Terug naar nieuwsoverzicht

Amerikaanse oldtimers stelen de show in Trekkermuseum Nisse

Ieder jaar wordt uit het trekkerbezit van de 250 leden een selectie samengesteld die in het zomerseizoen wordt tentoongesteld. Het thema van dit jaar is trekkers van Amerikaanse origine. Op deze foto een Farmall op de voorgrond. - Foto's: Anton Dingemanse

Na twee jaar coronasluiting heeft Trekkermuseum Nisse in Zeeland zijn deuren weer kunnen openen. De opening valt gelijk met het 25-jarig jubileum. Trekkermuseum Nisse is een initiatief van de Oldtimer Trekker en Motoren vereniging Midden-Zeeland (OTMMZ).

Een fraai voorbeeld van vroege Amerikaanse innovatieve trekkerbouw is deze Fordson F, die in 1917 op de markt kwam. Nog met ijzeren wielen maar wel met het motorblok, versnellingsbak en achteras geïntegreerd en zodoende een stofdicht geheel. Deze Fordson F was de eerste van een succesvolle serie Fordsons tot de welbekende Fordson E27N Major.

Eén van de fraaist vormgegeven vooroorlogse Amerikaanse trekkers is deze Minneapolis-Moline ZTU uit 1937, uitgevoerd voor rijenteelt.

Een Ford 8N die als nieuw model na de breuk met Ferguson vanaf 1947 werden gebouwd. Daarachter een Massey-Harris 102 junior, dit type is gebouwd tussen 1939 en 1946 en nog net zichtbaar de neus van een Case en een John Deere.

Zo te zien een Massey-Ferguson maar schijn bedriegt. MF wilde een zware trekker en Minneapolis-Moline kon die leveren. Dat werd in 1960 deze super 95 met 75 pk. Zodoende een MM met het jasje van MF.

Een merk dat aandacht verdient is Allis-Chalmers met wapenfeiten als introductie van luchtbanden voor trekkers begin jaren dertig en het ontwikkelen van een trekker met brandstofcellen, dus in de jaren vijftig al op waterstof.

Gerelateerde tags: ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Belarus-trekker met Fase V-motor in Nederland

Belarus-importeur Andela toont op Landbouwbeurs Leeuwarden een nieuw type Belarus, met onder de motorkap een moderne 95 pk sterke Caterpillar Fase...
Afbeelding artikel

Nieuw topmodel Steyr Absolut CVT met 280 pk

Steyr heeft een nieuw topmodel gebouwd met 280 pk voor gebruikers die meer vermogen willen: de Steyr Absolut 6280 CVT.
Afbeelding artikel

Goldoni koopt 8.000 Hyundai Doosan-dieselmotoren

Goldoni Keestrack heeft een overeenkomst gesloten met Hyundai Doosan Infracore voor de levering van 8.000 Hyundai Doosan-dieselmotoren.
Beheer
WP Admin