Terug naar nieuwsoverzicht

Sima 2022: Europese John Deere-spuit detecteert onkruid en spuit gericht

De Amerikaanse machinefabrikant John Deere levert in de Verenigde Staten al langer onkruiddetectiesystemen op zelfrijdende spuiten. John Deere haalt deze techniek nu ook naar Europa. - Foto's: Mark Pasveer

De Amerikaanse machinefabrikant John Deere toont op vakbeurs Sima 2022 een getrokken John Deere-spuit die is uitgerust met camera’s om onkruid te detecteren en gericht te bespuiten.

John Deere kan het zogenoemde See & Spray-onkruiddetectiesysteem binnenkort ook leveren op spuiten die gebouwd worden in de John Deere-fabriek in Horst (L.). Op de Sima in Parijs laat de machinefabrikant een getrokken John Deere-spuit zien die is uitgerust met één camera per meter spuitboombreedte.

De cameratechniek en module zijn volgens de fabrikant in eigen huis ontwikkeld, deels in het Nederlandse Horst en deels in de Verenigde Staten. John Deere biedt de techniek waarbij camera’s het gewas scannen en gericht spuiten als er onkruid wordt gedetecteerd, al langer aan in de Verenigde Staten.

Tekst gaat verder onder de foto

De spuitboom wordt uitgerust met één camera per meter boombreedte. De camera's scannen het gewas door fotobeelden te maken. Op basis daarvan wordt razendsnel bepaald of het plantje bespoten moet worden of niet. Het doel: minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken dan bij volvelds bespuitingen.

De spuitboom wordt uitgerust met één camera per meter boombreedte. De camera’s scannen het gewas door fotobeelden te maken. Op basis daarvan wordt razendsnel bepaald of het plantje bespoten moet worden of niet. Het doel: minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken dan bij volvelds bespuitingen.

See & Spray Select met pulserende kleppen

In Europa gaat het eerst alleen om See & Spray Select, de meest eenvoudige uitvoering. Dat wil zeggen dat de camera onderscheidt maakt tussen de kleuren groen en bruin. Die techniek is bruikbaar bij bijvoorbeeld een bespuiting vóór het zaaien. De camera’s herkennen in zo’n geval een onkruidplantje. Realtime volgt dan een gerichte bespuiting. Deze werkwijze bespaart gewasbeschermingsmiddelen vergeleken met een volveldsbespuiting.

In eerste instantie combineert de machinefabrikant dit detectiesysteem met een aan-uitspuitklep. Later volgen pulserende kleppen, zo laat een vertegenwoordiger van John Deere weten.

See & Spray Plus herkent gewasrijen

Er volgen in de nabije toekomst twee geavanceerdere uitvoeringen: See & Spray Plus en See & Spray Ultimate. Bij de See & Spray Plus herkennen de camera’s gewasrijen vanaf 12,5 centimeter rijafstand (graan) tot 90 centimeter rijafstand (aardappelen). Dat maakt het mogelijk om ook bij een staand gewas onkruiden te bespuiten. De camera’s op de See & Spray Ultimate kunnen onderscheid maken tussen groen onkruid en groen gewas.

Beschikbaar in voorjaar 2023

See & Spray Select is al beschikbaar op zelfrijders in de Verenigde Staten. De eerste stap van John Deere is om die machines naar Midden-Europa te halen. Vanaf voorjaar 2023 is See & Spray ook (beperkt) beschikbaar op in Europa getrokken R900i-spuiten met 36 of 39 meter boombreedte.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Foto | Blikvangers op vakbeurs Agromek in Denemarken

TREKKER zag op vakbeurs Agromek blikvanger Claas Axion 950 op TerraTracs evenals de smalste trekker ter wereld. Welke dat is, zie...
Afbeelding artikel

Foto | Gedetailleerde diorama’s kijken op L.C.N. Miniaturenbeurs in Zwolle

Bekijk in deze fotoreportage de prachtige, gedetailleerde diorama’s die te zien waren op de 32ste L.C.N. Miniaturenbeurs in Zwolle.
Afbeelding artikel

Eima 2022: Active Seed Guidance op Monosem-zaaiunit

Monosem haalt met Active Seed Guidance een zaainauwkeurigheid boven de 98% bij een rijsnelheid van 2 tot18 km/u.
Beheer
WP Admin