Terug naar nieuwsoverzicht

Amerikaanse oldtimers stelen de show in Trekkermuseum Nisse

Ieder jaar wordt uit het trekkerbezit van de 250 leden een selectie samengesteld die in het zomerseizoen wordt tentoongesteld. Het thema van dit jaar is trekkers van Amerikaanse origine. Op deze foto een Farmall op de voorgrond. - Foto's: Anton Dingemanse

Na twee jaar coronasluiting heeft Trekkermuseum Nisse in Zeeland zijn deuren weer kunnen openen. De opening valt gelijk met het 25-jarig jubileum. Trekkermuseum Nisse is een initiatief van de Oldtimer Trekker en Motoren vereniging Midden-Zeeland (OTMMZ).

Een fraai voorbeeld van vroege Amerikaanse innovatieve trekkerbouw is deze Fordson F, die in 1917 op de markt kwam. Nog met ijzeren wielen maar wel met het motorblok, versnellingsbak en achteras geïntegreerd en zodoende een stofdicht geheel. Deze Fordson F was de eerste van een succesvolle serie Fordsons tot de welbekende Fordson E27N Major.

Eén van de fraaist vormgegeven vooroorlogse Amerikaanse trekkers is deze Minneapolis-Moline ZTU uit 1937, uitgevoerd voor rijenteelt.

Een Ford 8N die als nieuw model na de breuk met Ferguson vanaf 1947 werden gebouwd. Daarachter een Massey-Harris 102 junior, dit type is gebouwd tussen 1939 en 1946 en nog net zichtbaar de neus van een Case en een John Deere.

Zo te zien een Massey-Ferguson maar schijn bedriegt. MF wilde een zware trekker en Minneapolis-Moline kon die leveren. Dat werd in 1960 deze super 95 met 75 pk. Zodoende een MM met het jasje van MF.

Een merk dat aandacht verdient is Allis-Chalmers met wapenfeiten als introductie van luchtbanden voor trekkers begin jaren dertig en het ontwikkelen van een trekker met brandstofcellen, dus in de jaren vijftig al op waterstof.

Gerelateerde tags: ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Gespot: prototype Claas Xerion in Bremerhaven

Claas werkt aan een nieuwe serie Xerion-systeemtrekkers. Dat blijkt uit een spionagefoto van een prototype dat staat te wachten in Bremerhaven...
Afbeelding artikel

Proefrijden met Deutz-Fahr 6130.4 RVshift: een topper met trucage

De Deutz-Fahr 6130.4 RVshift is een lichte viercilinder en technisch gezien gewoon een TTV. Hoog tijd voor een proefrit.
Afbeelding artikel

Australische teler: ‘Van 360 pk autonome trekker naar veldrobot van 152 pk’

Gerrit Kurstjens in Australië koos voor de 112 kW sterke autonome veldrobot Agbot van AgXeed. Hoe bevalt de Agbot 5.115T2 hem?
Beheer
WP Admin