fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Krone GX 520 silagewagen is veelzijdige nieuwkomer

Krone komt met de GX 520 en 440. Beide zijn een soort alles-in-één transportwagens voor zowel akkerbouwers als loonwerkers. De GX heeft een losband op de bodem en een meebewegende voorwand. TREKKER bekeek de Krone GX 520-losbandwagen in de praktijk.

Krone richt zich met de TX-silagewagen voornamelijk op het transport van gras en mais. De GX is geschikt voor zowel akkerbouw- als loonbedrijven die de wagen universeel willen inzetten. Ze kunnen de wagen behalve voor het transport van granen, aardappels, bieten, uien en dergelijke ook inzetten tijdens de gras- en maisoogst. Stalmest, compost en houtsnippers behoren eveneens tot de mogelijkheden. Bij het ontwerp van de machine hield Krone rekening met de wensen van beide soorten bedrijven. Optioneel kun je de GX onder andere laten uitrusten met twee verdeelwalsen en hydraulisch inschuifbare zijwanden. Die verlagen de laad- en valhoogte met 70 centimeter. De GX 440 heeft een bakinhoud van 44 kuub en is verkrijgbaar als twee- en drie-asser. De GX 520 is er uitsluitend als drie-asser. Standaard beschikt de GX over een zelfdragend chassis en een hydraulische (geveerde) knikdissel om in de maisoogst makkelijker een perceel los te hakselen.

Lees verder onder de foto

De tweedelige achterklep kan optioneel worden uitgerust met een doseeraggregaat dat werkt met twee aftakas-aangedreven doseerwalsen. Een graanschuif in de achterklep is standaard.

De tweedelige achterklep kan optioneel worden uitgerust met een doseeraggregaat dat werkt met twee aftakas-aangedreven doseerwalsen. Een graanschuif in de achterklep is standaard.

Ketting, losband en voorwand

De voorwand van de wagen is aan de losband bevestigd. Deze losband is van pvc, waarin twee stroken polyesterweefsel zijn geweven. De zijwanden zijn gemaakt van met glasvezel versterkte kunststof panelen (GFK). De breeklast van de band ligt volgens Krone rond de 50 ton. Hij loopt vanaf de voorwand door tot ruim onder de achterklep. Onder de laadbak zitten twee kettingen die elk 25 ton aan treklast hebben. De kettingen zitten vervolgens weer aan de voorwand gemonteerd. Voor aan de wagen zitten twee hydromotoren, Die drijven twee nestwielen van de ketting aan. Op deze manier wordt de ketting-losband-voorwand in beweging gebracht. Tevens zorgen de wand en ketting ervoor dat de band altijd gecentreerd in de laadbak schuift. Achter in de wagen zit een rol waar de band overheen loopt. Net voor de rol zorgen twee schrapers dat het vuil van de band wordt geschoven. Wanneer de kettingen weer onder de laadbak zitten, lost het vuil.

De voorwand is gedeeltelijk transparant en biedt goed zicht in de bak. In het donker verbeteren de led-strips in de rechterwand het zicht. Tijdens het lossen beweegt de voorwand altijd mee naar achteren. Dus leeg is ook leeg. Voor op de wand zitten twee drukveren als automatische spanners van de band met de bodemkettingen. Daarnaast zorgen twee lange trekveren ervoor dat de voorwand met de looprollen op de bodem van de bak wordt gedrukt.

Lees verder onder de foto

Naast de Isobus-bediening is een afstandsbediening leverbaar. Hiermee kun je de achterklep openen en de bodemsnelheid en draairichting bedienen. Door de ingebouwde veiligheid in de afstandsbediening moeten de knoppen tijdens het bedienen wel ingedrukt blijven om de band te laten draaien.

Naast de Isobus-bediening is een afstandsbediening leverbaar. Hiermee kun je de achterklep openen en de bodemsnelheid en draairichting bedienen. Door de ingebouwde veiligheid in de afstandsbediening moeten de knoppen tijdens het bedienen wel ingedrukt blijven om de band te laten draaien.

Doseerwalsen en achterklep

De loadsensingpomp drijft de machine hydraulisch aan. De achterklep van de Krone GX is tweedelig. Dit is voor het optionele doseeraggregaat (€ 9.600). Twee doseerwalsen worden aangedreven op 1.000 aftakastoeren, en zijn eenvoudig te koppelen en ontkoppelen door een ketting-snelspanner. Tijdens het lossen van silage worden de walsen aangedreven en opent het achterste gedeelte van de klep. Als je de vier klauwen (twee per kant) en snelspanner omzet, opent de gehele achterklep inclusief doseerwalsen. Op deze manier is binnen 15 minuten te wisselen van silagetransport naar bijvoorbeeld bieten. De optionele doseerwalsen kun je als ze niet in gebruik zijn met vier bouten aan de achterklep helemaal ontkoppelen en verwijderen. De wagen is eveneens vanaf de achterkant te beladen met pallets, strobalen of big bags. De band trekt de producten dan naar voren. Daarnaast kan de Krone GX over een vooraf ingestelde afstand lossen met Krone ExactUnload. De bestuurder voert eenvoudig de gewenste losafstand in. De machine regelt zelf de lossnelheid, en past deze aan op de rijsnelheid van de trekker. Is de vooraf ingevoerde lengte bereikt, dan is de wagen gelost en dus volledig leeg.

