Terug naar nieuwsoverzicht

Ipsam na 70 jaar failliet

In de landbouw was Ipsam vooral actief in mesttanks. Foto: Ipsam

De Belgische machinefabrikant Ipsam is failliet is verklaard. In de landbouw was het bedriujf vooral bekend van de mesttanks.

Ipsam Technology, zoals het bedrijf officieel heet, was blijkbaar al langer in zwaar weer. Het faillisementsdossier vermeldt dat al in mei 2020 sprake was van een voorlopige opschorting, een Belgische variant van surseance van betaling.

Ipsam kent een divers verleden als ontwerper en fabrikant van landbouwwerktuigen. Al in 1952 ontwierp Christ Vandekeybus, een boerenzoon uit het Belgische Essen en oprichter van Ipsam, een weidepomp voor koeien. Daar zijn er tot de jaren 80 tienduizenden wereldwijd van verkocht. In de jaren 60 kwam de vacuümtank in het programma. Daar is het bedrijf ook altijd actief in gebleven.

Andere landbouwwerktuigen verdwenen uit het programma, en Ipsam werd naast vacuümtanks vooral actief in de bouw van transportcontainers. Het werd een speler in de markt van vacuümreinigingswagens.

Turbulent verleden

Het bedrijf kende door de jaren heen vele ups en downs met diverse overnames. Het werd in 1989 voor het eerst overgenomen door Elster-Instromet. Gespecialiseerd in gasmeters, met een wereldwijde afzet, maar actief in een totaal andere wereld dan Ipsam. Diverse overnames volgden. De laatste in 2017, toen een zekere Samuel Hanssens het bedrijf overnam.

Dat mocht dus niet baten. De uitspraak van het faillissement was op 24 februari van dit jaar.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Moederbedrijf van Ursus, Pol-Mot, is failliet

Pol-Mot, het moederbedrijf waartoe de Poolse trekkerfabrikant Ursus behoorde, is failliet.
Afbeelding artikel

Ursus failliet: de kat met negen levens

Trekkerfabrikant Ursus is in juli 2021 door de rechtbank van Warschau failliet verklaard. Het merk verdwijnt van de markt. Grote impact...
Afbeelding artikel

Nieuwe RVS tank van Dewa tot 40% lichter

Belgische machinefabrikant Dewa laat een nieuwe mesttank bouwen van roestvrijstaal. Door het gebruik van rvs lukt het de fabrikant de tank...
Beheer
WP Admin