fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lemken Steketee IC Weeder AI nu ook bietgeschikt

Op basis van grootte, structuur en kleur kan de schoffel nu onderscheid maken tussen suikerbietplantje en onkruid, en zodoende bij een rijsnelheid van 3 kilometer per uur een nauwkeurigheid van 97% plantherkenning bewerkstelligen. Foto: Lemken

De IC Weeder AI van Lemken Steketee kan voortaan ook overweg met gezaaide bieten.

De IC Weeder van Lemken Steketee is een automatische schoffel die met beweegbare messen ook in de rij kan schoffelen. De IC Weeder bestaat al geruime tijd, en wordt al volop toegepast in geplante gewassen als pompoenen, koolsoorten en sla. Voordeel van dergelijke geplante gewassen is dat de plantafstand regelmatig is en dat de geplante planten qua vorm en grootte vrij gelijkwaardig zijn en de planten gelijk al veel groter zijn dan het onkruid. Bij gezaaide gewassen als suikerbieten ligt dat anders. Die ontkiemen gelijk met het onkruid, waardoor onderscheid tussen gewas en onkruid veel moeilijker is. Lemken heeft duizenden foto’s gemaakt van suikerbieten in verschillende groeistadia en in verschillende onkruidbestanden. Op basis van grootte, structuur en kleur kan de schoffel nu onderscheid maken tussen plant en onkruid en zodoende bij een rijsnelheid van 3 kilometer per uur een nauwkeurigheid van 97% plantherkenning bewerkstelligen.

30 beelden per seconde
De camera’s voor elke afzonderlijke rij zijn bij de IC-Weeder van Steketee ondergebracht in een beschermende behuizing. Zo kan er ongeacht het omgevingslicht altijd worden doorgewerkt. Tijdens het rijden met de IC-Weeder AI sturen de camera’s 30 foto’s per seconde naar de boordcomputer. Dit zorgt ervoor dat ruim 95% van de planten wordt herkend. De sikkelvormige messen worden pneumatisch aangedreven. Ze gaan de rij in en schoffelen tot op twee centimeter van elke plant. Een hydraulisch parallel stuurframe zorgt voor een betrouwbare geleiding van de machine door het gewas.
De machine kost kort aan de €100.000. Biologische suikerbieten vergen 200 uren handschoffelarbeid per hectare. Vanaf 10 hectare bio-bieten is de machine al renderend, aldus Lemken.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt fronthef

De VTE-veldrobot van Krone en Lemken krijgt een fronthef en -aftakas evenals een nieuwe kleurstelling.
Afbeelding artikel

VTE-veldrobot laat zich door trekker trekken

Met versie 3.0 van de VTE-veldrobot van Krone en Lemken is het mogelijk om de robot snel met eigen trekker naar...
Afbeelding artikel

Lemken Spraykit-dophouder leverbaar met automatische sectieafsluiting

De Sprayhub-fronttank en Spraykit-dophouder van Lemken zijn vanaf heden leverbaar met automatische sectieafsluiting.
Beheer
WP Admin