fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Machinaal zwerfafval opruimen met bermreiniger EnviClean

Rema Environmental Machinery heeft de bermreiniger EnviClean ontwikkeld om bermen en groenstroken effectief machinaal te reinigen. - Foto's: Rema Environmental Machinery

Rema Environmental Machinery in Ferwerd (Fr.) heeft een bermreinigingsmachine gebouwd. Wegbeheerders kunnen met de EnviClean eenvoudig machinaal wegbermen en groenstroken schoonmaken.

De fabrikant heeft de de lichte machine ontwikkeld om bermen effectief te reinigen. Een aankoppelstuk is te monteren aan bestaande maaiarmen met afzuiging van trekkers en zelfrijdende voertuigen.

Volgens de fabrikant is het voordeel dat zwerfafval niet meer handmatig uit de berm wordt gehaald. Handmatig bermen reinigen is niet alleen arbeidsintensief, maar ook gevaarlijk vanwege het voorbijrazende verkeer.

De bermreinigingsmachine is in staat om het afval te scheiden in zwaar en licht materiaal. Daarnaast gebeurt het oprapen en verzamelen in één werkgang.

Fauna en flora blijft gespaard

De reinigingsmachine heeft geen zuigende werking op de grond. Op die manier wordt zo weinig mogelijk schade aan flora en fauna toegebracht. Het contactoppervlak met de bodem is miniem, zodat het wals-effect van wielen en looprol minimaal is.

Bermreiniger getest tijdens Nijmeegse Vierdaagse

De eerste machine is inmiddels getest. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse in juli heeft een wegbeheerder met de bermreiniger zwerfaval geruimd. De eerste ervaringen zijn positief, vooral de capaciteit spreekt de wegbeheerder aan. Naast het ruimen van afval en bladeren uit bermen en groenstroken, schoont de machine ook effectief als afval op de verharde weg ligt.

Tekst gaat verder onder de foto

De EnviClean is getest tijdens de Nijmeegse Vierdaagse in juli 2022. Naast het reinigen van bermen en groenstroken werkt de EnviClean ook op een verharde ondergrond.

De EnviClean is getest tijdens de Nijmeegse Vierdaagse in juli 2022. Naast het reinigen van bermen en groenstroken werkt de EnviClean ook op een verharde ondergrond.

Bermmaaisel is grondstof

Bermmaaisel is tegenwoordig een goedkope en veelvoorkomende grondstof. Zo wordt het maaisel gebruikt voor de bouw van huizen (grasvezels) en voor zoutoplossingen om gladheid te bestrijden. Ook wordt het maaisel gebruikt voor het maken van wegmeubilair. Wettelijk gezien is bermmaaisel een afvalstof vanwege de vervuiling. Zwerfafval is het grootste probleem dat een duurzame opwaardering van bermgras in de weg staat.

De EnviClean-bermreiniger kost € 14.000 en is leverbaar vanaf 2023.

Ben je op zoek naar gebruikte machines in de groenvoorziening? Neem een kijkje op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

BLOG | ‘Petje af voor voor de bikkels in de Baltics’

TREKKER-redacteur Bob Karsten heeft respect voor wat boeren in de Baltische Staten in drie decennia hebben klaargespeeld. ‘Petje af voor die...
Afbeelding artikel

Argo Tractors opent nieuwe fabriek in Italië

Argo Tractors heeft een nieuwe fabriek geopend in Campagnola Emilia (It.). Daar produceert het versnellingsbakken voor trekkermerken Landini en McCormick.
Afbeelding artikel

Op meer provinciale wegen landbouwverkeer toegestaan

Vanwege nieuwe landelijke regelgeving mag landbouwverkeer op meer provinciale wegen in Groningen, Overijssel, Gelderland en Zuid-rijden.
Beheer
WP Admin