Terug naar nieuwsoverzicht

Geen touwresten meer met nieuwe Krone V-knoper

Nieuwe V-knopers voor de Big Pack-grootpakpersen. Foto en video: Krone.

Machinefabrikant Krone biedt vanaf herfst 2022 een nieuwe V-knoper aan voor de Big Pack-grootpakpersen. Deze zouden geen touwresten meer achterlaten.

Krone uit het Duitse Spelle levert vanaf herfst 2022 de Big Pack-grootpakpersen met nieuwe V-knopers. Deze combineert volgens Krone de betrouwbaarheid van een dubbele knoper en het ontbreken van losse touwresten bij een enkele knoper. Nieuw hieraan is de open knoperbek in v-vorm en de nieuwe commandoschijf. Het mes op de afschraaphendel van de dubbele knoper is vervangen door een touw-uit-trekker; dat is een mechaniek dat het touw min of meer lostrekt. Het mes zit nu vast op de touwhouder, strak voor de touwhouderschijf.

Lees verder onder de foto

De knoperbek heeft een nieuwe v-vorm opening, die de knoop met lus makkelijk doorlaat.

De knoperbek heeft een nieuwe v-vorm opening, die de knoop met lus makkelijk doorlaat.

Knoper werking

Kort uitgelegd: De afloop van de sluitknoop is nagenoeg gelijk aan de huidige dubbele knoper (Deering-systeem). Het verschil: de touwhouderschijf draait, waardoor de touwstrengen door het vaste mes worden getrokken en afgesneden. Daarna vormt de afschraaphendel de touwknoop (de Deering-knoop) waarbij de touweinden door de knoperbek worden getrokken en de baal wordt vastknoopt.

Bij een nieuwe baal wordt het boven- en ondertouw over de knoperbek gelegd. De knoperbek begint direct te draaien. De touweinden zitten vast in de touwhouder die door de afschraaphendel, met touw uit trekker, uit de touwhouder getrokken wordt. Hierdoor ontstaat een lusje voor de startknoop van de nieuwe baal. Door de open v-vorm van de knoperbek kan de knoop met lus gemakkelijk naar onderen weg.

De nieuwe V-knoper is met name geschikt voor hoge persdichtheden. De knoper is gebaseerd op de bestaande Big Pack-dubbele knopers en kan daardoor achteraf op oudere dubbele knoper-persen gemonteerd worden, met alle kanaalafmetingen.

De animatie van Krone maakt de werking van de V-knoper duidelijk.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Degelijke Krone Vendro 1120 gedragen schudder levert net werk

Krone introduceerde de nieuwe Vendro-serie gedragen schudders twee jaar geleden. TREKKER test de Krone Vendro 1120.
Afbeelding artikel

Loonwerker: ‘Krone Comprima is gemaakt voor zwaar gewas’

Een rondebalenpers die gras vreet als geen ander. Dat vindt loonwerker Gert-Jan van den Berg van zijn Krone Comprima.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Bernard Krone was een inspiratiebron voor velen’

Passie en doorzettingsvermogen kenmerkten de onlangs overleden dr. Bernard Krone. Hij was een inspiratiebron voor velen, schrijft TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum...
Beheer
WP Admin