fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Ipsam na 70 jaar failliet

In de landbouw was Ipsam vooral actief in mesttanks. Foto: Ipsam

De Belgische machinefabrikant Ipsam is failliet verklaard. In de landbouw was het bedrijf vooral bekend van de mesttanks.

Ipsam Technology, zoals het bedrijf officieel heet, was blijkbaar al langer in zwaar weer. Het faillissementsdossier vermeldt dat al in mei 2020 sprake was van een voorlopige opschorting, een Belgische variant van surseance van betaling.

Ipsam kent een divers verleden als ontwerper en fabrikant van landbouwwerktuigen. Al in 1952 ontwierp Christ Vandekeybus, een boerenzoon uit het Belgische Essen en oprichter van Ipsam, een weidepomp voor koeien. Daar zijn er tot de jaren 80 tienduizenden wereldwijd van verkocht. In de jaren 60 kwam de vacuümtank in het programma. Daar is het bedrijf ook altijd actief in gebleven.

Andere landbouwwerktuigen verdwenen uit het programma, en Ipsam werd naast vacuümtanks vooral actief in de bouw van transportcontainers. Het werd een speler in de markt van vacuümreinigingswagens.

Turbulent verleden

Het bedrijf kende door de jaren heen vele ups en downs met diverse overnames. Het werd in 1989 voor het eerst overgenomen door Elster-Instromet. Gespecialiseerd in gasmeters, met een wereldwijde afzet, maar actief in een totaal andere wereld dan Ipsam. Diverse overnames volgden. De laatste in 2017, toen een zekere Samuel Hanssens het bedrijf overnam.

Dat mocht dus niet baten. De uitspraak van het faillissement was op 24 februari van dit jaar.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

AK-Machinery: ‘Maatwerk voor de professional’

Tom Adams en Tim Kenis zetten een nieuw merk mesttanks in de markt onder de noemer AK-Machinery. Wat drijft hen?...
Afbeelding artikel

André Ebbekink treedt toe tot directie Slootsmid

De directie van machinefabrikant Slootsmid uit het Gelderse Borculo is uitgebreid met de komst van André Ebbekink. Hij zal samen met...
Afbeelding artikel

Blog | ‘Hoge verwachtingen NIR-sensoren niet waargemaakt?’

NIR-sensoren worden nauwelijks meer verkocht. Zijn er verwachtingen geschapen die niet zijn waargemaakt? Lees de blog van Bas van Hattum, hoofdredacteur...
Beheer
WP Admin