fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Loonwerker Ploeg bouwt eigen tractiewagen (video)

De zelfgebouwde silagewagen van loonwerker Ploeg uit Ede (Gld.) valt o.a. op door de zelf ontwikkelde wielaandrijving, de hoge banden en de naar boven toe lopende bodemketting. Foto's: Bob Karsten.

Loonwerker Wim Ploeg uit Ede (Gld.) droomde al jaren over een silagewagen waarmee je niet zomaar vastrijdt, en die tóch veel tonnen mais meeneemt. Hij zette een snijbrander in z’n silagewagen, en begon te bouwen. De zogenoemde PSW 1842 is klaar.

Loonwerker Wim Ploeg uit het Gelderse Ede bouwde eigenhandig en naar eigen inzicht een silagewagen met wielaandrijving. De wens: een silagewagen die niet zomaar vastraakt, maar die toch veel tonnen mais meeneemt. Het resultaat is de zogenoemde ‘PSW 1842’, dat staat voor Ploeg-Silage-Wagen, met 18 ton laadvermogen en 42 kuub bakinhoud. De wagen weegt nu leeg 7 ton. Om gewicht te besparen zijn de wanden en rongen vervaardigd uit dun, maar hoogwaardig staal (staal 52). Als basis dient een 14 tons Veenhuis-silagewagen met daaronder 600/70 R30 IF-banden. Van die Veenhuis-wagen zijn alleen de bodemketting en het chassis in ere gebleven, beide weliswaar verzwaard. Er is een liftas met vrachtwagenbanden bij gebouwd, waarbij beide banden tijdens transport zo’n 4 à 5 ton drukken. Op het land is deze vrachtwagenas geheven, wat een grote oplegdruk tot gevolg heeft. En dat laatste, in combinatie met een volledig zelf ontwikkelde wielaandrijving, maakt dat de wagen niet zomaar vastraakt.

Zie ook de video onderaan deze pagina

 

Lees het hele artikel in TREKKER Magazine nr. 399 (december 2021)

Gerelateerde tags: , , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Krone GX 520 silagewagen is veelzijdige nieuwkomer

Krone komt met de GX 520 en 440. Beide zijn een soort alles-in-één transportwagens voor zowel akkerbouwers als loonwerkers. De GX...
Afbeelding artikel

Göweil komt met wielaandrijving voor balenpers

De Oostenrijkse machinefabrikant Göweil, vooral bekend van balenpersen en -wikkelaars, ontwikkelde onlangs een aangedreven as voor een ronde balenpers. Dit systeem...
Afbeelding artikel

Meer grip, meer tractie, zelfde verbruik

De collega’s van Top Agrar probeerden stapje voor stapje uit hoe je de tractie bij cultivatorwerk kunt vergroten. Zelfs onder gunstige...
Beheer
WP Admin