fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Aankoop bemesting: Bedrijfszekerheid en lage kosten

De nieuwe zelfrijder gaat dit jaar rond de 50.000 kuub uitrijden. - Foto: Peter Roek

Het mestseizoen 2022 staat voor de deur. TREKKER sprak acht ondernemers naar hun afwegingen om (veel) geld te steken in de aankoop van nieuwe bemestingsapparatuur. Wat telt mee en wat gaf de doorslag? Aan het woord Is Roger Stassen.

Roger Stassen: “We hebben ongeveer 3.000 uur gedraaid met één van de eerste Ploeger-driewielers, deze konden we gunstig inruilen voor een nieuwe AT4103. Daarnaast zorgt een nieuwe machine voor bedrijfszekerheid en blijven de onderhoudskosten laag. Dit eerste is erg belangrijk, want we voeren bijna alle mest aan met vrachtwagens, als de Ploeger dan stilvalt, vallen de trucks ook stil. Het belangrijkste is dat de mesttrein blijft lopen. Met de superload-zuigarm en het Andock-systeem pompen we binnen twee minuten de tank van de Ploeger vol zonder uit te hoeven stappen.” Over de prestaties van de machine en het verbruik is Roger ook tevreden. ‘’Dit komt mede door de mechanische aandrijving van de achteras: hierdoor gaat er geen kracht verloren. De mechanische aandrijving in combinatie met de 1250-achterbanden komt ten goede aan de 9 meter bouwlandbemester, hier speelt de Ploeger mee in lössgrond. Capaciteit per uur is lastig om te zeggen. Als alles goed loopt, kan de Ploeger in een uur tijd gemakkelijk 80-90 m3 uitrijden. Wij zijn van mening dat je alle motoruren moet delen door het aantal kuub, dus gemiddeld 40 m3 per motoruur. Bij de inruil word je immers afgerekend op de motoruren. De verwachting is dat de nieuwe zelfrijder dit jaar rond de 50.000 kuub gaat uitrijden.”

Tekst: Robin Looman

Meer lezen over bemestingsnieuws en trends in het TREKKER mestthema 2022? Abonnees kunnen terecht in de digitale februari-editie van het magazine. Nog geen abonnee, check dan hier jouw mogelijkheden om het blad digitaal en/of in print te lezen.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

John Deere investeert in Hello Tractor

John Deere investeert in het Keniaanse bedrijf Hello Tractor, dat trekkereigenaren via een app verbindt met kleine boeren in Afrika.
Afbeelding artikel

Aankoop bemesting: Simpele strooier die bodem ontziet

Het mestseizoen 2022 staat voor de deur. TREKKER sprak acht ondernemers naar hun afwegingen om (veel) geld te steken in de...
Afbeelding artikel

Aankoop bemesting: Alles kunnen bemesten

Het mestseizoen 2022 staat voor de deur. TREKKER sprak acht ondernemers naar hun afwegingen om (veel) geld te steken in de...
Beheer
WP Admin