fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

​Warmtecamera op trekker redt weidevogels en reeën

Melkveehouder Joram Hofman wil de warmtecamera’s dusdanig optimaliseren dat boeren en loonwerkers straks eenvoudig meer dierenlevens kunnen sparen op de akker. - Foto: René den Engelsman

Melkveehouder Joram Hofman uit Lutkewierum (Fr.) heeft een warmtecamera op zijn maaitrekker gemonteerd om weidevogels te beschermen tijdens het werk op het land. Samen met mechanisatiebedrijf GroeNoord Bolsward wil hij dit idee verder uitwerken.

Boeren en loonwerkers proberen weidevogels, reeën en andere fauna te sparen tijdens de werkzaamheden op het land. Daarnaast helpen vogelwachten in de voorjaarsperiode om nesten te markeren, zodat boeren en loonwerkers hiermee rekening kunnen houden.

Melkveehouder Hofman bedacht wat anders. Tijdens het uitlaten van zijn honden in het donker testte hij zijn handzame thermische camera. Niet alleen de honden waren goed zichtbaar in het donker, ook eenden en ganzen waren duidelijk te zien. De warmtecamera’s detecteren dieren niet alleen ’s nachts maar ook overdag als ze zich schuilhouden in het gras.

Tekst gaat verder onder de video

Samenwerking FarmSight Groenoord

De FarmSight-afdeling van mechanisatiebedrijf GroeNoord Bolsward monteerde de warmtecamera op de trekker waarmee Hofman maait. Het idee bevindt zich in de testfase. Hofman denkt dat de warmtecamera’s dusdanig zijn te optimaliseren dat boeren en loonwerkers straks eenvoudig meer nesten en dierenlevens kunnen besparen.

Auteur: Robin Looman

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

GroeNoord gaat samenwerken met Kröger

Mechanisatiebedrijf GroeNoord, met 19 vestigingen aanwezig in Noordoost-Nederland, gaat een samenwerking aan met het Duitse Peter Kröger GmbH. Het bedrijf is...
Afbeelding artikel

John Deere: Kraakman lijft dealer Geert-Jan De Kok in

John Deer dealer Kraakman neemt per 1 januari 2022 de bedrijven van Geert-Jan de Kok over
Afbeelding artikel

Wolterink Beltrum overgenomen door GroeNoord

John Deere-dealer GroeNoord neemt de bedrijfsactiviteiten van landbouwmechanisatiebedrijf Wolterink Beltrum over. De vestiging Wolterink gaat vanaf 15 maart verder onder de...
Beheer
WP Admin