fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Motorfabrikant CAKE ontwerpt autonome elektrische trekker CAKE Kibb

De elektrische autonome trekker CAKE Kibb rijdt met of zonder bestuurder geruisloos over erf en land. - Foto's: CAKE

De Zweedse fabrikant van elektrische (cross)motoren CAKE heeft een autonome elektrische compacte trekker ontworpen voor biologische bedrijven: de CAKE Kibb.

Volgens ontwerper Fanny Jonsson is de trekker een oplossing voor regeneratieve landbouw. “Het doel is biologische diversiteit in de stal, op het veld en in de kas met kleinschalige, verschillende teelten. Daarvoor is een elektrisch voertuig aanzienlijk geschikter dan de gebruikelijke dieselaangedreven machines”, meldt Jonsson.

De trekker is 1,9 meter lang en 1,1 meter hoog. De machine is uit te rusten met onder meer opbergrekken, manden en getrokken werktuigen. Jonsson heeft zelfs een paar gespecialiseerde werktuigen ontworpen, zoals een planthulpstuk dat de bodem zo weinig mogelijk verstoort.

De elektrische autonome trekker verplaatst zicht zonder bestuurder geruisloos over erf en land. De fabrikant geeft geen details over de gebruikte technologie voor het autonome systeem.

De CAKE Kibb is ontworpen met respect voor het milieu. Kibb betekent ‘os’ in Gutniska, een dialect van het Zweedse eiland Gotland. De naam staat voor de kracht van het voertuig en de respect voor de natuur.

Modulair duurzaam systeem

De batterijen van de CAKE Kibb zijn makkelijk te vervangen. Gebruikers kunnen de elektrische trekker zelf updaten, zodat de levensduur wordt verlengd. “Het voertuig is ontworpen om zo min mogelijk impact te hebben op het milieu, maar de gebruiker wel het vermogen en de capaciteit te bieden die hij nodig heeft in zijn werk”, aldus de fabrikant.

De banden zijn gemaakt van rubber van paardenbloemen die overal in Scandinavië voorkomen. Het plastic van het voertuig is gemaakt van lijnzaad, dat in Zweden wordt geteeld. Het belangrijkste materiaal voor zowel het frame als andere details op de autonome elektrische trekker is aluminium. Een duurzame materiaalkeuze, omdat aluminium vele jaren meegaat en recyclebaar is.

De Zweedse fabrikant CAKE staat bekend om zijn elektrische motorfietsen en crossmotoren, die wereldwijd worden verkocht. De trekker is nog niet in productie.

Auteur: René Groeneveld

Meer weten over autonome elektrische trekkers en werktuigen? Check Trekkeronline.nl

De CAKE Kibb is uit te rusten met allerlei opbergrekken, manden en werktuigen.

De autonome elektrische trekker is ook inzetbaar als transportkar voor kratten.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste....
Afbeelding artikel

Deutz-Fahr introduceert budgetversie van 5-serie

De Duitse trekkerfabrikant Deutz-Fahr brengt een nieuwe budget-trekkerserie op de markt: de 5 Keyline.
Beheer
WP Admin