Terug naar nieuwsoverzicht

Universeel rupsonderstel voor standaard tandemassers

Het zou straks mogelijk zijn om in een half uur tijd de vier wielen van bijvoorbeeld een kipper, meststrooier of silagewagen te verwisselen voor twee rupsen. Foto's: Dutch Track Solutions.

Het nieuwe, Nederlandse bedrijf Dutch Track Solutions uit Anerveen (Ov.) ontwikkelde een rupsonderstel wat onder een standaard tandemasser past.

Het nieuwe bedrijf Dutch Track Solutions uit Anerveen (Ov.) ontwikkelde een rupsonderstel wat past onder een standaard pendelende tandemasser en wat bedoeld is om het contactoppervlak met de bodem te vergroten. De rupsband is 78 cm breed en de hart-op-hart afstand van de grote loopwielen is 150 cm. Een eerste model is afgelopen najaar getest in de praktijk, en nu is het bedrijf bezig om de rupsonderstellen klaar te maken voor de verkoop. Het zou straks mogelijk zijn om in een half uur tijd de vier wielen van bijvoorbeeld een kipper, meststrooier of silagewagen te verwisselen voor twee rupsen.

Lees verder onder de foto

De rups bestaat uit een zestal loopwielen, waarvan de achterste een spanrol is. De buitenste looprollen zijn zo’n 6 centimeter hoger gemonteerd.

De rups bestaat uit een zestal loopwielen, waarvan de achterste een spanrol is. De buitenste looprollen zijn zo’n 6 centimeter hoger gemonteerd.

Basisframe in twee delen

Het rupsonderstel wordt aan de standaard wielnaaf (10-gaats steek BPW-as) gemonteerd. De rups bestaat uit een zestal loopwielen, waarvan de achterste een spanrol is. De buitenste looprollen zijn zo’n 6 centimeter hoger gemonteerd, wat de trekkracht ten goede zou komen omdat de rups hierdoor de neiging heeft omhoog te rijden.
Het basisframe bestaat uit twee delen. Met behulp van vulplaten moeten de rupsen straks op verschillende aanhangers passen. De bouwers kozen voor het eerste onderstel een gebruikte rupsband van een Challenger 65-rupstrekker. Momenteel onderzoeken de bouwers nog naar welke rupsband zich het beste leent voor een niet-aangedreven toepassing. Naar verwachting kan het jonge bedrijf een set rupsonderstellen aanbieden voor €50.000, wat nog afhankelijk van de te monteren rupsband.

Het kersverse bedrijf Dutch Track Solutions, wat momenteel wordt opgezet, bestaat uit het drietal loonwerker en initiatiefnemer Jan Hulter, Rik Lohuis en Gerben te Raa, allen afkomstig uit de regio Anerveen (Ov.).

De rupsband is 78 cm breed en de hart-op-hart afstand van de grote loopwielen is 150 cm.

De rupsband is 78 cm breed en de hart-op-hart afstand van de grote loopwielen is 150 cm.

Het rupsonderstel wordt aan de standaard wielnaaf (10-gaats steek BPW-as) gemonteerd. 

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Prototype gespot: Claas werkt aan nieuwe Xerion

Machinefabrikant Claas werkt vermoedelijk aan een nieuwe Xerion-trekkerserie. Dat blijkt uit foto’s die circuleren op het internet waarop een prototype te...
Afbeelding artikel

Lemken en Krone tonen autonoom voertuig

Een werktuig die autonoom en 24 uur per dag kan werken. Dat is het doel van het project Combined Power wat...
Afbeelding artikel

Zelf Claas-machines samenstellen en prijzen checken

Met een smartphone of tablet kan de gebruiker met de Claas-productconfigurator een trekker of landbouwmachine samenstellen.
Beheer
WP Admin