Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Welk trekkermerk is het beste?’

Komt er ooit een antwoord op de eindeloze discussies over welk trekkermerk het beste is? Dat vraagt Huibert Verploeg, freelance redacteur Trekker, zich af in zijn blog. - Foto: Mark Pasveer

Komt er ooit een antwoord op de eindeloze discussies over welk trekkermerk het beste is? De een kiest voor comfort, de ander kiest voor degelijkheid, een derde kiest voor de prijs.

En wat die prijs betreft: laten we het eens hebben over de restwaarde van een trekker. De vraag is immers: wat kunnen we nog met de trekker als deze naar Nederlandse begrippen afgeschreven is? Vaak staat deze restwaarde in lijn met de vraag naar gebruikt, en dan met name wereldwijd. Wat ik bedoel, kan ik het beste uitleggen aan de hand van een eigen ervaring die ik pas had.

Gangbare en minder gangbare trekkermerken

Ik verkocht onlangs een gebruikte machine van een wat minder gangbaar trekkermerk. Het bleek een hele zoektocht om de juiste klant te vinden. Er was bijna geen boer of handelaar, zelfs niet in het buitenland, die interesse had. Een groot contrast met een trekker van de merken John Deere of New Holland, waarnaar wereldwijd veel vraag is.

Als ik een trekker van John Deere of New Holland met meer dan 15.000 draaiuren op Traktorpool.nl of op een ander platform plaats, wordt er met veel interesse gebeld. Vanuit allerlei landen, met name uit Oost-Europa of zelfs nog verder. Dat bevestigt maar weer dat potentiële buitenlandse klanten via Nederlandse platforms goed de weg weten te vinden naar gebruikte machines in Nederland.

Sterk dealer- en onderdelennetwerk

Wat ik in veel gevallen ervaar, is dat de vraag consistenter en groter is naarmate trekkermerken wereldwijd een sterk dealer- en onderdelennetwerk hebben. De wereldwijde verkrijgbaarheid van gebruikte onderdelen creëert een bepaalde waardevastheid. Die kan voor de handel nog wel eens belangrijker zijn dan het presenteren van nieuwe technologieën.

Uiteindelijk zal er waarschijnlijk nooit een antwoord komen op de vraag wat het beste merk is. Een ieder kiest toch de trekker die het meeste bij hem of haar past.

Auteur: Huibert Verploeg

Wil je een gebruikte trekker kopen of verkopen? Neem een kijkje op Trekkeronline.nl/occasions

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nieuw topmodel Steyr Absolut CVT met 280 pk

Steyr heeft een nieuw topmodel gebouwd met 280 pk voor gebruikers die meer vermogen willen: de Steyr Absolut 6280 CVT.
Afbeelding artikel

Goldoni koopt 8.000 Hyundai Doosan-dieselmotoren

Goldoni Keestrack heeft een overeenkomst gesloten met Hyundai Doosan Infracore voor de levering van 8.000 Hyundai Doosan-dieselmotoren.
Afbeelding artikel

Update voor Case IH Vestrum en Steyr Expert CVT

Vanaf 2023 krijgt de Case IH Vestrum CVXDrive-transmissie een update en is de nieuwste AFS Pro 700 Plus-monitor beschikbaar.
Beheer
WP Admin