hier en daar, een goede afwerking op. De Greenkeeper G-06 Plus is te koop vanaf € 5.850. Als je wilt, kun je hem zelfs online samenstellen en laten afleveren via een mechanisatiebedrijf.

De opbouwzaaimachine met 300 liter grote tank staat voor € 4.690 in de prijslijst. Vier tastwielen aan de voorzijde kosten € 1.420 en voor de twee tastwielen aan de achterzijde betaal je € 575. In totaal kost de door ons geteste 6 meter brede Greenkeeper net geen € 13.000. Daarvoor krijg je een graslandbeluchter met drie tandrijen plus een opbouwzaaimachine die op vlakke percelen overtuigend werk levert.

De beluchting van de zode in het voorjaar is onberispelijk en molshopen worden zeer goed gevlakt. De dikke tanden doen behoorlijk agressief hun werk. Voor het ‘uitkammen’ van fijne grassen als ruw beemdgras zijn de tanden naar ons idee iets te dik en staan ze wat te ver uit elkaar.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Eenvoudig afneembaar door snelsluiting

Doordacht zijn de snelsluitingen van de opbouwzaaimachine. Hierdoor kun je die, inclusief slangen, snel en eenvoudig afnemen en op een andere machine plaatsen. Bijvoorbeeld op een cultivator of een schijveneg.

Auteur: Tobias Bensing, René Koerhuis

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

AVR viert 175e verjaardag met Puma 4.0 Limited Edition

De Belgische machinefabrikant AVR viert zijn 175-jarig bestaan met de levering van de zelfrijdende aardappelrooier Puma 4.0 Limited Edition.
Afbeelding artikel

Tsjechische SMS levert Talon Green-graslandwoeler

De Tsjechische machinefabrikant SMS heeft diepwoeler Talon Green gebouwd om verdichte graslandbodems weer los te maken.
Afbeelding artikel

Japanse Yanmar presenteert elektrische veldrobot op rupsen

De elektrische veldrobot e-X1 van Yanmar staat op rupsen, heeft geen ruimte voor een bestuurder en wordt elektrisch aangedreven.
Beheer
WP Admin