fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Mechanisatiebranche minder optimistisch over tweede helft 2022

Minder optimisme in de mechanisatiebranche in de tweede helft van 2022. Dat blijkt uit een Fedecom-enquête onder dealers, importeurs en fabrikanten. - Foto: Mark Pasveer

Bedrijven in de mechanisatiebranche zijn minder positief over de bedrijfseconomische ontwikkelingen in de tweede helft van 2022. Dat blijkt uit een enquête van brancheorganisatie Fedecom onder dealerbedrijven, importeurs en fabrikanten.

Het afgelopen halfjaar waren de verkopen minder gunstig dan verwacht. Ook is de groeiende behoefte aan personeel zorgwekkend. Daarnaast zien de geënquêteerde bedrijven de stijging van verkoopprijzen in het komende halfjaar iets afvlakken.

De bedrijfsresultaten zijn in het afgelopen halfjaar nagenoeg gelijk gebleven tot licht gegroeid. De bedrijven zijn terughoudend qua verwachtingen over de tweede helft van 2022. De prijsstijgingen als gevolg van schaarste van grond- en hulpstoffen hebben hierop veel invloed. Zorgwekkend is de groeiende behoefte aan personeel in de branche. Ruim de helft van de bedrijven heeft gemiddeld 1,7 vacatures. Een groot deel van de vacatures blijft openstaan.

Tekst gaat verder onder de grafiek

De mechanisatiebranche is in de tweede helft van 2022 minder optimistisch dan in het eerste halfjaar. De zorgen rondom personeelsbezetting zijn groot. Vacatures zijn moeilijk te vervullen. - Grafiek: Fedecom

De mechanisatiebranche is in de tweede helft van 2022 minder optimistisch dan in het eerste halfjaar. De zorgen rondom personeelsbezetting zijn groot. Vacatures zijn moeilijk te vervullen. – Grafiek: Fedecom

Minder orders in portefeuille

Bedrijven hebben minder orders in portefeuille. Met name de verwachting aan orders in de tweede helft van 2022 is negatief. Opvallend is het dat fabrikanten en importeurs duidelijk positiever zijn dan de dealerbedrijven. Die laatste voorziet een behoorlijke daling. De verkoop van nieuwe machines loopt achter. De gerealiseerde en verwachte verkopen van gebruikte machines en onderdelen laten een beperkte groei zien.

Export machines groeit iets

De export van machine is in de eerste helft van 2022 goed doorgegroeid. 35% van de fabrikanten en importeurs zag de orders naar het buitenland groeien. De verwachting voor de tweede helft van 2022 is wel doorgroei, maar op een iets lager niveau.

Zorgen om personeelsbezetting

De verbeterde bezetting van de werkplaats en productie in de eerste helft van 2022 slaat bij de meeste dealerbedrijven voor het de tweede helft van 2022 om. Ook de productielijnen van fabrikanten zijn in de tweede helft van het jaar slechter bezet. De verwachting is dat de voorraden zullen afnemen.

Opvallend is de verwachte toename van arbeidskrachten en tegelijkertijd het grote aantal vacatures. Bij de respondenten is het gemiddelde aantal vacatures 1,7. De vacatures zijn nauwelijks te vervullen.

Levering machines blijft in het gedrang

De verkoopprijzen van machines zijn in het eerste halfjaar van 2022 flink gestegen, ziet ruim 90% van de respondenten. Dat geldt niet voor de tweede helft van 2022. De geënquêteerde bedrijven zien de stijging van verkoopprijzen iets afvlakken. De levering van machines komt de komende periode in het gedrang door logistieke verstoringen en schaarste van grond- en hulpstoffen, onderdelen en componenten.

Tekst gaat verder onder de grafiek

De investeringslust van de geënquêteerde bedrijven is beperkt. De stijging van de verkoopprijzen vlakt iets af. - Grafiek: Fedecom

De investeringslust van de geënquêteerde bedrijven is beperkt. De stijging van de verkoopprijzen vlakt iets af. – Grafiek: Fedecom

Afwachtende houding investeringen

De bedrijfsresultaten over de eerste helft van 2022 zijn positief. Voor de tweede helft van het jaar verwachten de mechanisatiebedrijven dat het bedrijfsresultaat gelijk blijft of iets verbeterd. Toch is de investeringslust beperkt. Met het oog op de oorlog in Oekraïne en het uitblijven van duidelijkheid over de stikstofproblematiek zijn de mechanisatiebedrijven duidelijk afwachtend.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Eerste kwartaal 2024 rooskleurig voor trekkerverkoop

In het eerste kwartaal van 2024 noteert brancheorganisatie Fedecom 567 nieuw-verkochte trekkers; 56 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Afbeelding artikel

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste....
Afbeelding artikel

Fors minder trekkers in Italië verkocht in eerste kwartaal

Stijgende rentetarieven in combinatie met stijgende machineprijzen veroorzaakt een flinke daling in de trekkerverkoop in Italië.
Beheer
WP Admin