fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Universeel rupsonderstel voor standaard tandemassers

Het zou straks mogelijk zijn om in een half uur tijd de vier wielen van bijvoorbeeld een kipper, meststrooier of silagewagen te verwisselen voor twee rupsen. Foto's: Dutch Track Solutions.

Het kersverse bedrijf Dutch Track Solutions uit Anerveen (Ov.) ontwikkelde een rupsonderstel dat past onder een standaard pendelende tandemasser.

Het rupsonderstel is bedoeld om het contactoppervlak met de bodem te vergroten. De rupsband is 78 cm breed en de hart-op-hart afstand van de grote loopwielen is 150 cm. Een eerste model is afgelopen najaar getest in de praktijk, en nu is het bedrijf bezig om de rupsonderstellen klaar te maken voor de verkoop. Het zou straks mogelijk zijn om in een half uur tijd de vier wielen van bijvoorbeeld een kipper, meststrooier of silagewagen te verwisselen voor twee rupsen.

Lees verder onder de foto

De rups bestaat uit een zestal loopwielen, waarvan de achterste een spanrol is. De buitenste looprollen zijn zo’n 6 centimeter hoger gemonteerd.

De rups bestaat uit een zestal loopwielen, waarvan de achterste een spanrol is. De buitenste looprollen zijn zo’n 6 centimeter hoger gemonteerd.

Basisframe in twee delen

Het rupsonderstel wordt aan de standaard wielnaaf (10-gaats steek BPW-as) gemonteerd. De rups bestaat uit een zestal loopwielen, waarvan de achterste een spanrol is. De buitenste looprollen zijn zo’n 6 centimeter hoger gemonteerd, wat de trekkracht ten goede zou komen omdat de rups hierdoor de neiging heeft omhoog te rijden.
Het basisframe bestaat uit twee delen. Met behulp van vulplaten moeten de rupsen straks op verschillende aanhangers passen. De bouwers kozen voor het eerste onderstel een gebruikte rupsband van een Challenger 65-rupstrekker. Momenteel onderzoeken de bouwers nog naar welke rupsband zich het beste leent voor een niet-aangedreven toepassing. Naar verwachting kan het jonge bedrijf een set rupsonderstellen aanbieden voor €50.000, wat nog afhankelijk van de te monteren rupsband.

Het kersverse bedrijf Dutch Track Solutions, dat momenteel wordt opgezet, bestaat uit loonwerker en initiatiefnemer Jan Hulter, Rik Lohuis en Gerben te Raa. Allen zijn afkomstig uit de regio Anerveen (Ov.).

De rupsband is 78 cm breed en de hart-op-hart afstand van de grote loopwielen is 150 cm.

De rupsband is 78 cm breed en de hart-op-hart afstand van de grote loopwielen is 150 cm.

Het rupsonderstel wordt aan de standaard wielnaaf (10-gaats steek BPW-as) gemonteerd. 

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Fliegl presenteert oplegger voor balenvervoer

De Duitse fabrikant Fliegl heeft oplegger SZS 300 BL Ultra speciaal gebouwd voor het vervoeren van ronde of vierkante balen.
Afbeelding artikel

Alliance breidt matenpakket Agriflex+ 372 VF-banden uit

Alliance-importeur Zuid West Banden meldt dat het pakket van de Agriflex+ 372 VF-banden is uitgebreid met vijf nieuwe bandenmaten.
Afbeelding artikel

VIDEO | Nieuwe lichte Duport-spaakwielbemester rijdt eerste rondjes

De nieuwe lichte Duport-spaakwielbemester PTW 3000 Liquiliser rijdt voor het eerst rondjes op Nederlandse bodem.
Beheer
WP Admin