fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Griekse gewassensor Augmenta maakt indruk op NPPL-teler

Gewassensor Augmenta bepaalt op basis van de beelden van het gewas in hoge resolutie hoe groen, dus hoe goed een gewas ontwikkeld is. - Foto: Michel Velderman

In 2021 deden bollenteler Sjaak Huetink in Lemelerveld en een aantal andere NPPL-telers ervaring op met de nieuwe gewassensor van het Grieks-Amerikaanse Augmenta.

Gemonteerd op de cabine kijkt de sensor maximaal 40 meter breed met een resolutie van circa 1 bij 1 meter. Tijdens een spuitronde scant hij de variatie in biomassa. De resulterende kaart is de basis voor taakkaarten voor plaatsspecifiek variabele toediening van meststoffen.

Johan Booij, onderzoeker precisielandbouw van Wageningen UR, stelde rekenregels op voor het plaatsspecifiek variëren van de dosering van kunstmest in plantuien en van vloeibare bladmeststof in sedum. Hoe hoger de vegetatie-index, hoe lager de bemesting.

‘Veldspuit realtime aansturen’

Teler Huetink ziet zeker potentie in de circa € 20.000 kostende Augmenta-gewassensor: “Dit seizoen hoop ik de veldspuit rechtstreeks aan te sturen met de sensor, realtime dus. Dan kunnen we tijdens het bemesten direct de dosering variëren.”

Meer lezen over precisietechnieken? Neem eens een kijkje op de NPPL-website

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Hoe staat het met John Deere’s precisiebemester ExactShot?

Vorig jaar onthulde John Deere zijn nieuwe ExactShot-technologie. Hoe staat het er nu voor met deze precisiebemestingstechniek?
Afbeelding artikel

Automatisch sturen op kopakker met TurnPath van Ag Leader

De Amerikaanse fabrikant Ag Leader zet stuurautomaat TurnPath in de markt, waarmee je automatisch kunt sturen op de kopakker.
Afbeelding artikel

Sneller en makkelijker zaaien met Monosem ValoTerra

TREKKER zag de ValoTerra-precisiezaaimachine van Monosem afgelopen voorjaar aan het werk in Nederland. Een impressie.
Beheer
WP Admin