Terug naar nieuwsoverzicht

Autonome irrigatierobot Oscar voor precieze beregening

De autonome irrigatierobot Oscar van fabrikant Osiris Agriculture beregent een aardappelveld in Noord-Frankrijk tijdens groeiseizoen 2022. - Foto's: Osiris Agriculture

De Franse robotbouwer Osiris Agriculture heeft recent een prototype voltooid van zijn autonome irrigatierobot Oscar. De veldrobot is ontwikkeld om beregening en – in de nabije toekomst – bemesting en gewasbescherming te automatiseren.

Met een capaciteit van 8 tot 20 hectare per dag en dagelijkse waterdoseringen van 3-10 mm is de autonome irrigatierobot Oscar afgestemd op Europese teelten. Na een testseizoen in 2022 met een eerste prototype gericht op beregening in de aardappelteelt, levert de fabrikant dit jaar een tweede robot.

Irrigatierobot Oscar werkt met lagere waterdruk

Irrigatierobot Oscar sluit je op dezelfde manier aan op de waterleiding als een conventionele haspel. De robot werkt echter met een lagere druk. De autonome irrigatierobot heeft een vermogen van 2kW.

Op het chassis is een haspel gemonteerd. Aan de voorkant van de robot bevindt zich een mechanisch systeem om de slang af en op te rollen. Aan de achterkant zit een oprijsysteem dat veel wegheeft van een sproeier. Het systeem is voorzien van slangen met sproeiers die irrigeren zeer dicht bij het gewas mogelijk maken.

Tekst gaat verder onder de video

Voordelen precisie-irrigatie en -bemesting

Water en meststoffen zijn de belangrijkste hulpbronnen van de landbouw. Momenteel neemt de landbouw wereldwijd 70% van de grondwateronttrekkingen voor zijn rekening. Tegelijkertijd is het verkeerd of teveel toedienen van meststoffen verantwoordelijk voor de vervuiling van grond- en oppervlaktewater.
Het doel van slimme irrigatiesystemen als de autonome irrigatierobot Oscar is om de juiste hoeveelheid water of mest op het juiste moment toe te dienen, zodat de verliezen minimaal zijn.

Oscar is uitgerust met een camera en maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Hiermee verzamelt de robot realtime gegevens over de gewassen. Door de beelden te analyseren kan de robot zien of planten water of kunstmest nodig hebben of dat zich ziekten ontwikkelen. De gegevens worden via een gegevensstool doorgegeven aan de gebruiker.

Tekst gaat verder onder de foto

De camera maakt beelden van de gewassen. Via kunstmatige intelligentie wordt bepaald of het gewas water of kunstmest nodig heeft of dat er een ziekte dreigt te ontstaan.

De camera maakt beelden van de gewassen. Via kunstmatige intelligentie wordt bepaald of het gewas water of kunstmest nodig heeft of dat er een ziekte dreigt te ontstaan.

10% meer gewasopbrengst met irrigatierobot

Afgelopen seizoen heeft de fabrikant Oscar vergeleken met conventionele beregeningssystemen op haspels. Volgens Osiris kan Oscar met dezelfde hoeveelheid water de gewasopbrengst met 10% verbeteren. Bovendien werd 20% minder elektriciteit gebruikt doordat de robot een lage waterdruk gebruikt.

“In 2022 wilden we boeren bewijzen dat we hun huidige systeem kunnen vervangen, in 2023 willen we het waterverbruik in totaal met 30% verminderen en toch dezelfde opbrengst bereiken”, zegt Henri Desesquelles, ceo van Osiris Agriculture.

Tekst gaat verder onder de foto

Robot Oscar beregent het gewas van dichtbij en heel precies.

Robot Oscar beregent het gewas van dichtbij en heel precies.

100% elektrisch aangedreven

Oscar is een 100% elektrisch aangedreven voertuig. De irrigatierobot gebruikt de energie die door het water onder druk wordt gegenereerd om de elektriciteit te produceren die nodig is voor zijn motoren. RTK-gps bestuurt de robot. De wielen zijn uitgerust met een versnellingsmeter. De haspel bevat in totaal 600 meter slang. De robot rijdt heen en weer door het veld met een snelheid van 0,3 – 0,9 km/u.

Beregenen is tijdrovend en een akkerbouwer moet op het juiste moment in actie komen. Volgens Henri Desesquelles is er bij akkerbouwers veel interesse in het automatiseren van deze taak. “Beregenen is belangrijk, maar vergt veel tijd en energie van de boer. Met Oscar willen wij hen helpen om hun oogst veilig te stellen en tegelijkertijd flexibiliteit te geven”, zegt Desesquelles.

Uit de eerste testresultaten blijkt dat Oscar een teler 4 tot 6 uur arbeid per hectare bespaart gedurende twee maanden in het beregeningsseizoen.

Tekst gaat verder onder de foto

Irrigatierobot Oscar wordt bestuurd via RTK-gps. De haspel bevat in totaal 600 meter slang.  De robot rijdt heen en weer door het veld met een snelheid van 0,3 - 0,9 km/u.

Irrigatierobot Oscar wordt bestuurd via RTK-gps. De haspel bevat in totaal 600 meter slang. De robot rijdt heen en weer door het veld met een snelheid van 0,3 – 0,9 km/u.

Robot als dienst

Voorlopig exploiteert Osiris Agriculture irrigatierobot Oscar via het Robot as a Service-model. Medewerkers van Osiris Agriculture gaan naar telers toe en zorgen dat de irrigatierobot hun akkers beregent. De akkerbouwer betaalt op basis van het aantal hectares dat de robot beregent. De robotfabrikant overweegt een verkoopmodel in de markt te zetten.

Auteur: Maxence Guillaumot / vertaling: Willeke Seevinck

Gerelateerde tags: ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Sveaverken verkoopt F100-stuursysteem via webshop

Via zijn webshop verkoopt de Zweedse leverancier Sveaverken twee versies van zijn F100-stuursysteem.
Afbeelding artikel

Akkerbouwer: ‘Geïnvesteerd in FarmDroid FD20 om productiekosten te verlagen’

Biologisch teler Damien Blondel is een van de eerste gebruikers van de FarmDroid FD20-robot in Frankrijk. Wat vindt hij van de...
Afbeelding artikel

Zo verhit Andela Robot Weeder ARW-912 onkruid in gewasrij

Wat te doen tegen onkruid in de gewasrij? Robot Weeder ARW-912 van Andela analyseert elke plant en verhit onkruid.
Beheer
WP Admin