Terug naar nieuwsoverzicht

Minder trekkers verkocht in Italië

De Italiaanse trekkermarkt is gekrompen. In de eerste negen maanden van 2022 werden 14,4% minder trekkers (18.500 stuks) verkocht dan in dezelfde periode in 2021. Toch ligt het aantal verkochte trekkers hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren: 14.000 stuks. - Foto's: Henk Riswick

In de eerste negen maanden van 2022 zijn in Italië minder trekkers verkocht dan in dezelfde periode in 2021. Dit is een daling van 14,4%. Toch houdt de Italiaanse markt stand. Dat meldt de Italiaanse brancheorganisatie van fabrikanten van landbouwmachines FederUnacoma.

In Italië zijn van januari tot en met september 2022 in totaal 15.800 trekkers verkocht. Dat is een daling van 14.4% vergeleken met dezelfde periode in 2021. Oorzaken van deze daling zijn vertragingen in de toeleveranciersketen, stijgende productie- en energiekosten, de grondstoffencrisis en logistieke problemen. Toch ligt het aantal verkochte trekkers in 2022 hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, circa 14.000 trekkers.

Verkoop maaidorsers daalt

Ook werden er in Italië in de eerste negen maanden minder maaidorsers verkocht. Het aantal ligt met 308 ongeveer 14% lager dan in 2021. De kleine compacte tuintrekkers registreerden een daling van 21.5%. In totaal werden er 6.700 kippers verkocht. Dat aantal is 9,5% lager dan vorig jaar.

25% minder verreikers verkocht

De grootste daling noteerde de verreiker. In de eerste negen maanden van 2022 werden 25% minder verreikers verkocht (866 machines) in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

Deze dalende trend werd in juni 2021 al voorspeld door FederUnacoma. Op dat moment was er nog een aanzienlijke vraag naar landbouwmachines.

Oorlog Oekraïne

Hoe de situatie aan het eind van 2022 eruitziet, is moeilijk te voorspellen. De oorlog in Oekraïne veroorzaakt een stijging van de verkoopprijzen van landbouwmachines. Landen die landbouwmachines bouwen en niet getroffen worden door de energiecrisis, kunnen hiervan profiteren.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Belarus-trekker met Fase V-motor in Nederland

Belarus-importeur Andela toont op Landbouwbeurs Leeuwarden een nieuw type Belarus, met onder de motorkap een moderne 95 pk sterke Caterpillar Fase...
Afbeelding artikel

Nieuw topmodel Steyr Absolut CVT met 280 pk

Steyr heeft een nieuw topmodel gebouwd met 280 pk voor gebruikers die meer vermogen willen: de Steyr Absolut 6280 CVT.
Afbeelding artikel

Goldoni koopt 8.000 Hyundai Doosan-dieselmotoren

Goldoni Keestrack heeft een overeenkomst gesloten met Hyundai Doosan Infracore voor de levering van 8.000 Hyundai Doosan-dieselmotoren.
Beheer
WP Admin