Terug naar nieuwsoverzicht

Vlakke vloer en Fase 5-motor in nieuwe Claas Nexos

De nieuws Nexos-serie voldoet aan de Fase 5-emissienorm. Foto's: Thorsten Schmidtkord

Trekkerfabrikant Claas vernieuwt de Nexos-smalspoorserie. De trekkers zijn onder andere voorzien van een Fase 5-motor en vlakke cabinevloer. Ook wijzigde Claas het uiterlijk en de typeaanduiding.

De Nexos-smalspoorserie van Claas ondergaat een update. Belangrijkste wijziging is dat de motor voldoet aan de Fase 5 emissienorm. Het gaat om een FPT-viercilinder met 3,6 liter inhoud, en die is voortaan uitgerust met een SCR-uitlaatgasnabehandelingssysteem. Ook de (optionele) cabine is vernieuwd: die is voortaan voorzien van een vlakke vloer en een nieuw ontworpen zijconsole. De nieuwe generatie Nexos-trekkers zijn te herkennen aan de plattere motorkap en het vernieuwde design.

Lees verder onder de foto

De Nexos 260 is het nieuwe topmodel met 120 pk onder de motorkap. De verschillende buitenbreedtes worden voortaan S, M, L of XL genoemd.

De Nexos 260 is het nieuwe topmodel met 120 pk onder de motorkap. De verschillende buitenbreedtes worden voortaan S, M, L of XL genoemd.

Tot 120 pk

Claas wijzigde de typeaanduiding. De uitvoering van de Nexos, als het gaat om de buitenbreedte, werd aangeduid als VE (1 meter breed), VL (1,25 meter) en F (1,45 meter), en die worden voortaan S-, M-, en L-uitvoering genoemd, met zelfde breedtes. Daar komt nu het model XL bij, met een buitenbreedte van 1,55 meter. Per breedte uitvoering, zijn er vijf modellen leverbaar van 75 tot de 120 pk sterke Nexos 260. Van de Nexos XL-serie zijn er vier modellen, van 85 tot 120 pk.

Nu dertig versnellingen

Ook de transmissie is vernieuwd: met een zogeheten Twinshift (hoog-laag) heeft de versnellingsbak nu 30 versnellingen voorruit en 15 achteruit met een Revershift-elektro-hydraulische omkeershuttle (was 12/12 of 24/24). Wie kiest voor een mechanische achteruitversnelling heeft ook dertig versnellingen achteruit. Volgens Claas rijdt de Nexos 40 km/u met een gereduceerd motortoerental van 1.700 toeren per minuut.

Lees verder onder de foto

Volgens Claas rijdt de Nexos 40 km/u met een gereduceerd motortoerental van 1.700 toeren per minuut.

Volgens Claas rijdt de Nexos 40 km/u met een gereduceerd motortoerental van 1.700 toeren per minuut.

Al wel in Frankrijk

Claas introduceerde de Nexos inmiddels in Frankrijk, en vermoedelijk volgen de andere landen snel. De nieuwe Nexos staat nog niet in de Nederlandse prijslijst, maar al wel in de Franse. Ter indicatie: daar kost een 120 pk sterke, 1,45 meter brede Nexos 260 L bruto €88.185. De Nexos wordt optioneel geleverd met een categorie 4-cabinefilter, ledlampen en een geveerde vooras.

De Nexos is er ook als platform-uitvoering (zonder cabine).

De Nexos is er ook als platform-uitvoering (zonder cabine).

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | Hakseldag ter gelegenheid van 50 jaar Claas

Youngtimer Landtechnik im Einsatz, ondersteund door Claas, hield op zaterdag 16 september een hakseldag ter gelegenheid van 50 jaar Claas Jaguar-hakselaars.
Afbeelding artikel

Proefrit met reus op rupsen: Claas Xerion 12.650 TerraTrac

TREKKER rijdt exclusief een rondje met het nieuwe vlaggenschip van Claas: de Xerion 12.650 TerraTrac.
Afbeelding artikel

Video | Proefrit met Claas Xerion 12.650 TerraTrac

TREKKER maakt een proefrit met de 650 pk Claas Xerion 12.650 TerraTrac. Bekijk de video.
Beheer
WP Admin