Terug naar nieuwsoverzicht

5 procent meer trekkers verkocht

John Deere en New Holland verkochten in 2020 exact evenveel trekkers in Nederland, 590 stuks. Foto: Margriet Nijenhuis

In 2021 zijn volgens cijfers van Fedecom 5 procent meer landbouw- en smalspoortrekkers verkocht dan in 2020. Bij compacttrekkers was het aantal zelfs 25 procent hoger.

De leden van branchevereniging Fedecom melden in 2021 2.707 landbouw- en smalspoortrekkers aan de eindgebruiker te hebben afgeleverd. Dat is 5 procent meer dan in 2020 toen er 2.581 werden genoteerd. Opvallend is het belang van het vierde kwartaal, toen werden er bijna 1.000 trekkers afgeleverd.

Compacttrekkers werden er 825 stuks aan de dealers gefactureerd, en dat is bijna 25 procent meer dan in 2020. Gefactureerd aan de dealers is niet hetzelfde als afgeleverd aan eindgebruikers, maar het geeft wel de trend aan.

New Holland wint marktaandeel

Vanwege de mededingingswet mogen pas na een jaar aantallen per merk worden gepubliceerd. Nu is over 2020 bekend dat John Deere en New Holland met 590 stuks in 2020 exact gelijke verkoopaantallen noteerden. Ze waren duidelijk de meest verkochte merken, gevolgd door Fendt met 412 stuks. Daarna volgen Case IH met 265 stuks en Massey Ferguson met 205 stuks. Deutz deed er 171.

In 2020 werden in totaal 10 procent minder trekkers verkocht dan in 2019. Alle merken leverden in 2020 tegenover 2019 iets in, meest ook zo rond 10 procent, op de aantallen. Opvallend is dat New Holland slechts minder dan 2 procent inleverde, en dus in marktaandeel groeide. Valtra leverde in 2020 101 trekkers af tegen 184 in 2019 en dat is een opvallende 45 procent minder dan het jaar daarvoor.

Iseki meeste compacts

Bij de compacttrekkers is Iseki nog steeds met afstand de meest verkochte trekker. Dat is een marktaandeel van 35 procent. New Holland factureerde 130 compacts, Kubota en John Deere staan bijna gelijk met 93 resp. 91 stuks.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Let op: fraudeurs actief op handelsplatform Traktorpool

Handelsplatform Traktorpool onderschepte recent enkele pogingen tot het plaatsen van frauduleuze advertenties.
Afbeelding artikel

John Deere in 2022 marktleider trekkerverkoop in België

John Deere is markleider in België qua aantal verkochte trekkers in 2022. Dat blijkt cijfers van de Belgische branchevereniging Fedagrim.
Afbeelding artikel

Thijs Reijnen: ‘Basworld.com ontzorgt gebruiker bij verkoop trekker’

Via basworld.com kan elke trekkerbezitter zijn trekker verkopen naar het buitenland. Thijs Reijnen van BAS World legt uit.
Beheer
WP Admin