fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Automatisch smeersysteem voor een probleemloze inzet

“Uw materieel moet optimaal functioneren, zodat u uw werkzaamheden goed kunt uitvoeren. Met onze automatische smeersystemen komt dat een flink stuk dichterbij. Dat is niet alleen van belang voor machines met veel smeerpunten, zoals specialistische kipwagens, bemesters of veldspuiten, maar zeker ook voor machines met minder smeerpunten waar de inzetbaarheid zo hoog mogelijk moet zijn.” Voor Berry Boertien, van Wiejelo Equipment uit Apeldoorn, is dat geen commerciële prietpraat, integendeel, hij wil zijn klanten juist het best mogelijke advies geven.

Zekerheid en langere levensduur

Vele gebruikers kunnen het inmiddels beamen: een automatisch smeersysteem geeft minder kostbare slijtage en ongevraagde stilstand en verlengt de levensduur van machines. Bij handmatig smeren gaat vaak het nodige mis en dat is niet goed voor machine en milieu. Met een automatisch smeersysteem weten we zeker dat de lagers worden gesmeerd en het vet een afdichtingskraag vormt die slijtage door het binnendringen van stof, vuil, zand en vocht voorkomt. Met de nieuwe Greenline kan dat nu ook met biologisch afbreekbaar dus milieuvriendelijk vet.

In de agrarische sector (en ook de grondverzet branche) is Wiejelo inmiddels bij de meeste leveranciers bekend: “Wij voorzien veel landbouwmachines van zowel automatische brandblus- als smeersystemen,” aldus Berry. “Onze systemen geven een signaal in geval van storing. Denk aan brand bij een blussysteem of wanneer het smeersysteem een laagniveaumelding geeft omdat de vetpomp bijna leeg is. Waar nodig kan dat zelfs leiden tot automatisch uitschakelen van de machine.”

Het belang van automatische smering

Vroegtijdige slijtage is een groot probleem bij landbouwmachines. Daarom voorziet Wiejelo ze steeds vaker van een eigen smeersysteem. Logisch, want veel machines werken veel uren onder zware omstandigheden in vaak vochtige en vuile omgevingen. Hierdoor kan veel vuil het lager binnendringen. Dit is te voorkomen door een goede en regelmatige smering, maar daarbij gaat het in de praktijk te vaak mis.

Handmatig smeren is vaak veel werk vanwege het hoge aantal smeerpunten die vaak bedekt zijn door grond of andere vervuiling. Daarnaast worden de meeste lagers bij handmatig smeren altijd bij stilstand en in dezelfde lagerstand gesmeerd. Hierdoor komt er bij handmatig doorsmeren alleen vet op de onbelaste kant van de lagers. Het vet zoekt nu eenmaal de weg van de minste weerstand, waardoor er altijd vervuiling (zand) achterblijft tussen pennen en bussen en er dus versnelde slijtage optreedt.” Automatisch smeren is juist actief terwijl de machine in beweging is en alle kanten van de lagers bereikbaar zijn. De elektrische of hydraulisch aangedreven pomp geeft een of meerdere keren per uur een heel klein beetje vet op tijd of aantal bewegingen gestuurd zodat voor elk gewenst werk de optimale smering is te realiseren.”

Wiejelo Equipment is specialist in automatische brandblus- en smeersystemen en kan bogen op ruim 30 jaar internationale ervaring en een wereldwijd dekkend servicenetwerk. Berry daarover: “Wereldwijd leveren wij jaarlijks duizenden smeer- en blussystemen aan fabrikanten, distributeurs en eindgebruikers in verschillende marktsegmenten. Inmiddels hebben veel Agrarische machinebouwers onze blus en smeersystemen op hun machines laten bouwen.”

Gerelateerde tags:

Beheer
WP Admin