fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Spuitenfabrikant Dammann ontwikkelt rij-specifieke positionering spuitdoppen

Met rij-specifieke spuitdoppositionering worden de spuitdoppen via actieve sturing, met behulp van een camera, precies over de rij geleid. - Foto: Dammann

De Duitse spuitenfabrikant Dammann heeft een rij-specifieke spuitdoppositionering ontwikkeld. Met behulp van een flexibele spuitboom en sensoren bewegen de spuitdoppen boven de rij.

De technologie is vooral toepasbaar bij het spuiten van gewasrijen. Het verplaatsen van de spuitdoplijn gebeurt zo min mogelijk, aldus Damman. Volgens de fabrikant beperkt de nieuwe innovatie voor spuitmachines het verbruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum.

Bij rij-specifieke spuitdoppositionering wordt de spuitdop door actieve sturing, met behulp van een camera, precies over de rij geleid. Bestrijdingsmiddelen worden alleen op een specifiek deel van het gebied toegepast. De hoeveelheid drift vermindert automatisch.

Tekst gaat verder onder de foto

Dankzij een flexibele boom en sensoren worden de spuitdoppen eenvoudig boven de rijen geplaatst. - Foto: Dammann

Dankzij een flexibele boom en sensoren worden de spuitdoppen eenvoudig boven de rijen geplaatst. – Foto: Dammann

Geschikt voor rijgewassen

Het nieuwe systeem is geschikt voor rijgewassen, zoals groenteteelt. De eerste afstelling gebeurt handmatig. De spuitdoppen worden eenvoudig boven de rijen geplaatst. Tijdens het werk nemen een flexibele spuitboom en sensoren deze taak over. Deze zorgen voor een nauwkeurige verdeling van gewasbeschermingsmiddelen. De technologie werkt met een gps-apparaat via een Isobus-bedieningsterminal en software.

Het systeem maakt gewasrijen spuiten met grote werkbreedtes mogelijk. Dit is een goede aanvulling op mechanische onkruidbestrijding tussen de rijen. De fabrikant voert nu de laatste testen uit.

Aanzienlijke besparingen

De spuitdoppen worden actief boven de gewasrij aangestuurd. Sensoren en beweegbare spuitbomen zorgen voor een nauwkeurige toepassing. Een tweede lijn is niet nodig. Verschillende rijenafstanden zijn mogelijk. Tijdens het spuiten zorgt het systeem dat de spuitdoppen precies boven de rij werken via camerasturing. De camera detecteert via sensoren waar en met welke intervallen gewasbeschermingsmiddelen moeten worden toegediend.

Het rijenspecifieke positioneringssysteem maakt gebruik van speciale spuitdoppen die worden gebruikt in rijenbespuiting. Ze verschillen qua spuitkegel. In tegenstelling tot andere spuitdoppen gebruiken ze minder middel en doseren ze dit nauwkeurig. De fabrikant benadrukt dat telers hierdoor milieuvriendelijker en met minder verlies aan gewasbeschermingsmiddelen werken.

De nieuwe technologie is te gebruiken op conventionele spuitsystemen. Het is ook de bedoeling om deze achteraf op andere veldspuiten aan te brengen. Dammann verwacht dat er een aanzienlijk besparingspotentieel is. “De proefbespuitingen zullen uitwijzen hoe hoog het besparingspercentage is.”

Auteur: René Groeneveld

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Met 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede Ecorobotix ARA-spotsprayer een ongekend succes in Nederland.
Afbeelding artikel

Grimme levert nieuwe Toppa-loofklappers in vijf varianten

De Duitse machinefabrikant Grimme heeft een nieuwe generatie Toppa-loofklappers gebouwd. Deze zijn in vijf varianten leverbaar.
Beheer
WP Admin