fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Zware snedes zijn geen punt voor de Krone Swadro TC 1370

Een uitstekende hark die onder alle omstandigheden doet wat ie moet doen: gras/klaver/luzerne in mooie bruikbare zwaden leggen. Bij Groenvoederdrogerij Timmerman in Kortgene (Zld.) zijn ze in hun nopjes met de vier-elements Krone Swadro TC 1370.

Ieder jaar verwerkt Groenvoerdrogerij Timmerman in Kortgene verwerkt duizenden hectares gras(klaver) en luzerne tot droogvoer. Om al die gewassen met de hakselaar van het land te kunnen halen moeten ze na het maaien zonder verontreiniging bij elkaar geharkt worden tot egale zwaden die de hakselaar vlot kan verwerken. De mannen van Timmerman zien bij hun klanten soms flinke verschillen in de kwaliteit van het harkwerk. Zelf harken ze onder meer met een Krone de Swadro TC 1370, een 4-elements cirkelhark met middenafleg. In bijna twee seizoenen heeft de machine ongeveer 7.000 ha geharkt. ‘De machine levert goed werk onder alle omstandigheden’, vertelt oogstplanner Bas van Tienen.

Bij de drogerij is de Swadro TC 1370 de opvolger van de Swadro 1400. ‘We hebben overwogen om weer een 1400 te kopen. Na een grondige vergelijking van beide machines hebben we besloten om toch voor de iets duurdere TC 1370 te gaan, en daar hebben we geen spijt van. Een verbetering is de hydraulische bodemdrukregeling. Als je de rotoren wat verder naar buiten schuift, blijft de bodemdruk gelijk. Bij de vorige machine was dat niet zo. Daar zorgde een veer voor de rotorontlasting, en die past zich niet automatisch aan als je de werkbreedte verandert.

Lees verder onder het kader

De hydraulische regeling van de TC 1370 zorgt voor een betere bodemvolging en daarmee een betere kwaliteit van het harkwerk. Dat merk je vooral op percelen die niet volledig vlak zijn.’

Niet alleen de kwaliteit van het harkwerk past bij de maatstaven van de grasdrogerij, dat geldt ook voor de kwantiteit . ‘De vorige Swadro kon veel gras aan, maar deze nog net iets meer. Dat komt doordat de twee binnenste harkelementen zijn uitgerust met vijf tanden per tandenarm, in tegenstelling tot de vier tanden aan de tandenarmen van de buitenste rotoren. Dit garandeert dat de machine altijd goed en vlot harkt; ook bij een zware snede gras.’

Naast de Krone Swadro TC 1370 zijn er bij Timmerman nog een paar harken, onder meer een bandhark. Dit maakt dat Van Tienen goed kan vergelijken. ‘In theorie kan het harkwerk van een bandhark iets beter zijn dan dat van een rotorhark. In de praktijk ligt dat anders. Gemiddelde snedes gras kunnen we zowel met de Swadro TC 1370 als met de bandhark prima bij elkaar harken. Maar als het erom spant, bij een zware eerste snede, dan krijgt de bandhark er moeite mee om het gewas goed te verwerken. Die levert dan bovendien zwaden af die te groot zijn voor de hakselaar. De Swadro TC 1370 doet in zulke situaties onverstoorbaar zijn werk. Als er echt veel gras ligt, kun je er voor kiezen om de werkbreedte te verkleinen door 1 rotor niet te benutten.

Omdat we zelf hakselen, letten we scherp op de zwaden. Die zijn bij de Swadro TC 1370 altijd goed. De zwadvorm is strak rechthoekig en egaal. Het gras ligt mooi losjes in de zwaden. En niet, zoals we bij andere harken soms zien, een beetje in elkaar gedraaid.’

Zijn er dan geen verbeterpunten? Van Tienen denkt even na. ‘De plek van de werklamp vinden we niet ideaal. Die gaan we komende winter verplaatsen.’

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nieuwe Krone-wagens snijden gras exact en zeer kort

De nieuwe snijrotor is de meest fundamentele verbetering van de nieuwe RX en ZX opraap- en doseerwagens van Krone.
Afbeelding artikel

Loonwerker: ‘Krone Comprima is gemaakt voor zwaar gewas’

Een rondebalenpers die gras vreet als geen ander. Dat vindt loonwerker Gert-Jan van den Berg van zijn Krone Comprima.
Beheer
WP Admin