fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Holmer stelt nieuwe generatie bietenrooiers voor: de Terra Dos 5

De Zuid-Duitse machinefabrikant Holmer levert voor oogstseizoen 2023 zijn vijfde generatie zelfrijdende bietenrooiers: de Terra Dos 5. - Foto's: Holmer

Machinefabrikant Holmer introduceert een nieuwe generatie bietenrooiers: de Terra Dos 5. Er is een nieuwe cabine en verder vooral veel detailaanpassingen.

De Zuid-Duitse machinefabrikant vernieuwt zijn Terra Dos-zelfrijdende bietenrooiers. De zogenoemde Terra Dos 5-bietenrooier is er net als voorheen in twee uitvoeringen, met twee of drie assen.

Holmer zegt bij de doorontwikkeling vooral te hebben gefocust op de chauffeur. De bietenrooiers zijn dan ook voorzien van een nieuwe cabine. Deze is 18 centimeter langer dan die van de huidige machines. De cabine is daarnaast behoorlijk luxe uitgevoerd met onder andere vloerverwarming, een geïntegreerde stofzuiger en een ruimere instap.

Ledstrip op cabinerand

Opvallend is de ledstrip op de cabinerand. Volgens Holmer produceert die ledstrip 22.785 lumen. De werklampen schijnen in asymmetrische stralingshoeken waardoor een homogene verlichting zou ontstaan. De fabrikant stelt dat de chauffeur hierdoor ’s nachts minder wordt verblind en dus minder snel vermoeid raakt.

Verder is het aantal bedieningselementen teruggebracht. Bovendien zijn ze ergonomischer ingericht. Er is een nieuw bedieningsscherm dat net zo intuïtief zou zijn als een smartphone. Op het hoofdscherm wordt minder informatie getoond. De fijne instellingen zijn wat dieper weggestopt in het scherm.

Lees verder onder de foto

Meest opvallende vernieuwing is de nieuwe cabine met led-strip op de cabinerand, vloerverwarming en een geïntegreerde stofzuiger.

Meest opvallende vernieuwing is de nieuwe cabine met ledstrip op de cabinerand, vloerverwarming en een geïntegreerde stofzuiger.

Minder slijtage

Op het gebied van onderhoud heeft Holmer detailaanpassingen gedaan. Zo kunnen gesmede zonnetanden afzonderlijk worden vervangen en is de elevatoraandrijving voorzien van slijtvaste Hardox-vingers. Ook de bodemplaten en slijtplaten bij de ketting in de bunker zijn nu gemaakt van Hardox-staal. Verschillende componenten zijn versterkt, zoals de ketting die nu een 25% hogere breuklast heeft. Tot slot zijn de draagrollen bij de elevator vervangen voor glijstrippen. Volgens Holmer beperkt dat slijtage, en zorgt het ervoor dat de elevator gelijkmatiger loopt.

Verder is de de HS-ontbladeraar lichter. De ontbladeraar heeft een andere bouwwijze, waardoor de zuigkracht beter is bij droge bladeren. Ook zijn de dieptewielen groter. Het reinigingsoppervlak van de rooizonnen is 7,5% groter. Het verversingsinterval van de 652 pk sterke MTU-motor is van 500 uur gewijzigd in 750 uur.

Holmer testte in 2021 een pre-serie-machine. Dit jaar is een kleine serie getest. De machines zijn leverbaar voor oogseizoen 2023.

Auteur: Bob Karsten

Ben je op zoek naar een gebruikte Holmer-bietenrooier? Kijk op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Baler Automation leverbaar op Case IH-balenpers

Met het Baler Automation claimt Case IH een betere baalkwaliteit, een hogere capaciteit en meer gemak voor de trekkerchauffeur.
Afbeelding artikel

Dubbele rotor in nieuwe Case IH AF11-maaidorser

De Amerikaanse machinefabrikant Case IH presenteert zijn nieuwe AF11-maaidorser; een slagschip van 775 pk met een dubbele rotor. De graantank heeft...
Afbeelding artikel

Gespot: Fendt werkt aan opvolger Katana-hakselaar

De Duitse machinefabrikant Fendt werkt achter de schermen aan een opvolger voor de Katana-hakselaar. Dat blijkt uit een foto die het...
Beheer
WP Admin