fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kverneland Pudama wint Efficiëntieprijs

Het prototype van de Pudama werd in 2019 al getest door de TH Keulen. Foto's: TH Keulen en Kverneland

Kverneland Group Soest GmbH uit Soest (D.) ontvangt de hoofdprijs van het Duitse Effizienz-Agentur NRW (Efficiëntiebureau) voor een precisietechniek die het samen met de technische hogeschool TH Keulen ontwikkelt. De prijs krijgt Kverneland voor een nieuwe precisie-luchtzaaimachine die in 2023 op de markt zou komen.

Kverneland en de TH Keulen ontwikkelde samen de Pudama. De naam is een afkorting van de Duitse vertaling van ‘Lokale bemesting tijdens het zaaien van maïs’. Simpel uitgelegd zorgt het systeem dat de toegediende meststoffen in een zone terechtkomen waar de wortel van het gewas die voedingsstoffen kan opnemen. Het risico van verliezen en uitspoeling van de meststof is zo lager dan bij conventionele precisiezaaimachines, aldus Kverneland. In Duitsland zal dit volgens de fabrikant kunnen gaan om jaarlijks 81.000 ton kunstmest, wat betekent dat er 16.200 ton zuivere stikstof en fosfaat bespaard kan worden. Dit zou overeenkomen met een besparing van een kwart van de meststoffen, zonder in te leveren op opbrengsten.

Lees verder onder de foto

Het verschil met een conventioneel zaaisysteem (bovenste deel) is dat de Pudama in de wortelzone van het maïsplantje de meststof toedient (zie onderste deel van de afbeelding).

Het verschil met een conventioneel zaaisysteem (bovenste deel) is dat de Pudama in de wortelzone van het maïsplantje de meststof toedient (zie onderste deel van de afbeelding).

Jury: Grondstofbesparing zonder beperkingen

Kverneland Pudama overtuigde de jury door de relevantie van het onderwerp grondstofbesparing. Jurylid Bernd Draser van Effizienz-Agentur NRW legt uit: “De grondstofbesparende landbouwmethode van de precisieluchtzaaimachine kan de toevoer van stikstof en fosfor in de bodem aanzienlijk verminderen. Deze innovatie heeft een groot potentieel om de landbouw milieuvriendelijker te maken zonder beperkingen die ten koste gaan van de boeren.”

Lees verder onder de foto

Op het proefveld kunnen we de verschillen zien. Van links naar rechts: Bemest met de Pudama, onbemest, met conventionele zaaimachine bemest. Wat opvalt is dat de planten aan de linkerkant niet onderdoen qua massa als de meest rechtse planten, terwijl er een kwart minder meststof is toegediend.

Op het proefveld kunnen we de verschillen zien. Van links naar rechts: Bemest met de Pudama, onbemest, met conventionele zaaimachine bemest. Wat opvalt is dat de planten aan de linkerkant niet onderdoen qua massa als de meest rechtse planten, terwijl er een kwart minder meststof is toegediend.

Gepland voor 2023

De aanvraag voor de NRW 2021 Efficiency Award is ingediend met een getest prototype van Kverneland en TH Keulen. De fabrikant wil de technologie in 2023 beschikbaar stellen aan haar klanten.

Het Duitse Effizienz-Agentur NRW, dat werkt in opdracht van de Noordrijn-Westfaalse ministerie van milieu, kent Efficiëntieprijzen uit aan innovatieve producten en diensten uit de regio. Die producten moeten zich onderscheiden in het combineren van efficiëntiefactoren, zoals het grondstofbesparende productontwikkeling, milieuvriendelijke productie, geringere belasting van het milieu tijdens de levensduur van het product en de recyclebaarheid.

Het Duitse Effizienz-Agentur NRW, dat werkt in opdracht van de Noordrijn-Westfaalse ministerie van milieu, kent Efficiëntieprijzen uit aan innovatieve producten en diensten uit de regio. Die producten moeten zich onderscheiden in het combineren van efficiëntiefactoren, zoals het grondstofbesparende productontwikkeling, milieuvriendelijke productie, geringere belasting van het milieu tijdens de levensduur van het product en de recyclebaarheid.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Zo werkt Kverneland's aanhanger-ploeg

Kverneland heeft een oplossing bedacht voor uitzwenkende ploegen tijdens het transport. De fabrikant komt met een TTS-transportonderstel waarmee de ploeg zich...
Afbeelding artikel

Slim: twee gewassen tegelijk (én apart) zaaien (film)

Met één zaaimachine twee gewassen onafhankelijk van elkaar zaaien qua gift en zaaidiepte? Ad Buijs bedacht hiervoor een oplossing. Hij speelt...
Afbeelding artikel

Kverneland Optima SX zaaielement op gedragen 6 meter frame

Kverneland kan vanaf 2022 het met overdruk werkende Optima SX precisiezaaielement leveren op het 6 meter brede opklapbare HP-frame. De gedragen...
Beheer
WP Admin