Terug naar nieuwsoverzicht

Motorfabrikant CAKE ontwerpt autonome elektrische trekker CAKE Kibb

De elektrische autonome trekker CAKE Kibb rijdt met of zonder bestuurder geruisloos over erf en land. - Foto's: CAKE

De Zweedse fabrikant van elektrische (cross)motoren CAKE heeft een autonome elektrische compacte trekker ontworpen voor biologische bedrijven: de CAKE Kibb.

Volgens ontwerper Fanny Jonsson is de trekker een oplossing voor regeneratieve landbouw. “Het doel is biologische diversiteit in de stal, op het veld en in de kas met kleinschalige, verschillende teelten. Daarvoor is een elektrisch voertuig aanzienlijk geschikter dan de gebruikelijke dieselaangedreven machines”, meldt Jonsson.

De trekker is 1,9 meter lang en 1,1 meter hoog. De machine is uit te rusten met onder meer opbergrekken, manden en getrokken werktuigen. Jonsson heeft zelfs een paar gespecialiseerde werktuigen ontworpen, zoals een planthulpstuk dat de bodem zo weinig mogelijk verstoort.

De elektrische autonome trekker verplaatst zicht zonder bestuurder geruisloos over erf en land. De fabrikant geeft geen details over de gebruikte technologie voor het autonome systeem.

De CAKE Kibb is ontworpen met respect voor het milieu. Kibb betekent ‘os’ in Gutniska, een dialect van het Zweedse eiland Gotland. De naam staat voor de kracht van het voertuig en de respect voor de natuur.

Modulair duurzaam systeem

De batterijen van de CAKE Kibb zijn makkelijk te vervangen. Gebruikers kunnen de elektrische trekker zelf updaten, zodat de levensduur wordt verlengd. “Het voertuig is ontworpen om zo min mogelijk impact te hebben op het milieu, maar de gebruiker wel het vermogen en de capaciteit te bieden die hij nodig heeft in zijn werk”, aldus de fabrikant.

De banden zijn gemaakt van rubber van paardenbloemen die overal in Scandinavië voorkomen. Het plastic van het voertuig is gemaakt van lijnzaad, dat in Zweden wordt geteeld. Het belangrijkste materiaal voor zowel het frame als andere details op de autonome elektrische trekker is aluminium. Een duurzame materiaalkeuze, omdat aluminium vele jaren meegaat en recyclebaar is.

De Zweedse fabrikant CAKE staat bekend om zijn elektrische motorfietsen en crossmotoren, die wereldwijd worden verkocht. De trekker is nog niet in productie.

Auteur: René Groeneveld

Meer weten over autonome elektrische trekkers en werktuigen? Check Trekkeronline.nl

De CAKE Kibb is uit te rusten met allerlei opbergrekken, manden en werktuigen.

De autonome elektrische trekker is ook inzetbaar als transportkar voor kratten.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Overnames en investeringen in jonge markt voor autonome veldrobots

De eerste tekenen van overnames en investeringen zijn zichtbaar op de nog jonge markt van autonome veldrobots.
Afbeelding artikel

Lemken neemt aandeel in softwarebedrijf Track32

Lemken en Track32 werkten al eerder samen bij de ontwikkeling van software voor de cameragestuurde IC Weeder AI-schoffels.
Afbeelding artikel

Nieuw topmodel Steyr Absolut CVT met 280 pk

Steyr heeft een nieuw topmodel gebouwd met 280 pk voor gebruikers die meer vermogen willen: de Steyr Absolut 6280 CVT.
Beheer
WP Admin