fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Stemming mechanisatiebranche over algemeen positief

Ook personeelstekorten blijft het komende jaar een lastig thema. Ruim de helft van de respondenten van de enquête heeft vacatures openstaan. (Foto: Roel Dijkstra)

Fabrikanten, importeur en dealerbedrijven die actief zijn in de agrarische groenbeheer en bedrijfslogistiek zijn positief gestemd over de bedrijfseconomische ontwikkelingen van de branche. Dit meldt branchevereniging Fedecom naar aanleiding van de enquête die uitgezet is bij 120 leden.

De bedrijfsresultaten van de deelnemers zijn het afgelopen half jaar nagenoeg gelijk gebleven tot licht gegroeid. Bedrijven hebben positieve verwachtingen over het eerste half jaar van 2022. Opvallend is ook de blijvende vraag naar personeel in de branche. Ruim de helft van de respondenten heeft vacatures openstaan.

Fabrikanten positiever dan dealerbedrijven

In totaal zijn 120 bedrijven meegenomen in de enquête, dit waren 88 dealers en 32 importeurs en fabrikanten. De fabrikanten en importeurs zijn positiever gestemd dan de dealerbedrijven. Dit wordt met name veroorzaakt door kansen in zowel binnen- als buitenland en de prijsstijgingen blijkt uit de resultaten.

Ruim 90 procent van de ondervraagden zag het afgelopen jaar een forse prijsstijging. De verwachting is dat het komende half jaar de prijzen zullen blijven stijgen. Dit komt door logistiek verstoring en schaarste van grond- en hulpstoffen. Hierdoor blijft ook de productie van onderdelen en componenten achter de komende periode blijkt uit het onderzoek van Fedecom.

Bedrijven afwachtend

De verwachting is dat het bedrijfsresultaat gelijk blijft of iets verbetert in 2022. Door de coronacrisis en het nieuwe regeringsbeleid blijven bedrijven duidelijk ook afwachtend. Dit heeft te maken met de onzekerheid waar de agrarische sector zich in bevindt, aldus de Fedecom.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Caroline Bekkering (Fedecom): ‘Maak mechanisatiebranche aantrekkelijk’

Caroline Bekkering is sinds 1 januari 2023 de nieuwe directeur van branchevereniging Fedecom. Een interview.
Afbeelding artikel

Caroline Bekkering nieuwe directeur Fedecom

Vanaf 1 januari 2023 wordt Caroline Bekkering de nieuwe directeur van branchevereniging Fedecom.
Afbeelding artikel

Video | Unieke antieke trekkers aan het werk in Toldijk

​​​​​​​Volop oude trekkers en landbouwwerktuigen waren te zien tijdens Het Agrarisch Verleden Herleeft in Toldijk (Gld.).
Beheer
WP Admin