Terug naar nieuwsoverzicht

Claas Quadrant 5300 FC: krachtige pers, ook voor kort stro

Deze Claas Quadrant FC 5300-grootpakpers is voor seizoen 2023 optioneel uit te rusten met een hydraulische aandrijving van de pick-up en van het power feeding systeem (PFS).- Foto's en video: Annelies Bakker

In eerste instantie denk je dat je deze grootpakpers vaker hebt gezien. TREKKER bekeek de Quadrant 5300 FC nauwkeuriger. Dan zie je dat de vernieuwde pers – gebouwd in de Franse Claas-fabriek in Woippy – is uitgerust met een hydraulische aandrijving van de pick-up. Een impressie.

De in 2021 geïntroduceerde Claas Quadrant Evolution-serie bestaat uit de modellen 4200, 5200 en 5300. Voor het jaar 2023 zijn de Claas Quadrant FC 5200- en 5300-modellen (Fine Cut) optioneel uit te rusten met een hydraulische aandrijving van de pick-up en van het power feeding systeem (PFS). Dit betekent dat de chauffeur naar behoefte de snelheid van de PFS-invoerwals kan aanpassen. Tevens kan hij bij verstopping de wals terugdraaien.

Tekst gaat verder onder de video

Drie invoersystemen

Het toerental van de pick-up met vijf tandrijen bedraagt 135 toeren per minuut. Het toerental van de PFS-invoerrol kun je – rekening houdend met de omstandigheden – afstellen op 200 tot 250 toeren per minuut. Claas heeft op de Quadrant drie invoersystemen:

  • RF is Roto Feed, geen messen

  • RC staat voor Roto Cut, met 25 messen

  • FC betekent Fine Cut, met 51 messen

Het Fine Cut-systeem wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het persen van strobalen. De theoretische snijlengte bedraagt 22 millimeter. De groepenschakeling is mogelijk in de volgende twee varianten: 12-13-26-51 of 13-25-26-51. Afhankelijk voor de keuze van stroverwerking kun je er voor kiezen om zonder messen te persen. Paardenhouders bijvoorbeeld willen ongesneden hooi of voordroog. Stro dient ook voor het afdekken van gewassen om vorstschade te voorkomen. Hiervoor wordt vaak ongesneden stro gebruikt.

Je kunt een messenreiniging inschakelen, waarbij de machine na iedere 20 meter baal de messen compleet uit- en inschakelt. Deze functie wordt automatisch geregeld. De pers registreert de lengte van de balen en telt door tot er bij elkaar 20 meter baallengte is geperst. Wanneer je de reiniging iedere 20 meter waarneemt, weet je dat het systeem nog goed functioneert. De messen zijn beveiligd door middel van veren. Op het moment dat er een steen of ander obstakel voor de invoerrol komt, kunnen ze terugklappen. Alleen de PFS-invoerrol is tegen overbelasting beveiligd, bij 980 Nm.

De volledig automatisch inklapbare en uitklapbare tastwielen bij het dalen en heffen van de pick-up zijn nieuw. Dat is wel handig voor de chauffeur. Hij kan dit simpelweg vanuit de cabine uitvoeren en hoeft niet meer uit te stappen. Dit bespaart tijd.

Verzwaard vliegwiel

Wanneer je te maken hebt met onregelmatige zwaden, is er tijdens het persen kans op belastingpieken. Reden voor Claas om de massa van het 360 kilo zware vliegwiel bij de Quadrant-modellen 5200 en 5300 met 21% en 28% te verhogen. Dit moet volgens de fabrikant leiden tot een meer constante kracht en minder pieken in de aandrijflijn. Als bescherming tegen overbelasting op het vliegwiel is een breekbout gemonteerd. Optioneel levert Claas voor seizoen 2023 een beveiliging door middel van een nokkenkoppeling.

Extra fijn gehakseld stro

Als optie is vanaf 2023 een aanbouwhakselaar leverbaar. Vooral voor bedrijven die extra fijn gehakseld stro willen, is het systeem dat de firma Müthing in het Duitse Soest bouwt gewild bij bedrijven die het extra fijn gehakselde stro gebruiken als bodembedekking voor koeien, paarden, varkens, geiten en pluimvee. De voorbouwhakselaar telt twee verstelbare rijen tegenmessen (elk 45 stuks) waarmee je de haksellengte van het gewas traploos instelt.

Auteur: Annelies Bakker

In 2023 zijn de modellen Quadrant FC (Fine Cut) 5200 en 5300 uit te rusten met een hydraulische aandrijving van de pick-up en het power feeding systeem (PFS).

Vanaf 2023 is een aanbouwhakselaar leverbaar, voor extra fijn gehakseld stro. De voorbouwhakselaar is binnen een halfuur te demonteren.

Gerelateerde tags: , ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Hydraulisch aangedreven perskamer voor Göweil LT-Master F115

De Oostenrijkse machinefabrikant Göweil levert de nieuwe perswikkelcombinatie LT-Master F115 met een hydraulisch aangedreven perskamer.
Afbeelding artikel

Strautmann breidt zijn serie Zelon-opraapwagens uit

Strautmann heeft drie nieuwe modellen Zelon-opraapwagens gebouwd met een laadvolume van 24 tot 35 kuub.
Afbeelding artikel

5000ste Holaras-kuilverdeler verkocht

Machinefabrikant Holaras uit Aalten (Gld.) heeft in november de 5.000ste Holaras-kuilverdeler afgeleverd.
Beheer
WP Admin