fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Slechts tijdelijke dip Europese trekkerverkoop door corona

In het segment 75 tot 175 pk zijn in 2020 in Europa 8% minder trekkers verkocht dan in 2019. De eerste helft 2021 toont stevig herstel.

In Europa zijn volgens brancheorganisatie Cema over het hele jaar 2020 slechts 3% minder agrarische trekkers verkocht (op basis van registraties) dan in het jaar 2019.

Dat lijkt relatief stabiel. Toch was er wel degelijk sprake van een corona-dip. Het tweede kwartaal kwam 20% lager uit dan een jaar eerder, maar dat resultaat is in de andere kwartalen goeddeels gecompenseerd.

Alles bijeen telde Cema Europawijd 189.242 ‘trekker’registraties in 2020. Bijna een kwart daarvan, 49.338 stuks, zat onder de 50 pk (37 kW) en 139.904 betrof zwaardere typen. Bij 149.667 van het totaal gaat het om echte agrarische trekkers, de rest zijn quads, verreikers en dergelijke.

Over heel 2020 bekeken daalden de verkopen met 3% vergeleken met 2019. Maar de verschillen waren groot, met -20% verkopen in het tweede kwartaal, waarin gewoonlijk de meeste trekkers hun bestemming vinden. Het derde kwartaal (+7,5%) en het vierde (+4% ten opzichte van 2019) maakten weer veel goed. Kijkend naar het segment boerentrekkers van 75 tot 175 pk, is de dip over heel 2020 groter, namelijk -8%.

Verwachtingen blijven gunstig

Het eerste halfjaar van 2021 wijst op stevig herstel, met zo’n 115.146 trekkerregistraties. Daarvan waren er 82.793 zwaarder dan 50 pk. Dat komt neer op 25% meer verkopen in de eerste helft van 2021 vergeleken met dezelfde periode in 2020. Wel kampt de industrie nog met schaarste op de onderdelen- en materialenmarkten.

Ondertussen lijkt de Cema-barometer (een index voor verwachtingen van de fabrikanten) over een piek heen (in mei en juni), maar blijft deze op een hoog niveau van 63 punten op een schaal van -100 tot +100. De kleine teruggang in het vertrouwen ontstaat door onzekerheid of een tekortschietende onderdelenvoorziening geen obstakel gaat zijn om de uitstekende orderportefeuille probleemloos af te werken.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Trekkerverkoop stijgt in 2023

Uit de cijfers van brancheorganisatie Fedecom blijkt dat er in 2023 meer trekkers zijn verkocht dan een jaar eerder.
Afbeelding artikel

Video | Loonwerker Peter Kastelijn stopt met agrarisch loonwerk

In deze video vertelt loonwerker Peter Kastelijn waarom hij stopt met agrarisch loonwerk. Hij kijkt vooruit naar een nieuwe toekomst.
Afbeelding artikel

Video | Stef Hooijman (Troostwijk): aantal machineveilingen neemt toe

Stef Hooijman, adviseur/taxateur bij Troostwijk Veilingen, over het stijgend aantal machineveilingen. Hij schetst de huidige markt en geeft zijn visie.
Beheer
WP Admin