Bediening

De bediening van de wagen verloopt standaard via de Isobus-aansluiting van de trekker. Of optioneel via een apart Isobus-bedieningsscherm. Krone levert hiervoor de CCI 800- of CCI 1200-terminal. De terminal kan gekoppeld worden aan een joystick waaraan je verschillende functies kunt toewijzen. Naast de bediening vanuit de cabine is optioneel ook een afstandsbediening leverbaar voor een meerprijs van € 1.200. Met deze afstandsbediening zijn de achterklep, bandrichting en bandsnelheid te bedienen. Ideaal bij lossen in een stortbak, of bij het laden van de wagen vanaf de achterkant. Het enige nadeel is dat de knoppen van de afstandsbediening ingedrukt moeten blijven. Om veiligheidsredenen zit er geen automaatfunctie op.

Lees verder onder de foto

Twee hydromotoren drijven de twee kettingen aan die elk 25 ton mogen trekken. De ketting trekt de losband inclusief voorwand traploos naar voren of naar achteren. Zit de voorwand achter in de wagen is, dan is die ook volledig leeg. De nestwielen en voorwand zorgen er ook voor dat de band tijdens het draaien altijd gecentreerd in en onder de laadbak loopt.

Twee hydromotoren drijven de twee kettingen aan die elk 25 ton mogen trekken. De ketting trekt de losband inclusief voorwand traploos naar voren of naar achteren. Zit de voorwand achter in de wagen is, dan is die ook volledig leeg. De nestwielen en voorwand zorgen er ook voor dat de band tijdens het draaien altijd gecentreerd in en onder de laadbak loopt.

Onderstel

Standaard zijn de GX-modellen van Krone meelopend gestuurd. Hydraulische of elektro-hydraulische gedwongen besturing is als optie leverbaar. Bij gedwongen besturing stuurt bij een tandemonderstel de achterste as; bij een tridem-onderstel sturen de voorste en de achterste as. Bij elektro-hydraulisch gedwongen besturing wordt de stuurhoek bepaald aan de hand van de rijsnelheid. Het hydraulisch geveerde onderstel is uit te rusten met weegsensoren op de middelste as en op de hydraulische knikdissel (€ 3.700). De GX 440 met een bankinhoud van 44 kuub is verkrijgbaar als tandem en tridem. De tandem, met een eigen gewicht van 8.600 kilo, is te koop vanaf € 98.685. Voor het tridemonderstel met dezelfde bakinhoud betaal je grofweg € 20.000 meer. De grootst mogelijke bandenmaat onder zowel het tandem- als tridemonderstel is 800/45 R30,5, bij de drie-assige GX 440 is dit 800/45 R26,5.

Lees verder onder de foto

Je kunt kiezen voor bakverlichting met drie led-strips aan de rechterkant van de bak. De strips zitten bevestigd op het in hoogte verstelbare zijpaneel.

Je kunt kiezen voor bakverlichting met drie led-strips aan de rechterkant van de bak. De strips zitten bevestigd op het in hoogte verstelbare zijpaneel.

Ontwikkelingen

Momenteel is een ladingafdeksysteem leverbaar voor € 6.000, in de vorm van twee afdeknetten die zowel links als rechts opklappen. Dit voldoet prima om gras of mais af te dekken. Akkerbouwers met aardappelen en graan geven de voorkeur aan een waterdicht afdeksysteem. Dat is op dit moment nog niet leverbaar, maar ligt wel op de tekentafel bij Krone. In de praktijk blijkt ook dat er tijdens het lossen bij de stortbunker aardappels uit de bunker rollen. Een tijdelijke oplossing is een zeiltje aan de opklapbare bumper dat de aardappels tegenhoudt. Krone werkt nog aan een professionelere oplossing om het terugrollen te voorkomen.

Ook is als optie een weeginrichting leverbaar op de Krone GX-wagens. De fabrikant voorziet de wagen dan op de niet-sturende as en op hydraulische knikdissel van een weegcel.

Ook is als optie een weeginrichting leverbaar op de Krone GX-wagens. De fabrikant voorziet de wagen dan op de niet-sturende as en op hydraulische knikdissel van een weegcel.

Tekst: Robin Looman / Foto‘s: Peter Roek

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Loonwerker Ploeg bouwt eigen tractiewagen (video)

Loonwerker Wim Ploeg uit Ede (Gld.) droomde al jaren over een silagewagen waarmee je niet zomaar vastrijdt, en die tóch veel...
Afbeelding artikel

Hoe bevalt Pöttinger-dubbeldoelwagen Jumbo 8450 DB in de praktijk?

TREKKER test de Pöttinger-dubbeldoelwagen Jumbo 8450 DB met de nieuwe snijrotor, ultrakorte snijlengte en contactloze elektronische besturing.
Afbeelding artikel

Manitou-miniverreiker versus Manitou-minishovel: verschillen én overeenkomsten

Miniverreiker versus minishovel is eigenlijk appels met peren vergelijken. Toch hebben beide Manitou's verrassend veel overeenkomsten.
Beheer
WP Admin