Terug naar nieuwsoverzicht

Eima 2022: 100% elektrische zelfrijdende voermengwagen van Bravo

Deze 100% elektrische zelfrijdende voermengwagen van Bravo kost circa € 300.000. de Italiaanse machinefabrikant bouwt de machine voor grote melkveehouders die zelfvoorzienend zijn qua energie. - Foto’s: Bas van Hattum

De Italiaanse machinefabrikant Bravo bouwde een 30-kuubs zelfrijdende voermengwagen met een dik accupakket ter grootte van 250 kWh. De zelfrijder was te zien op vakbeurs Eima 2022 en is inmiddels verkocht. De voermengwagen van Bravo kost ongeveer € 300.000.

Een knap staaltje techniek van Bravo. De fabrikant bouwde deze 30-kuubs zelfrijder met 100% elektrische aandrijving. Het accupakket heeft een opslagcapaciteit van 250 kWh. Onder volle belasting zou deze zelfrijder 2 à 2,5 uur op één acculading kunnen werken, genoeg voor drie à vier vrachten laden, mengen en lossen. Dan mag de Bravo-voermengwagen weer aan de lader. Aparte elektromotoren drijven zowel de wielen als de mengvijzel aan.

Structuurvriendelijke voermenger

Bravo maakt al sinds de jaren 80 de Rotomix-voermengers. De grote ronde kuip draait rond, vergelijkbaar met een betonmixer. Dwars door het midden van de kuip draait een lange vijzel in tegengestelde richting om het voer weer naar achteren te transporteren (bij een volle kuip). De 30-kuubs versie op de Eima is de eerste zelfrijder die is gebouwd. De fabrikant kan groottes leveren van 13 tot 40 kuub.

Links van de cabine en de invoerfrees bevindt zich het accupakket met een capaciteit van 250 kWh, goed voor 2 à 2,5 uur laden, mengen en lossen.

Links van de cabine en de invoerfrees bevindt zich het accupakket met een capaciteit van 250 kWh, goed voor 2 à 2,5 uur laden, mengen en lossen.

Voor zelfvoorzienende melkveehouders

Bravo mikt met deze techniek op grote melkveehouders die zelfvoorzienend zijn qua energie, meestal in de vorm van zonnepanelen en eigen biogas-mestvergisters. Dit eerste model gaat naar een melkveehouder met 1.000 koeien. Richtprijs is circa € 300.000.

Bijzonder is dat de fabrikant qua energie helemaal zelfvoorzienend is op de productielocatie in het Italiaanse Savigliano. Een naastgelegen biogasinstallatie verwarmt de fabriek, en ettelijke honderden zonnepanelen leveren jaarlijks zo’n 315.000 kW aan elektriciteit.

Auteur: Bas van Hattum

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Foto | Blikvangers op vakbeurs Agromek in Denemarken

TREKKER zag op vakbeurs Agromek blikvanger Claas Axion 950 op TerraTracs evenals de smalste trekker ter wereld. Welke dat is, zie...
Afbeelding artikel

Elektrische voermengwagen Marmix E-Mix in 2023 op de markt

Importeur Abemec heeft samen met machinefabrikant Marmix de elektrisch aangedreven voermengwagen E-Mix ontwikkeld.
Afbeelding artikel

Foto | Gedetailleerde diorama’s kijken op L.C.N. Miniaturenbeurs in Zwolle

Bekijk in deze fotoreportage de prachtige, gedetailleerde diorama’s die te zien waren op de 32ste L.C.N. Miniaturenbeurs in Zwolle.
Beheer
WP Admin